Gezondheid

Verveling is goed voor je

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 9 april 2018 0 comments
verveling is goed

Rondom Pasen had ik een paar dagen extra vrij genomen waardoor ik in totaal zes dagen vrij was. Normaal gesproken als ik zo lang vrij ben, ga ik wel ergens heen. Maar dit keer was ik gewoon lekker thuis en daar had ik echt behoefte aan. Ik deed elke dag wel wat leuks; winkelen met mijn moeder, uit eten met mijn vriend, koffiedates met vriendinnen, een paasbrunch, lekker wandelen. Ook ruimde ik het huis op, ging ik lekker aan de slag met Eat.Run.Love. en plande ik een vakantie. En toen gebeurde er iets wat me echt al heel erg lang niet is gebeurd; op dinsdag verveelde ik me. Ik verveelde me. Ik weet niet wanneer jij je voor het laatst hebt verveeld. Maar in mijn geval is dat echt al lang geleden, ik ben namelijk altijd in de weer. Mijn kast was opgeruimd, het huis schoongemaakt, blogjes stonden klaar en ik wist gewoon even niet wat ik moest doen. Wat een fijn gevoel. Dat heb ik namelijk zo lang niet gehad. En verveling is goed voor je, wist je dat?

Wat is verveling?

De definitie van verveling is een gevoel van lusteloosheid, van desinteresse, van hangerigheid, grenzend aan ergenis. In tegenstelling tot vrije tijd, voelt verveling als afgedwongen en onaangenaam. Ik vind dit een vrij negatieve benadering van verveling. En ik vraag me af hoeveel mensen het op deze manier ervaren in de huidige tijd waarin iedereen altijd in de weer is met een scherm en van hot naar her vliegt. Kun jij je nog de laatste keer herinneren dat je je echt hebt verveeld?

Verveling start juist wanneer alles oké is en we het rustig aan kunnen doen. Als we geen druk meer ervaren en gewoon even niets kunnen doenIk vond dit juist een heel prettig gevoel omdat ik dit al zo lang niet had ervaren en dus wist dat ik compleet ontspannen was en geen gevoel van móeten meer had.

De postieve kant van verveling

Wanneer je je verveelt weet je niet wat je moet doen. Je doet op zo’n moment niets en bent simpelweg wie je bent. Vaak is dat ook het moment dat je hoofd leeg raakt. Je brein krijgt ruimte om te kalmeren en je gedachten krijgen een boost. Verveling is goed voor je, het brengt veel positieve punten met zich mee:

  • Creativiteit: De beste creativiteit komt als je ontspannen bent en niks moet. Waarschijnlijk herken je het gevoel wel wanneer je moet presteren en het dan juist niet lukt. Probeer die verveling op te zoeken dan komt de creativiteit vanzelf.
  • Nieuwe interesses: Verveling zorgt ervoor dat je op zoek gaat naar nieuwe dingen. Blijkbaar ben je op alles wat je deed uitgekeken, anders was je dat wel gaan doen. Nieuwe dingen ontdekken is leuk!
  • Mindfulness: Nietsdoen is de essentie van mindfulness. Het je focussen op het heden en niets meer. Het zorgt voor bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties.

Probeer je eens te vervelen

Het is lastig om je in de huidige tijd te vervelen. Je hebt altijd je telefoon bij je, hebt continu prikkels en waarschijnlijk een druk sociaal leven. Maar probeer bijvoorbeeld eens om in de trein je telefoon weg te leggen, bewust niks te doen. Of plan een keer een vrije dag in het weekend zonder verplichtingen. Of neem net als ik een paar vakantiedagen op om die verveling op te zoeken. Verveling is goed voor je. Je rust er van uit, krijgt een leeg hoofd en daardoor weer een hele hoop nieuwe energie.

Bronnen: De Psycholoog, Mynd

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment