CrossFitSportYoga

Yin Yoga en Crossfit een goede combinatie

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 november 2017 1 Comment
yin yoga en crossfit

In mei dit jaar maakte ik voor het eerst kennis met Yin Yoga. Lange tijd heb ik hot yoga gedaan, maar ik merkte dat dat niet aan mijn behoeften voldeed en ik dat soms toch nog wat heftig vond ik combinatie met Crossfit en mijn andere sporten. Ik zocht een manier om te ontspannen, rust in mijn hoofd te vinden en te werken aan mijn flexibiliteit. Waar de Yin Yoga les in mei eerste instantie een eendagsvlieg leek, doe ik het inmiddels standaard één per week dankzij mijn OneFit abonnement. Yin Yoga is voor mij echt de perfecte manier om volledig tot rust te komen, standaard slaap ik na 90 minuten Yin Yoga ook echt heerlijk. In deze blog deel ik daarom graag vijf redenen waarom Yin Yoga en Crossfit een goede combinatie is.

Het is een tegenhanger van Crossfit

Ik schreef er al eerder over; je hebt Yin en Yang sporten. Crossfit is een typische Yang sport; intens, snel en krachtig. Yin Yoga is juist heel rustig, je ligt minimaal 90 seconden in een statische houding. De houdingen die je aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Dit zorgt voor een kleinere kans op blessures en een gezond lichaam.

Het pakt stijfheid aan die je met Crossfit kunt ervaren

Zoals je hierboven al kon lezen rek je met Yin Yoga diepliggende spieren en worden bindweefsel en gewrichten versoepeld. Wanneer je veelvuldig aan Crossfit doet zul je merken dat je naast sterker en fitter wordt ook vaak te maken hebt met stijfheid. Bindweefsel wordt harder, dikker en er kunnen knopen ontstaan. Dit kan jouw Crossfit trainingen in de weg zitten doordat je pijn hebt of dat je mobiliteit minder goed is. Met Yin Yoga pak je dit probleem aan. Overigens helpt het rollen met een balletje of een foamroller ook goed, maar met Yin Yoga dring je nog dieper het bindweefsel in.

Ook zorgt Yin Yoga ervoor dat jouw range of motion, wat vaak samenhangt met stijfheid, beter wordt. Je mobiliteit en flexibiliteit wordt beter, waardoor bijvoorbeeld squatten, overhead squats en wall balls beter gaan.

yin yoga en crossfit

Je traint het oncomfortabele 

Aan het einde van de les ben ik altijd heel ontspannen en relaxed, maar lang niet alle houdingen zijn een pretje tijdens de les. Je zult houdingen hebben die je makkelijk af gaan, maar er zullen ook houdingen zijn die heel oncomfortabel aanvoelen. De kunst is om je grenzen te verkennen en verleggen. Ademhaling en accepteren zijn hierbij heel belangrijk. Accepteer dat je het niet altijd makkelijk is, maar laat je toch langzaam dieper zakken. De houdingen mogen geen pijn doen, maar het mag zeker een uitdaging zijn. Eigenlijk precies zoals met Crossfit het geval is. Ook daar zoek je je grenzen op en juist dat maakt je sterker.

Het laat je volledig ontspannen en lekker slapen

Ook al kan de les soms één grote struggle zijn, het einde van de les is altijd heel ontspannen. Je eindigt altijd in de Savasana; een moment van stilte, rustig liggen en een kleine meditatie. Het wisselt een beetje per les, maar afgelopen dinsdag had ik zo’n fijne les dat ik tijdens deze laatste paar minuten bijna in slaap viel. Toen ik naar huis liep genoot ik dan ook extra van de geuren, de stilte en mijn lege hoofd. Ik doe Yin Yoga altijd ’s avonds, dus thuis drink ik een kop thee en duik ik gelijk in bed.

Het is toegankelijk

Yin Yoga is echt voor iedereen toegankelijk. Het zijn geen ingewikkelde houdingen en de props die je kunt gebruiken – kussens, blokken, dekens, banden – zorgen ervoor dat je altijd een houding vindt die bij je past. De eerste les zal wellicht wennen zijn, maar ik zou zeggen geef het een kans.

yin yoga en crossfit

Ik vind Yin Yoga een heerlijke aanvulling op mijn hectische bestaan. 90 minuten lang geen telefoon, geen drukke omgeving, geen aanslag op mijn lichaam, maar echt een moment voor mezelf. Momenteel doe ik 1x per week Yin Yoga en daarnaast doe ik nog ongeveer 2x per week een ROMWOD sessie thuis. Ook nog steeds favoriet! Twijfel jij of dit iets voor jou is? Ga dan op zoek naar een yoga vorm die bij je past, yoga is namelijk voor iedereen goed om te doen!

Een OneFit abonnement is echt perfect om verschillende yoga vormen uit te proberen. Mijn favoriete spot om momenteel heen te gaan voor Yin Yoga is YogaFest studio in het Westerpark. De les wordt daar gegeven op zolder en dat is echt een heerlijke ruimte! Maar je kunt met OneFit ook diverse andere locaties yogalessen proberen. En weet je wat het leuke is? Als je je via mij aanmeldt voor OneFit krijg je €25 korting en een OneFit shopper thuis gestuurd!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Yin winterspecial- 28 december 2017 | Urban Yoga Garden 18 november 2017 at 15:53

[…] Wil je er meer over lezen? Jessica van Eat.Run.Love schreef dit weekend een blog over haar ervaring met Yin yoga, zie deze link. […]

Reply

Leave a Comment