Hardlopen / TrailrunningSport

Waarom je zonder muziek zou willen hardlopen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 april 2015 16 Comments
hardlopen zonder muziek

Grappig, had je vorig jaar tegen mij gezegd dat ik zonder muziek zou hardlopen dan zou ik je voor gek verklaren. Vorig jaar zomer schreef ik nog een artikel over waarom het goed is om met muziek hard te lopen; het verhoogt je uithoudingsvermogen, inspanning kan minder zwaar aanvoelen en het draagt bij aan een positief gevoel. Inmiddels loop ik zonder muziek hard en I love it. Ik loop voor mijn gevoel een stuk beter, krijg meer van de omgeving mee en ontspan beter. Hoe dat zo is gekomen? Eigenlijk per toeval. Bij sommige mensen is muziek onderdeel van hun dagelijkse leven, bij mij helemaal niet. Omdat ik altijd heel druk in mijn hoofd ben, kan ik de impulsen van muziek er op de een of andere manier niet bij hebben. Bij mij in huis, maar ook op werk, is het dan ook altijd stil. Toen ik begon met hardlopen kon ik me niet voorstellen dat ik zonder muziek ging hardlopen dus heb ik een playlist samengesteld. In de paar jaar dat ik hardloop heb ik slechts een paar keer mijn playlist geupdated. Ik liep dus al tijden met dezelfde playlist en was het op een gegeven moment echt spuugzat. Omdat ik ook geen zin had om weer tijd in een nieuwe playlist te stoppen, besloot ik het zonder muziek te proberen. En ik vond het heerlijk. In het begin moest ik nog een beetje wennen, maar inmiddels wil ik niet anders meer.

Ik loop veel bewuster en beter

Veel mensen vinden het ontzettend vervelend om hun eigen ademhaling te horen. Ik ook, maar doordat ik zonder muziek hardloop let ik beter op mijn ademhaling en is het gelukt om deze beter onder controle te krijgen. Ook let ik veel beter op mijn hardlooptechniek en afwikkeling van mijn voeten. Gevolg? Minder snel buiten adem en een lagere hartslag. Sinds ik zonder muziek loop is mijn hardlooptechniek, ademhaling en pace vele malen beter geworden.

Ik geniet meer van de omgeving

Doordat ik niet naar de muziek hoef te luisteren, heb ik oog voor de omgeving waar ik loop. De geuren in het park, het geluid van vogels, rondspringende konijntjes en de drukte van mensen. Ik kan er echt van genieten, neem alles veel bewuster op en daardoor word ik veel ontspannender. Natuurlijk heb ik wel eens een slechte run, maar voor mijn gevoel zijn die runs veel minder geworden.

Er is ruimte om na te denken 

In het verlengde van het feit dat ik meer van de omgeving geniet, is mijn hoofd ook gewoon leeg voor ideeën. Toen ik muziek luisterde was ik altijd bezig met de muziek en het volgende nummer. Nu let ik op de omgeving en kan ik nadenken. Nadenken over hoe ik me voel, brainstormen voor de blog of to do lijstjes maken. Het is echt me, myself en I tijdens het hardlopen.

Voor veel mensen zal het ondenkbaar zijn om zonder muziek te lopen. Maar toch wil je aanraden om het eens te proberen. Als je geen lekkere dag hebt gehad en je begint gehaast aan een run, word je dan rustig van de muziek of kom je eigenlijk net zo opgefokt weer thuis. Ik ben benieuwd; lopen jullie met of zonder muziek?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

16 Comments

Avatar
Floris 20 maart 2017 at 19:01

Ik loop altijd zonder muziek, als ik met muziek loop ben ik alleen maar bezig met hoe lang het nummer nog duurt en dus hoeveel ik al gelopen heb. Wanneer ik zonder muziek loop, loop ik zo 60 min door zonder dat ik de hele tijd op mijn horloge kijk.

Reply
Avatar
Mervin 3 mei 2015 at 15:31

In het begin liep ik altijd met muziek. Mijn iPhone in de hand, oordopjes in. En oh wat was dat regelmatig irritant. Zwetende iPhone in de hand, oordopjes die zo nu en dan uit de oren schieten. Dan alles weer herstellen. Mijn laatste paar runs van ca. 12KM loop ik zonder iPhone en zonder muziek. Alleen mijn GPS Garmin Forerunner om de pols. En dat is me heel goed bevallen!

Hardlopen, je zelf horen, je lichaam voelen. Het verplaatsen van je gedachten naar het gevoel van mijn lichaam heeft mij doen beseffen hoeveel energie ik echt nog heb.

Waar je geest soms wil laten afweten zegt je lichaam dat je nog best genoeg energie hebt. Daar luister ik nu meer naar. En dat helpt, blijkt. Ik ben voor. Probeer het eens!

Reply
Avatar
Mathilde 15 april 2015 at 20:01

Ik loop altijd met muziek, alleen als ik met iemand anders loop of wedstrijden loop regelmatig zonder. Tijdens wedstrijden krijg je zo veel beter de sfeer. Muziek weet mij vaak weer te motiveren tijdens het hardlopen.

Reply
Avatar
Kim 14 april 2015 at 23:02

Ik loop zowel met als zonder muziek, maar met wedstrijden sowieso altijd met omdat ik sneller ben met muziek. De beat laat me sneller lopen en ik ben minder gefocust op hoelang ik nog moet.

Reply
Avatar
Cindy 14 april 2015 at 17:16

Ik loop lekkerder zonder muziek, terwijl ik eerst begon met Rennen met Evy, dus met muziek. Maar daarbij liep ik snel harder dan dat ik kon en ik was helemaal kapot aan het eind. Nu loop ik beter en uiteindelijk toch sneller, omdat ik op het eind nog energie over heb om nog wat te versnellen.

Reply
Avatar
Tanya 14 april 2015 at 14:00

Ik merkte vandaag dat ik eigenlijk amper echt naar m’n muziek luister, maar ik weet niet of ik zonder zou willen. Bang dat ik m’n eigen gehijg nogal storend vind hahaha.

Reply
Avatar
Sebastiaan 14 april 2015 at 10:05

Helemaal niet gek. Ik was een paar jaar geleden met de Damloop mijn muziek vergeten en het ging zonder zowaar prima. Voor de afwisseling goed om te doen.

Reply
Avatar
Jolien 14 april 2015 at 10:01

Lange afstanden altijd met, maar tot de 10 km ook vaak zonder. Helemaal ’s morgens in de zomer vind ik het heerlijk rustig om naar de kwetterende vogeltjes te luisteren :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 14 april 2015 at 11:47

Zo ben ik ook begonnen, door ’s ochtends vroeg zonder muziek te luisteren! Maar uiteindelijk dus helemaal zonder :)

Reply
Avatar
Danielle 14 april 2015 at 09:55

Ik wissel het af. Ik loop zonder als ik inderdaad goed wil nadenken of gewoon elkker wil ontspannen. Muziek gebruik ik als ik mij bijvoorbeeld down voel, geen zin heb om te lopen of als ik ga lopen als ik boos/emotioneel ben. Muziek is dan een beetje mijn “veilige” barrière

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 14 april 2015 at 11:47

Daar kan ik me wel iets bij voorstellen, denk dat dat voor heel veel mensen geldt!

Reply
Avatar
Marlissa 14 april 2015 at 09:28

Ik liep altijd zonder muziek, maar ik ben nu juist gaan hardlopen met muziek! Precies het tegenovergestelde, maar soms hoor ik de muziek niet meer. Dan ben ik toch echt in mijn eigen wereld en geniet ik van de omgeving. Ik wissel het nu eigenlijk af. Soms loop ik zonder muziek en de andere keer weer met muziek.

Reply
Avatar
Eveline 14 april 2015 at 08:46

Zonder! Eigenlijk om precies dezelfde redenen als jij.. Ik heb een paar keer met muziek geprobeerd te lopen maar ik vond het veel te ‘druk’, terwijl ik als ik een rondje zonder muziek hardloop merk dat ik inderdaad echt tot rust kom en veel meer geniet :)

Reply
Avatar
Margot 14 april 2015 at 08:27

Ik liep tot voor kort ook ALTIJD met muziek, ook als mijn vriendje meeging. De laatste weken liep hij altijd mijn duurlopen mee en we hebben ook twee wedstrijden (urban trails) samen gelopen en ik heb die allemaal zonder muziek gelopen. En eigenlijk voelde dat heus wel fijn! Zondag loop ik een halve marathon en ik ben er nog niet uit wat ik ga doen. Ik denk van wel omdat ik soms het geluid van andere mensen op massalopen rond me niet goed kan verdragen…

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 14 april 2015 at 11:48

Wat je kunt doen, is zonder muziek starten maar wel je oordopjes meenemen. Mocht het dan echt niet bevallen dan kun je altijd je muziek op zetten! Succes zondag met de halve marathon :)

Reply
Avatar
Ruurdje 14 april 2015 at 07:45

Ik loop eigenlijk altijd zonder muziek, en dat is voornamelijk om meer te genieten van de omgeving en omdat het fijn is om lekkeR buiten te zijn. Met muziek voel ik me altijd zo afgesloten in mijn eigen wereldje!

Reply

Leave a Comment