Hardlopen / TrailrunningSport

Work hard, play hard – run hard?

posted by Amanda M. 22 februari 2018 0 comments
work hard play hard

♥ Blog geschreven door Amanda ♥

Lieve lezers, ik bied hierbij alvast mijn excuses aan: iets met Braziliaanse feestjes en reisjes en de lange Nederlandse winter waar jullie in verkeren, mogelijk zelfs met een winterdepressie. Maar over de Braziliaanse zomer later meer!

work hard play hard

Hoe is het mijn training voor de marathon van Rio gegaan de afgelopen maand? Na het debacle van januari kan ik gelukkig vertellen dat februari een stuk beter ging! Na het schrijven van mijn vorige blog realiseerde ik me dat ik echt even wat meer commitment moet tonen wil ik de marathon van Rio met een redelijke tijd en zonder blessureleed uitlopen. Ik plande daarom de afgelopen weken op zondag alvast mijn week vooruit: wanneer ga ik lopen, wanneer doe ik een lesje op de sportschool en wanneer houd ik een rustdag?

Als ik namelijk telkens spontaan moet beslissen wanneer ik mijn trainingen ga doen, dan is de kans groot dat ik toch kies voor een Netflix-serie of nog een laatste drankje met vrienden. Ik ken mezelf. De planning hielp me om me meer aan mijn trainingen vast te houden: ik liep deze maand veel meer dan hiervoor. Een echt schema had ik overigens niet. Ik wilde vooral mijn kilometers wat opvoeren zodat ik op tijd klaar zou zijn voor mijn halve marathon eind deze maand, waarvoor ik me had ingeschreven om de druk voor mezelf wat op te voeren.

Run hard

De afgelopen maand liep ik in de weekenden daarom een steeds langere duurloop, opbouwend van 13 naar 16 en uiteindelijk 18km, en doordeweeks nog een of twee keer een kort loopje na werk. Op de sportschool deed ik dan nog een of twee lesjes bodypump of core, om de spieren wat te versterken. Het lopen ging echt heerlijk – ik genoot weer enorm van de duurlopen! Wat had ik dat gemist. Tijdens de duurlopen luisterde ik naar podcasts en muziek en kwam ik elke keer weer energiek thuis. Fysiek voldaan en mentaal opgeladen :)

work hard play hard

Alles ging goed… totdat ik mijn knieën (allebei!) voelde na die 18km. Of om eerlijk te zijn voelde ik die al tijdens de loop, maar ben ik toch doorgegaan. De dagen daarna had ik gelukkig geen pijn, maar voelde ik toch wel af en toe iets in mijn knieën bij het traplopen of bij het neerzetten van mijn voeten op een bepaalde manier. Dit baarde me wel wat zorgen: deed ik er wel goed aan om weer snel daarna te gaan lopen?

Work hard, run a little

Ook omdat ik het superdruk had op werk heb ik er toen voor gekozen om even niet te gaan lopen. Het rusten kwam dus eigenlijk ook wel goed uit. Ik ging wel naar de sportschool en ik heb ook mijn oude fysio-oefeningen weer opgepakt, die ik 1.5 jaar geleden moest doen voor mijn rechterknie. Ook heb ik na dagen twijfelen ervoor gekozen om mijn startbewijs voor de halve marathon aan een collega te geven. Ik vond (en vind) het superjammer, want ik keek er enorm naar uit, maar het risico dat ik mijn knie teveel ga belasten is helaas te groot. Voor mijn hele marathon hoef ik nu nog niet zo’n lange duurloop te doen en ik ga toch geen pr lopen, dus wat ik er uit kan halen is beperkt. Dan kan ik nu maar beter verstandig zijn en me nog even aan de kortere afstanden houden. Ook was ik vergeten dat mijn beste vriendin juist dat weekend in Brasilia zou zijn en we een roadtrip zouden maken – wat zei ik vorige maand ook alweer over planning? ;)

Play hard

Uiteindelijk heb ik een kleine twee weken niet gelopen. Dit kwam ook omdat ik wat reisjes heb gemaakt! Het is hier natuurlijk zomer en voor veel plekken een ideaal seizoen om te reizen.

Met mijn beste vriendin die overkwam uit Nederland en wat andere vrienden heb ik vijf dagen in Rio doorgebracht om carnaval te vieren. Mijn allereerste carnaval, en wat was het fantastisch. We hebben zelfs meegedaan in de professionele sambaparade en hebben in prachtig kostuum op een kar gedanst. Ik wist het tot voor kort ook niet, maar je kunt dus ook als buitenstaander meedoen met een van de sambascholen (wel betaald); een tip voor iedereen die volgend jaar wil gaan :) Heel gaaf om carnaval op deze manier te beleven. Ik dacht er van tevoren nog aan om een stukje te hardlopen, maar toen ik de weersvoorspelling van 35-37 graden met alleen maar zon zag, heb ik mijn hardloopschoenen toch maar thuis gelaten.

work hard play hard

work hard play hard

Na een paar dagen werken in Brasilia vloog ik daarna alweer naar Florianopolis, een stadje op een eiland in het zuiden. Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar wat was het mooi hier! Een ideale plek als je van hiken, surfen en tropische stranden houdt. De stranden worden omringd door heuvels met Mata Atlantica (Atlantisch regenwoud), echt heel mooi. Het thuisfront kon mijn Instagram-spam van deze plek na Rio niet altijd waarderen ;) Het was een waar paradijsje.

Ook een mooie plek om te hardlopen: samen met mijn bestie heb ik daar een rondje van 5km gedaan, waarbij ik mijn knieën vrijwel niet voelde. Hoera!

work hard play hard

De komende dagen is het nog even knallen op werk en dan gaan we naar Chapada dos Veadeiros, een prachtig en enorm natuurgebied met canyons en watervallen op zo’n drie uur rijden van Brasilia. Daarna is het even uit met de pret en ben ik weer een paar weken thuis. Een ideaal moment om het hardlopen weer goed op te pakken. Ik ga het schema van Run2Day volgen, wat ik vorige keer ook heb gedaan en wat toen erg goed beviel. Ik heb nu wel de eerste weken hiervan gemist, maar dat is niet zo’n probleem. Ik bouw de eerste kilometers weer rustig op en sta paraat om een fysiotherapeut te bellen zodra ik pijn voel. Ik wil namelijk echt deze marathon goed uitlopen, en aangezien ik nog maar ruim 3 maanden heb, kan ik geen tijd verliezen aan kwakkelen met pijntjes. En eigenlijk ook niet meer aan mijn holiday mode ;) Tot volgende maand!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment