Gezondheid

Zondigen en gezond eten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 21 november 2017 5 Comments
zondigen en gezond eten

Wie mij goed kent, weet dat ik een enorme snoepkont ben. Altijd al geweest. Ik kon me vroeger de hele week verheugen op het zakje Engelse drop die mijn opa altijd op woensdag meenam, ging los op verjaardagen en als ik geen snoepje mocht omdat ik mijn bord niet leeg had gegeten was ik enorm teleurgesteld. Nog steeds ben ik de eerste die een zak chocolade pepernoten koopt en eet ik zo een zak drop leeg als ik in de file sta. Is dat erg? Ik vind van niet, zolang het maar met mate is. En op de één of andere manier gaat dat er bij veel mensen niet in. Het plaatje Jessica die 6x per week sport en ook (bijna) elke dag snoept, klopt niet. Ondanks dat ik er eigenlijk geen boodschap aan heb wat andere mensen daarover van mij vinden, schrijf ik er toch een blog over. Omdat het een hot item is. Zondigen. Cheaten. Net hoe je het wilt noemen. Het heeft vaak een negatieve lading, terwijl het juist iets goeds is. Ik geniet van het leven.

Wat is zondigen?

Manon pakt er altijd de dikke van Dale bij, dus dat heb ik bij deze ook maar even gedaan.

zon·di·gen (zondigde, heeft gezondigd)
1. slechte dingen doenzonde begaan
2. in strijd handelen metzondigen tegen de regels van de taal
3. iets eten of drinken dat je (bv. op grond van een dieet) eigenlijk niet mag hebben

Hier wordt zondigen als iets negatiefs bestempeld; iets eten of drinken dat je eigenlijk niet mag hebben. Maar van wie niet? Van jezelf niet? Van jouw coach niet? Van je diëtiste niet? Vanwege je gezondheid? Je moet je altijd afvragen of je er slechter van wordt. Indien het slecht is voor je gezondheid; je hebt bijvoorbeeld lactose intolerantie maar eet toch een ijsje met de gevolgen van dien, dan is het verstandig om wellicht niet te zondigen. Of als je een heel groot doel voor ogen hebt; bijvoorbeeld een bikini fitness wedstrijd waarbij je super strak in je vel moet zitten, dan is zondigen misschien ook niet de beste keuze.

Zondigen is gezond

Als jij gewoon een normaal leven leidt, lekker in je vel wil zitten en wilt genieten van de dingen om je heen dan is zondigen helemaal niet erg. Zondigen (of gewoon genieten van het leven) is juist goed voor je. Een gezonde levensstijl houd je langer en beter vol door jezelf af en toe iets lekkers te gunnen. Door super streng voor jezelf te zijn, heb je kans dat je doorslaat als je een keer toegeeft en cravings niet meer onder controle kunt houden. Veel beter is om een goede balans te vinden tussen gezond en ongezond eten. Ook als je je lichaam nooit iets ongezonds geeft went het daaraan. Dat betekent dus dat als je dan wel een keer iets ongezonds eet met bijvoorbeeld veel suiker dat je daar of lichamelijk heel veel last kunt krijgen of juist niet meer kunt stoppen met eten. Daarbij ben je gewoon een gezelliger mens als je jezelf lekkere dingen gunt. Niets gaat boven een goede reep chocolade. Wanneer je geniet van iets wat je heel lekker vindt, wordt je automatisch blijer.

Geniet met mate, kies verstandig

Zorg dat de basis goed is. Ik weet heel goed wat ik elke dag in mijn mond stop. Ik zorg dat ik elke dag zo’n 300 gram groenten eet, minimaal 2 stuks fruit, voldoende eiwitten om mijn spieren te laten herstellen en meer dan genoeg gezonde (langzame koolhydraten) om er voor te zorgen dat ik een voldoende energie heb voor een Crossfit les. Daar vraagt mijn lichaam ook om. Als ik voor een training een reep chocolade ga eten, dan heb ik daar alleen mezelf maar mee. Ik luister dus goed waar mijn lichaam behoefte aan heeft en voedt het met gezonde producten, vitamines en mineralen. Soms heb ik na een zware training zin in biefstuk en broccoli, dat betekent dat mijn lichaam behoefte heeft aan mineralen en vitamines. Dan ren ik naar de supermarkt om dat te halen. Maar daarnaast gun ik mezelf ook bijna elke dag wel iets lekkers.

Overigens denk ik wel goed na over deze momenten en dat zou jij ook moeten doen! Zo ben ik een enorme snoepkont, maar heb ik helemaal geen moeite om een zak chips of alcohol te laten voor wat het is. Ik word daar gewoon niet super blij van, waardoor ik het ook makkelijker kan laten liggen. Natuurlijk stop ik wel eens een handje chips in mijn mond, maar heel eerlijk is dat vaak ook uit verveling. Als ik dat door heb, stop ik direct weer, want ik geniet er gewoon niet zo van. Ook heb ik mezelf aangeleerd om op verjaardagen en feestjes hapjes en taart af te slaan als ik het niet écht lekker vind. Ik ga niet eten uit beleefdheid. En ja, dat betekent dus dat ik regelmatig een handje dropjes op werk eet of een bakje chocolade pepernoten tijdens het Netflixen.

Een droomlichaam

Als ik een eierkoek eet, hoef ik echt niet te horen dat dit ongezond is. Dat weet ik zelf ook wel, maar ik vind het lekker. Dus geniet ik er van. Dat noemen ze balans. Nu lieg ik als ik zeg dat mijn fysieke uiterlijk mij gestolen kan worden, want ik droom regelmatig van ijzersterke en zichtbare abs. Ik mag zeker niet klagen, maar ik weet zeker dat ik als ik het snoepen iets vaker zou laten voor wat het is, mijn vetpercentage nog wel wat lager zou zijn. Maar blijkbaar zijn mijn snoep momentjes me teveel waard. En dan kan ik er maar beter van genieten toch? Een droomlichaam staat niet alleen voor uiterlijk fysiek, maar ook voor innerlijke gezondheid. Ik knijp elke dag in mijn handjes dat ik gezond ben, hopelijk doe jij dat ook!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

5 Comments

Avatar
Lotte 26 november 2017 at 13:59

Niet makkelijk om een juiste balans te vinden!

Reply
Avatar
Lucienne 23 november 2017 at 07:50

Bedankt voor deze blog! Wat een herkenbaarheid :)

Reply
Avatar
Rosemarijn 21 november 2017 at 20:31

Dit is echt m’n grootste struggle in m’n leven, dus deze blog is top. Thanks voor het delen!

Reply
Avatar
Anne 21 november 2017 at 19:22

Ja, echt een hele fijne blog dit!

Reply
Avatar
Iris 21 november 2017 at 10:34

Helemaal mee eens!

Reply

Leave a Comment