Gezondheid

Supplementen voor sporters

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 30 april 2016 19 Comments
Supplementen voor sporters

Alweer enige tijd geleden schreef ik over de basis van sportvoeding. Mocht je dat artikel niet gelezen hebben, lees het dan zeker even terug. Sportvoeding is eigenlijk niets meer en niets minder dan een gezond voedingspatroon die je prestaties kunnen verbeteren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde voedingspiramide. Een gezond voedingspatroon begint bij de basis: groente, fruit, granen, (gezonde) vetten, zuivel en vlees of vis. Het topje van de piramide bestaat uit supplementen. Of je deze gebruikt, hangt af van het niveau waarop je sport.

Zoals Epke zegt: “Het effect van supplementen is lastig meetbaar, terwijl je het effect van goede basis voeding binnen een paar dagen merkt.” Hij gebruikt supplementen alleen op het moment dat het niet lukt om deze uit de basisvoeding te halen.

Van slechts enkele voedingssupplementen is daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen dat het werkt voor prestatieverbetering. Feit is wel dat wanneer je veel sport, je ook goed om je eigen gezondheid moet denken en je vaak meer behoefte hebt aan vitamines en mineralen om je lichaam goed te laten herstellen. Supplementen kunnen je daar zeker bij helpen! Zelf slik ik op aanraden van een sportdiëtiste en CrossFit coach een paar supplementen en daar voel ik me goed bij. In deze blog neem ik je mee in waarom ik deze supplementen slik en waar ze goed voor zijn.

Multivitamine

Zoals ik al eerder aangaf: een gezonde en gevarieerde voeding is het allerbelangrijkste om gezond te blijven. Maar soms zijn er periodes dat het je wat meer moeite kost om alle juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, dit geldt helemaal voor sporters. Voldoende vitamines en mineralen zijn belangrijk om je lichaam goed te laten herstellen en in top conditie te verkeren. Een multivitamine tablet zou iedereen kunnen slikken, ook als je wat minder sport. Hiermee krijg je elke dag de juiste dosering vitamines en mineralen binnen ter ondersteuning van de weerstand.

Een multivitamine stimuleert het immuunsysteem tijdens en na de fysieke inspanning en het bevordert de weerstand. Het kan geen kwaad om elke dag een tablet in te nemen.

Vitamine D

Toen Kirsten mijn eetpatroon onder de loep nam, vroeg ze mij of ik regelmatig vermoeid wakker werd. Toen ik daar over nadacht, klopte dat eigenlijk wel. Ondanks dat ik regelmatig probeer lang te slapen, werd ik soms wakker alsof er een vrachtwagen over me heen was gereden. Nu weet ik van mezelf dat ik heel druk leven leid met veel sporten en weinig rust in mijn hoofd. Ik verweet dus vaak me zelf dat ik meer rust moest nemen. Uit de analyse van Kirsten kwam echter dat ik een tekort aan Vitamine D had, wat deels kan zorgen voor deze vermoeidheid. Ik kreeg deze vitamine niet voldoende binnen uit voeding (zo zit dit bijvoorbeeld in vis, boter, margarine en zuivel) en het aantal uren zon (waardoor Vitamine D ook wordt aangemaakt) is in de winter natuurlijk ver te zoeken.

Vitamine D ondersteunt een goede botopbouw voor sporters en draagt bij aan het functioneren van het immuunsysteem. Daarnaast is het essentieel voor goedwerkende spieren, Vitamine D maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energie boost aldus onderzoekers van Newcastle University. De spierfunctie verbetert dankzij een vitamine D-supplement doordat de activiteit van de mitochondria – de energiecentrales van de cel – wordt vergroot.

Ik slikte deze vitamine nooit, maar ben het dus sinds een paar maanden aan het slikken. Al na een paar weken had ik het idee dat ik energieker was dan daarvoor. Gedurende de zomermaanden wanneer de zon veel schijnt, kun je stoppen met Vitamine D slikken. Een Vitamine D tekort is ook meetbaar via een bloedtest, bijvoorbeeld bij de huisarts.

Omega 3

Al eerder schreef ik een artikel over het eten van vetten. Ik denk dat de mensen mensen die Eat.Run.Love. volgen zich wel bewust zijn van het eten van goede vetten, maar toch kan het lastig zijn om de juiste vetten binnen te krijgen. Er wordt altijd gesproken over verzadigde en onverzadigde vetten. De eerste vorm kun je proberen zoveel mogelijk te mijden, maar onverzadigde vetten moet je zeker niet mijden. Deze zijn te verdeling in meervoudige (omega 3 en 6) en enkelvoudige (omega 9) vetten waarbij de meervoudige onverzadigde vetten – vooral Omega 3 – de allerbelangrijkste zijn. Omega 3 heeft een positieve invloed op het hart, gaat ontstekingen tegen, zorgt voor een betere focus en houdt de weerstand op peil.

De belangrijkste vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), om hier voldoende van binnen te krijgen, dien je 2x per week vette vis te eten. Lukt dit om welke reden dan ook niet, dan doe je er goed aan om Omega 3 bij te slikken. Omdat ik zelf regelmatig vette vis eet – twee keer per week lukt me echter niet – slik ik dagelijks één tablet.

Magnesium 

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet dat ik magnesium slik. Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor ons lichaam, het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning en kalmering. Wanneer je veel sport, is het goed om magnesium te slikken. Niet omdat het bijdraagt aan betere sportprestaties, wel omdat het helpt te ontspannen, bijdraagt aan een betere opbouw van de spieren en zorgt voor meer energie.

Zelf slik ik één magnesium tablet een half uurtje voor ik naar bed ga en als ik echt heel zwaar heb getraind ga ik in een warm bad met magnesium vlokken.

De basis sport supplementen van QWIN

QWIN is een Nederlands supplementenmerk dat voor iedere sporter is ontwikkeld. Het is specifiek voor sporters ontwikkeld, gekeurd en daarmee veilig om te gebruiken. QWIN is gemaakt in samenwerking met topsporters en op basis van wetenschappelijke kennis. In het assortiment zitten dan ook alleen de basis supplementen waarvan bewezen resultaten zijn.

In samenwerking met QWIN mag ik één pakketje supplementen weggeven – mijn favoriete supplementen – die de juiste ondersteuning voor jouw lichaam bieden. Het pakket bevat de Multi Sports Vitamine, Vitamine D en Omega 3 met een waarde van €80.

Een hele toffe winactie, van een heel tof merk als je het mij vraagt. Er is zoveel meuk op de markt te vinden, dat ik het een heel fijn idee vind dat deze supplementen van Nederlandse bodem zijn, en zijn goedgekeurd! Ik gebruik al een aantal weken met plezier de producten van QWIN en wil niet meer anders.

Wat moet je doen om kans te maken op dit pakketje? Heel simpel, laat een reactie achter of jij al supplementen gebruikt en hoe deze je helpen of gaan helpen in je prestaties!

Supplementen voor sporters

♦ Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met QWIN, lees mijn disclaimer ♦

Dit vind je misschien ook interessant:
Sportvoeding; de basis
– Epke Zonderland over sport & voeding
– Welke vetten moet je waarom eten
– Magnesium voor een sterk en energiek lichaam

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

19 Comments

Avatar
Tember 3 mei 2016 at 11:00

Moe wakker worden, hoelang je ook slaapt, heel herkenbaar. Ook ik wijd het al jaren aan mijn drukke leventje maar misschien is het toch een combinatie van dat drukke leventje en vitamine tekort. Er iets aan doen is in ieder geval wel een goed idee want de ochtenden worden steeds zwaarder. Een goede start in de ochtend is veel waard. Misschien dat een goede start met dit pakketje daarvoor kan zorgen :)

Reply
Avatar
Iris 2 mei 2016 at 15:57

Ik heb een aantal jaren vrij zware medicatie moeten slikken en ben hier sinds kort mee gestopt. Ik heb altijd veel gesport, en begin nu weer de draad op de pakken, terwijl mijn lichaam voorzichtig een nieuwe balans aan het vinden is.

Met een frisse dosis scepticisme ben ik begonnen met homeopathische druppeltjes en pilletjes om mezelf wat extra steun te bieden, en ik ben benieuwd wat supplementen kunnen bijdragen aan mijn herstel. Ik slik zo lang ik me kan herinneren al multivitamines (bedankt papa en mama), en sinds een aantal jaren ook vitamine B, maar ben vooral benieuwd naar het effect van magnesium, zeker nu ik mijn tweede 10k race in twee maanden ga lopen!

Reply
Avatar
Evi 2 mei 2016 at 10:26

Leuke actie! Ik gebruik nu magnesium, omdat ik tijdens de Crossfit altijd veel last had van kramp. Nu is dat (bijna) helemaal weg! (Ook erg fan van je crossfit artikelen dus ;))

Reply
Avatar
Iris 1 mei 2016 at 22:01

Wat een interessant artikel! Ik slik zelf sinds een poosje iedere dag een magnesium tablet en een vitamine D tablet, echter zijn deze van het huismerk van een drogist en tot nu toe heb ik niet het idee dat het iets voor mijn lichaam doet. Ik zou graag supplementen van een ander merk proberen, maar er is zo veel te koop dat ik door de bomen het bos niet meer zie.. Ik ga me eens even goed verdiepen in de producten van QWIN!

Reply
Avatar
Marvin 1 mei 2016 at 10:25

Ik heb gedurende de winter de Vitamine D tabletten van QWIN gebruikt en moet zeggen dat ik mij deze winter een stuk fitter voelde dan vorige winters. Al komt dat natuurlijk niet alleen door de extra vitamine D, het draagt zeker wel een steentje bij :)

Reply
Avatar
Sharon 30 april 2016 at 21:49

Wat een interessant artikel! Ik heb lange tijd Pilates gedaan maar ben nu begonnen met hardlopen (waarvoor ik train voor de Dam tot Dam loop) en krachttraining. Ik herken het gevoel van vermoeid wakker worden maar al te goed en ben benieuwd of vitamine D mij hier bij kan helpen. Ik dacht eigenlijk altijd dat ik gewoon veel slaap nodig had, maar ook na 8/9 uur slaap heb ik dit gevoel nog. Met dit pakket zou ik kunnen uitproberen of deze supplementen iets voor mij zijn.

Reply
Avatar
Linda 30 april 2016 at 19:51

Ik gebruik alleen een multi vitamine, daarnaast krijg ik van de huisarts vitamine D. Met tabletten hoef ik geen injecties met vitamine D meer (hoop ik) of in ieder geval minder 😊

Reply
Avatar
Mirjam van Eijnsbergen 30 april 2016 at 17:54

Ik ben toch altijd wel sceptisch over supplementen… Vind dat die uit gezond voedsel moeten komen. Echter…ik denk en lees er wel steeds over en begin te twijfelen of ik wel Zo’ n gelijk heb hierin, als leek zijnde..haha. Graag zou ik het pakket winnen om misschien mijn mening hierover te kunnen wijzigen uit ervaring!!!

Reply
Avatar
Sasja 30 april 2016 at 17:48

Wat een leuke artikel!
Ik ben erg geïnteresseerd in sportvoeding en supplementen sinds ik (nu zo’n 11 maanden) aan CrossFit doe. Het vraagt een stuk meer van m’n lichaam dan eerdere sporten die ik gedaan heb, maar ik haal er zo veel meer energie uit! Toch herken ik de vermoeidheid en de rusteloze dagen ondanks goede voeding. Ik ben benieuwd wat deze supplementen (zelf slik ik nu alleen multivitamine) mij zouden kunnen brengen.

Reply
Avatar
Geeske 30 april 2016 at 14:15

Deze winactie komt als geroepen voor mij. Ben me erg bewust van wat voeding voor me kan doen. In de noodzaak van supplementen ben ik me momenteel aan het verdiepen. Hoe kan ik het optimale uit mijn prestaties halen. Ik loop al een paar jaar hard maar ben sinds 2 maanden op de racefiets in training voor een grote fietsafstand (500km in 24 uur). Omdat ik nu veel meer sport merk ik des te meer hoe belangrijk een gezond en energiek lijf is. Ik zou graag willen uitproberen of deze supplementen het antwoord zijn op mijn zoektocht naar de juiste supplementen.

Reply
Avatar
J. Wijsman 30 april 2016 at 13:08

Leuke actie! Ik slik dezelfde combi als in deze blog met probiotica. Echter is de omega3 en magnesium op. Dus ik heb nog wel de multivitamine. Nu wilde ik wachten tot alles op is of dat ik merk wat ik voel. Mijn lichaam draait zoveel beter op deze supplementen. Ik ben minder moe, mooiere huid, zit beter in balans. Ik begin het verschil al te merken zonder de omega3 en magnesium, dus het is weer tijd om aan te vullen.
Ik ben benieuwd naar Qwin!

Reply
Avatar
Nelian 30 april 2016 at 11:57

Ik slik elke dag een tablet multivitamine (als aanvulling op mn voeding) en een magnesium. Magnesium met name omdat ik veel last heb van krampen in mijn benen en voeten, met name als ik in bed lig. Door de magnesium neemt de spanning af. Ook helpt dit me om me lekker energiek te voelen!

Reply
Avatar
Jet 30 april 2016 at 10:11

Net als suzanne vind ik het lastig om betrouwbare supplementen van goede kwaliteit te vinden. Vooral met multivitamines van de drogist schijnt de kwaliteit erg laag te zijn. Ik heb een tijdje magnesium gebruikt omdat ik na het racefietsen vaak last heb van een krampgevoel in de kuiten, maar als “arme student” haalde ik dit bij de hema. Ik ben benieuwd of er met supplementen van een kwaliteitsmerk echt groot verschil te merken is!

Reply
Avatar
Manon 30 april 2016 at 09:47

Ik gebruik nog geen supplementen omdat ik dacht dat niet nodig te hebben met mijn voedingspatroon. Nu ik echter dit artikel lees dringt het tot me door dat ik vrijwel altijd vermoeid wakker word, ondanks dat ik 8+ uur slaap! Eye-opener dat dit aan een vitamine D tekort zou kunnen liggen! Ik zou dan ook graag zo’n pakket willen proberen.

Reply
Avatar
Inge Ruiter 30 april 2016 at 09:46

Precies dit is waar ik nu tegenaan loop. Het zoeken van goede vitamines en het belang ervan. Ben aan het trainen voor mijn eerste marathon. Onderweg al last gehad van vitamine d tekort en ijzertekort waarvan ik niet wist dat dit de oorzaak was van het moeizame hardlopen en slechte stemming. Nu dus bezig uit te zoeken wat ik extra moet slikken om goed voor mijn lichaam te zorgen. Erg helpen dit artikel. Deze winactje komt als geroepen!

Reply
Avatar
Suzanne 30 april 2016 at 09:40

Ik gebruik nog geen supplementen, omdat ik het lastig vind om een betrouwbaar product te vinden. Als ik dit pakket zou winnen, weet ik tenminste zeker dat het veilig is. En ik hoop natuurlijk dat mijn sportprestaties nog beter worden!

Reply
Avatar
Hedwig 30 april 2016 at 09:36

Ik gebruik nu geen supplementen en ondanks dat ik veel sport en gevarieerd eet (misschien zou ik nog beter kunnen gaan eten;)) voel ik me te vaak moe. Met een eerste triatlon in het vooruitzicht zou dit pakket mij hopelijk kunnen helpen om mijn prestaties te verbeteren en me fitter te voelen:)!

Reply
Avatar
Esther 30 april 2016 at 09:16

Ik gebruik eigen.ijk alleen af en toe extra vitamine C maar nu ik dit zo lees…. Ik word ook vaak vermoeid wakker dus volgens mij moet ik echt eens vitamine D gaan proberen. Dit pakketje zou een mooie start zijn!

Reply
Avatar
Natasja 30 april 2016 at 09:02

Superleuke actie! Ik loop al een tijd lang hard, maar ben sinds twee maanden begonnen met krachtsport en crossfit. Ik ben nog op zoek naar de juiste verhouding van supplementen en dit pakket vormt hiervoor een mooie start!

Reply

Leave a Comment