Gezondheid

I love me! Een blog over zelfacceptatie

posted by Susannah - De Prestatiekwekerij 28 april 2017 0 comments
zelfacceptatie

♦ Blog geschreven door Susannah 

Zelfacceptatie. Een vraag waar veel mensen van mijn leeftijd mee zitten. Hoe kan ik liever voor mezelf zijn en accepteren wie ik ben? Dit is een issue waar ik persoonlijk ook veel aandacht aan besteed heb. Als ondernemer in een vak dat relatief nieuw en onbekend is, sportpsychologie, moet ik vaak bikkelen, en krijg ik regelmatig het idee dat ik het misschien niet goed genoeg doe. Dit terwijl ik echt geloof in mijn vak, en de sporters met wie ik werk altijd heel tevreden zijn. Toen ik het met Jessica had over zelfacceptatie dacht ik meteen: ja, dit is een belangrijk onderwerp.

Zelfacceptatie

Wat mij vooral opviel toen ik me ging verdiepen in de behoefte aan zelfacceptatie, is dat het accepteren van wie je bent vaak juist moeilijk is omdat je niet zo duidelijk voor ogen hebt wie je eigenlijk bent en wat jouw unieke toegevoegde waarde is. Dit is in deze tijd een veel voorkomend probleem. Informatie komt heel veel en heel snel op ons af, je wordt voortdurend gebombardeerd met berichten over successen van anderen. Dan rijst makkelijk de vraag: wat doe ik dan goed, hoe draag ik bij, waarin ben ik een succes, wat zet ik in mijn berichtje? En dan kan dat leiden tot onzekerheid of zelfs ontevredenheid, waardoor je misschien meer behoefte hebt om jezelf te kunnen accepteren.

Hoe kan ik mezelf meer accepteren?

De beste manier om jezelf te accepteren is om duidelijk te hebben wie jij bent en waar jij goed in bent. Om dit te doen, ga je op onderzoek uit. Vraag jezelf bijvoorbeeld:

  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Welke taken op mijn werk doe ik heel goed?
  • Welke vakken vond ik het leukste op school, of tijdens mijn opleiding?
  • Van welke activiteit heb ik recentelijk veel voldoening gehad?
  • Welke taken liggen mij helemaal niet goed?

Vraag ook eens aan een goede vriend of vriendin, je ouders, of een collega, waar je goed in bent. Het kan je nog wel eens verrassen waar ze mee komen. Ongeacht of je het met ze eens zijn, blijkbaar heb jij die indruk op ze gemaakt en dat is wat waard. Misschien kun je ook op andere manieren aan meer informatie over jezelf komen. Schrijf de antwoorden op al deze vragen op.

zelfacceptatie

Opdracht – My life, starring Me.

Om al deze informatie over jezelf zichtbaar te maken, gaan we creatief aan de slag: maak een poster van jezelf. Dit kun je doen door te tekenen, en ik vind het zelf erg leuk om een heleboel tijdschriften door te bladeren en teksten en plaatjes uit te knippen die je aanspreken. Maak op je poster ruimte voor belangrijke persoonlijke eigenschappen, je belangrijkste hobby’s en passies, je werk en een motto die je erg aanspreekt.

Benodigdheden: stiften, lijm, een groot vel papier (A3 of A2), veel tijdschriften. Tijd: 2 uur.

En die minder goede punten van mezelf dan?

Ja, die vraag blijft misschien in je opkomen. Maar als je zo veel moois er tegenover hebt staan, bijvoorbeeld na het maken van je poster, is het makkelijker om die ‘minder goede punten’ te zien als een onderdeel van jouw totaalplaatje. Dit maakt ze minder belangrijk, en ervaar je ze niet meer als belemmeringen maar als uitdagingen waar je misschien wat aan kunt doen. Als je daar aan toe bent, lees dan ook mijn blog over doelen stellen.

Conclusie

Volgens mij zijn veel mensen die op zoek zijn naar zelfacceptatie tijdelijk te gefocust zijn op dingen die ze niet goed (genoeg) vinden aan zichzelf. Mijn beste advies hiervoor gaat niet over “hoe kan ik dit verdragen?” maar juist over het verbreden van je blik. Zie jezelf helemaal, en zie vooral wat je goed kan. Dan wordt het vanzelf duidelijk wat jouw toegevoegde waarde is.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment