Persoonlijk

Waarom sport ik eigenlijk?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 15 augustus 2016 0 comments
waarom sport ik eigenlijk

Hoe vaak ik het wel niet hoor: “Hoe doe jij dat toch zoveel sporten, ik moet ook echt meer sporten”. En daar gaat het mis; ik móet niet sporten, ik wil sporten, ik vind sporten leuk. Waar anderen in het weekend naar een festival gaan, ’s avonds voor de TV hangen of ’s ochtends een uurtje langer in bed liggen; ga ik graag sporten. Heel graag zelfs. Het liefste sport ik elke dag en dat is voor heel veel mensen onbegrijpelijk.

Sporten is voor mij een uitlaatklep; ik krijg er energie van, het geeft me een kick, het biedt mij uitdaging en ja, ik moet ook toegeven dat ik sport omdat ik er graag beter uit wil zien

Zo kan ik nog wel tien redenen opnoemen waarom ik graag sport. Hoe vaak ik wel niet heb moeten uitleggen dat ik tijdens mijn vakantie echt voor mijn lol aan de start van de Cortina Skyrace stond. Ik vind het leuk, écht leuk. En met Eat.Run.Love. probeer ik anderen te inspireren en motiveren, maar uiteindelijk doe je het zelf. Omdat je het zelf wilt.

De keerzijde van deze “verslaving” is dat ik bloed chagrijnig word als ik niet kan sporten door welke reden dan ook. Ik doe er dan ook alles aan om mijn week zo optimaal mogelijk in te delen, zodat ik zoveel mogelijk op een lekker niveau kan sporten. Rust is daarbij super belangrijk. Het liefst train ik zes keer per week, maar vaak geeft mijn lichaam aan dat dat teveel is. Daar luister ik dan ook naar hoe moeilijk ik dat ook vind.

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten. Bron: Wikipedia

Soms vraag ik me wel af of ik niet moet (wil) gaan trainen voor een doel. Aan het begin van het jaar heb ik wel wat persoonlijke sportieve doelen opgeschreven, maar ik bedoel een groter doel. Een écht sportieve prestatie. Eentje waarbij ik focus moet aanbrengen. Iets wat minder voor de hand ligt. Nu ben ik gewoon lekker aan het sporten en kan ik een paar persoonlijke doelen al afvinken (pull ups – check, double unders – check, een racefiets – check).

Maar wat wil ik dan? Een triatlhlon? Een ultra trail? 800 km fietsen in 5 dagen? Een cross fit wedstrijd? Ik weet het niet, ik vind zo veel leuk. En dat is dan ook gelijk mijn probleem, ik vind zoveel dingen leuk dat ik niet kan focussen. Maar ook dat ik niet boven de massa uit kan stijgen. En dus blijf ik maar gewoon doen wat ik leuk vind, lekker sporten! Want dat is waarom ik train, omdat ik het leuk vind.

waarom sport ik eigenlijk

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment