SportWorkout

Voordelen van kettlebell training

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 17 maart 2016 4 Comments
Voordelen van kettlebell training

Kettlebell trainingen blijven groeien en populariteit en dat is niet zo gek, want met slechts één “kogel” is het mogelijk om een complete workout te doen. Met een paar kettlebells in huis heb je eigenlijk geen sportschool meer nodig. In mijn ogen is en blijft de kettlebell fijn om mee te trainen, maar ik merk ook dat veel mensen niet zo goed weten wat en hoe ze er mee trainen. Al eerder heb ik een artikel geschreven over de ins en outs van de kettlebell, daar schrijf ik met name over waar je op moet letten als je met een kettlebell traint. Maar bovenal kent het trainen met een kettlebell superveel voordelen. In deze blog dus de voordelen van kettlebell training. Als je nu nog niet overtuigd bent…

Kracht en conditie

Kettlebell trainingen zijn echte ‘full body workouts’, je traint je hele lichaam met één training. In tegenstelling tot de meeste andere fitness oefeningen gebruik je voor kettlebell oefeningen heel veel spiergroepen tegelijk. Doordat je een gewicht gebruikt, zal de algehele spierkracht toenemen. Daarnaast zorgt de intensiteit van de oefeningen al heel snel voor een verbetering van je uithoudingsvermogen. Je kunt de intensiteit van de oefeningen makkelijk verhogen of verlagen door met ander gewicht te trainen of minder herhalingen te doen. Door het nemen van korte pauzes is een kettlebell training een echte intervaltraining.

Hoge vetverbranding

Inmiddels is het bij jullie denk ik wel bekend dat krachttraining zorgt voor een hoge mate van vetverbranding, ook in de uren na de training. In combinatie met cardio – wat je doet bij kettlebell training – kun je je voorstellen dat dit voor extra vetverbranding zorgt. Door deze combinatie verbrand je niet alleen tijdens de training veel calorieën, maar ook in de uren daarna. De extra spiermassa die je opbouwt zorgt voor een snellere ruststofwisseling. Een onderzoek van John Porcari en Chad Schnettler, twee sportwetenschappers aan de unisversiteit van Wisconsin, toonden aan dat je met een kettlebell training van 20 minuten zo’n 400 calorieën verbrandt. Dit is meer dan bijvoorbeeld een half uur crossfit, touwtje springen of hardlopen op 12km/uur. Lees ook zeker eens deze blog met workouts die de meeste calorieën verbranden.

Focus op core

Door het gewicht en de dynamiek die een kettlebell met zich mee brengt (gebruik de kettlebell vooral voor dynamische oefeningen), moet je de core aanspannen om je lichaam te stabiliseren. Doe je dat niet, dan zul je merken dat je lichaam uit balans raakt. Dit betekent dus dat je gedurende de hele training je core aangespannen houdt en deze spieren rondom je middel een stuk sterker maakt. Naast dat je je core traint, train je dus ook stabiliteit en coördinatie.

Verbeterde flexibiliteit

Om het nog maar een keertje te noemen; met kettlebell oefeningen train je je hele lichaam. Je wordt in zijn geheel sterker, maar de flexibiliteit in stijve heupen en schouders wordt geleidelijk beter. Met een kettlebell training ligt er een grote focus op de core, maar de heupen, billen en schouders spelen ook een grote rol. Met deze dynamische vorm van trainen zul je merken dat je langzaam meer flexibel wordt in de heupen en de schouders wat een eventuele slechte houding ten goede komt. Voor extra flexibiliteit in de heupen en een mooie rechte rug, is de goblet squat onmisbaar. Hier ga ik in een latere blog verder op in!

Korte workouts die zeer efficiënt zijn

Voor een kettlebell training hoef je maar zo’n 20 tot 30 minuten uit te trekken, geen tijd is dus geen excuus meer. In deze 20 minuten kun je echt een flinke workout achter de rug hebben, geloof mij. Schaf één of twee kettlebells aan en je kunt de workout thuis of in het park doen, dus ook geen reistijd naar de sportschool meer!

Vertel, train jij wel eens met een kettlebell en wat zijn jouw ervaringen? 

Lees ook: 
Alle ins en outs van de kettlebell
Kettlebell workout met video

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Avatar
Wendy 22 maart 2019 at 21:24

Wanneer ik geen zin heb om naar de sportschool te gaan, dan gebruik ik thuis vaak even kort de kettlebell om toch een workout gedaan te hebben.
Groetjes, Wendy

Reply
Welk gewicht kettlebell kun je het beste gebruiken - Eat.Run.Love. 19 april 2016 at 07:00

[…] weten over kettlebell training? Lees dan ook deze artikelen: – Waarom trainen met een kettlebell – Alle ins en outs rondom de kettlebell – Mijn favoriete kettlebell […]

Reply
Favoriete kettlebell oefeningen - Eat.Run.Love. 27 maart 2016 at 07:00

[…] vind ik het weer heel fijn om ermee te trainen. Een paar weken geleden konden jullie nog alle voordelen van trainen met een kettlebell lezen, en vandaag deel ik mijn favoriete kettlebell oefeningen. Met een kettlebell is het mogelijk […]

Reply
Avatar
Marvin 17 maart 2016 at 09:41

Zo af en toe train ik wel met kettlebells. Vooral wanneer ik weinig tijd heb is zo’n workout erg handig. Zo vind ik het lekker om ‘normale’ krachttraining af te wisselen met een high intensity kettlebell workout :)

Reply

Leave a Comment