Gezondheid

Tips voor het maken van een weekmenu

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 11 januari 2017 8 Comments
Maken van een weekmenu

Ieder weekend maak ik een weekmenu voor de week erna en doe ik in één keer boodschappen. Burgerlijk? Misschien wel een beetje, maar ook heel efficiënt. Het scheelt tijd gedurende de rest van de week, kosten – want je koopt geen dingen die je niet nodig hebt – én je kunt je week qua voeding goed plannen. Door een beetje slim te plannen weet je exact wat je binnen krijgt. Vandaag dus een aantal tips voor het maken van een weekmenu, plus een mooi voorbeeld van een weekplanning die je ook (leeg) kunt uitprinten om zelf te gebruiken.

De planning van het weekmenu

Bedenk allereerst hoe jouw planning er voor komende week uit ziet; heb je etentjes staan, ben je een keer laat thuis uit werk waardoor je geen zin hebt om ingewikkeld te koken of wil je ’s avonds nog sporten?

Zelf kijk ik altijd eerst naar de afspraken die ik heb staan waardoor ik sowieso niet thuis eet. Vervolgens plan ik mijn sportweek, meestal zijn dit dezelfde dagen: maandagochtend, dinsdagavond, woensdagavond, vrijdagochtend en zaterdagochtend. Het liefst sport ik uit werk, dat betekent dat ik dinsdag- en woensdagavond laat thuis ben. Ik zorg dan dus dat er dan iets makkelijks op het menu staat wat snel klaar is of ik vraag of mijn vriend kan koken.

Verder doe ik nooit boodschappen voor 7 dagen, maar haal ik boodschappen voor maximaal 5 dagen. Zo kan ik makkelijk een maaltijd doorschuiven als ik onverwachts toch niet thuis ben of een maaltijd ruilen als ik ergens anders zin in heb. Daarbij vind ik 5 dagen ook wel uiterlijk voor verse groenten, zuivelproducten en vlees.

Bekijk wat er nog in je koelkast ligt

Soms heb ik nog wat producten over van de week ervoor, ligt er nog vlees in de vriezer of wil ik gewoon mijn voorraadkast wat leger maken. Ik bekijk dus welke producten ik sowieso deze week wil opmaken en pas daar maaltijden op aan.

Bedenk wat je wilt eten

Het leukste, maar misschien ook wel het lastigste: het daadwerkelijke weekmenu maken. Natuurlijk kijk ik altijd op Eat.Run.Love. voor lekkere recepten, ik heb een aantal recepten die vrijwel wekelijks terugkomen. Daarnaast vind ik kookboeken en tijdschriften erg leuk voor inspiratie. Ik blader vaak niet op dit moment door kookboeken en tijdschriften (behalve als ik écht geen inspiratie heb), maar heb wel maaltijden opgeslagen die me lekker lijken en die ik nog eens wil proberen. Andere blogs en vriendinnen zijn ook een inspiratiebron. In mijn geval bedenk ik ook nog of ik nieuwe recepten nodig heb voor de blog, want ook die moet ik goed inplannen (inclusief tijd om te fotograferen). Vaak vraag ik ook nog aan mijn vriend of hij graag iets wil eten en dan bedenkt hij één of twee maaltijden.

Deze maaltijden schrijf ik op een briefje zodat ik weet wat ik wil eten. Vaak denk ik ook al na over een bepaalde volgorde in verband met de houdbaarheid van producten.

maken van een weekmenu

Klik op de afbeelding voor een printversie

Check de aanbiedingen

Tegelijkertijd met bovenstaande check ik de aanbiedingen. Vaak weet ik direct voor een paar dagen wel wat ik wil eten, maar zoek ik daarna nog wat inspiratie. Ik bekijk dan gewoon even de aanbiedingen van de winkels waar ik heen ga, en kom zo weer op nieuwe ideeën. Daarnaast bespaart het een hoop geld om aanbiedingen én seizoensproducten te kopen.

Maak het boodschappenlijstje

Afhankelijk van de gerechten die ik ga eten, bedenk ik naar welke winkels ik ga. In ons geval is dat de Lidl, Albert Heijn, markt, Turkse groenteboer en/of slager. Het lijstje stel ik op in volgorde van de winkelschappen en in volgorde van de winkels. Ik schrijf dus alle groenten bij elkaar, al het vlees en zuivelproducten, houdbare producten en brood. De hoofdwinkel als eerste en daaronder de andere winkels.

maken van een weekmenu

Vergeet niet je andere maaltijden

Mijn uitgangspunt zijn mijn avondmaaltijden, maar de overige maaltijden moet je natuurlijk niet vergeten. Denk na wat je wilt ontbijten en haal hier de juiste producten voor in huis (kwark, granola, fruit, havermout, amandelmelk etc). Hetzelfde geldt voor de lunch. Ik kan altijd op werk lunchen, maar wil soms wel iets uitproberen of even wat anders. Dit neem ik dan ook zelf mee. En bedenk ook of je in het weekend tijd wil en kan vrijmaken om een lekker tussendoortje te maken. Een bananenbrood? Of granola? Hoef je daar de rest van de week ook niet meer naar om te kijken.

Zelf eet ik veel fruit, maar niet al het fruit is direct goed. Peren en passievruchten liggen bijvoorbeeld makkelijk een week voor ze rijp zijn. Dat betekent dus dat ik ook nog ander fruit wil halen wat wel direct eetrijp is.

Doe de boodschappen

Bedenk een moment wat voor jou goed uitkomt om boodschappen te doen, dat maakt het net wat minder erg. In mijn geval maak ik het weekmenu op vrijdag of zaterdag en doe ik op zaterdag boodschappen. Ja, het is druk, maar ik ben daarna ook wel echt klaar.

Omdat je wat langer vooruit plant is het belangrijk om in de winkel van in ieder geval de verse producten de houdbaarheidsdatum te checken. Ziet de groenten er mooi stevig en glad uit? Is de kwark nog lang genoeg houdbaar? Hoe zit het met het vlees? Het is zonde als je alles in je karretje gooit en je vervolgens het halverwege de week weg kunt gooien.

Maken van een weekmenu

Ruim je koelkast in

Vlees vries ik vaak nog wel even in als ik weet dat ik het pas aan het einde van de week ga eten. Zuivel zet ik op volgorde van houdbaarheidsdatum in de koelkast en zachte groenten leg ik bovenop. Qua fruit houd ik vaak een deel uit de koelkast en leg ik een deel in de koelkast. Op deze manier verleng je ook de houdbaarheid.

En relax!

Ik geef toe, ik vind zo’n zaterdagochtend vaak hard werken. Helemaal omdat ik daarvoor ook gesport heb en dan gesloopt thuis kom. Maar het gevoel dat ik de rest van de week vrijwel niks meer hoef te halen vind ik heerlijk. Om het allemaal wat minder erg te maken vind ik het heerlijk om iets vers mee te nemen van de (super)markt wat ik dan als ik thuis kom direct kan eten. Bijvoorbeeld een vers knapperig broodje met verse vleeswaren van de slager. Dan kan ik echt genieten en ben ik de vele boodschappen alweer vergeten!

Ik ben benieuwd, maak jij altijd een weekplanning? 

Maken van een weekmenu

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

8 Comments

Werken en sporten combineren - Eat.Run.Love. 24 juli 2017 at 07:00

[…] mijn trainingen in. En als laatste maak ik een weekplanning voor het eten. Hier heb ik al een keer een blog over geschreven met veel handige tips. Ik doe alvast boodschappen zodat ik er zeker van ben dat ik […]

Reply
Wees lief voor jezelf en ga niet meer op dieet - Eat.Run.Love. 5 februari 2017 at 06:30

[…] (koolhydraten, eiwitten en vetten) ik binnen kreeg.  Nu maak ik op zondag een weekmenu (tips voor het maken van een weekmenu), dit vul ik in op MyFitnessPal. Dan kan ik precies zien hoeveel ik van plan ben te eten. Dit gaf […]

Reply
Eten voorbereiden en meenemen - Eat.Run.Love. 26 januari 2017 at 07:00

[…] eerste stap is voor mij het maken van een weekmenu. Mocht je deze blog niet gelezen hebben, lees dan zeker even terug! Door een beetje slim te plannen […]

Reply
Avatar
Sarah 17 januari 2017 at 08:08

Bedankt Jessica!

Reply
Avatar
Sarah 16 januari 2017 at 13:06

Heel bruikbaar. Dank u Jessica. Wat is jouw manier voor het klasseren van de recepten? Groetjes

Reply
Avatar
Jessica - Eat.Run.Love 16 januari 2017 at 13:35

Hi Sarah, wat bedoel je precies met klasseren? Hoe ik ze beoordeel op voedingswaarden?

Reply
Avatar
Sarah 16 januari 2017 at 20:44

Ik heb veel te veel recepten in verschillende mappen en er is geen logica in mijn klassement. Soms per auteurs, soms per voedingswaarden (voor, na training ..) soms gewoon ontbijt, maaltijd, lunch, wraps… Het is niet zo efficient om vlug iets te vinden. Ik zal vanaf nu uw weekplanning gebruiken om meer organisatie te hebben en ik vroeg mij af wat was je archiefmethode voor al je recepten die je bewaart. groetjes en bedankt Jessica.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 16 januari 2017 at 21:20

Ik gebruik vooral mijn blog als naslagwerk :) Daarnaast heb ik een map met losse recepten die ik heb ingedeeld op o.a.: vlees, vis, pasta, rijst, salade etc. Op soort gerecht dus. En ik gebruik een aantal kookboeken die ik doorblader als ik geen inspiratie heb!

Reply

Leave a Comment