SportWorkout

De perfecte sportbeha kiezen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 6 april 2018 0 comments
sportbeha kiezen

Ben jij je bewust van de sportbeha die je draagt? En weet je zeker dat het een sportbeha is die goed bij jouw lichaam en sportactiviteiten past? Tijdens het hardlopen leggen jouw borsten zo’n 80 meter per kilometer af (bizar als je daar even goed over nadenkt). Goede ondersteuning is daarom noodzakelijk. Niet alleen bij het hardlopen, maar ook bij andere sporten. Een sportbeha met minimale support die voor yoga prima is, is voor crossfit al veel minder geschikt. Het dragen van een verkeerde sportbeha tijdens het sporten kan resulteren in nek- en rugpijn en schade aan het bindweefsel in de borst. Uit een onderzoek van Odlo blijkt dat ongeveer een derde van de vrouwen met een verkeerde sportbeha sport. En dat ongeveer 25% van de vrouwen eerder stopt met sporten vanwege borstpijn. Helemaal niet nodig als je een goede sportbeha uitkiest!

Meten is weten

Een goede sportbeha kan de beweging van de borsten tijdens het sporten met 75% verminderen.  Toch vinden veel vrouwen het lastig om de juiste sportbeha te kiezen. Uit hetzelfde onderzoek van Odlo heeft tweederde van de vrouwen nog nooit haar borstomtrek en cupmaat goed laten opmeten. Terwijl dit juist heel erg goed is om te laten doen zodat je zeker weet dat je de juiste maat te pakken hebt. Ook is het verstandig om het regelmatig opnieuw te laten meten omdat jouw cupmaat beïnvloed kan worden door diëten en hormonale schommelingen.

sportbeha kiezenJe kunt jouw maat laten opmeten in een sport- of lingeriewinkel, maar je kunt het ook zelf doen met behulp van een meetlint:

  • Gebruik een meetlint om je borstomvang te meten, leg de meetlint net onder je borst op je ribbenkast. Adem in, adem uit en ontspan. Bekijk in de tabel hiernaast welke behamaat je hebt.
  • Verplaats de meetlint iets naar boven en leg hem het breedste gedeelte van de borst. Druk je borsten niet plat met het meetlint, maar ontspan. Bereken nu het verschil in centimeters met de omvang die je zojuist hebt gemeten. Het verschil is jouw cupmaat.Heb je bijvoorbeeld een omvang van 75 cm en is het verschil 15 cm met het breedste gedeelte? Dan is jouw cupmaat dus 75B.

De perfecte sportbeha kiezen

Wanneer je weet welke maat je nodig hebt, is het van belang na te denken over welke ondersteuning je nodig hebt. Dit verschilt per sport activiteit. Bij hardlopen heb je bijvoorbeeld een zeer ondersteunende beha nodig, terwijl bij yoga een soft support beha voldoende is. Voel daarnaast sowieso even of de sportbeha lekker zit. Beweeg naar voren, naar achteren en opzij, breng je handen boven je hoofd en draai naar links en rechts. Blijft alles netjes op zijn plaats zitten? Top! Een sportbeha waarbij je de omvang en schouderbanden kunt verstellen zijn helemaal prettig, want dan kun je hem helemaal naar eigen wens vormgeven. Onderstaande tabel is een handig overzicht van bij welke activiteit je voor welke sportbeha kunt kiezen.

sport beha kiezen

Odlo heeft een uitgebreid assortiment sportbeha’s met verschillende niveaus van ondersteuning voor alle mogelijke activiteiten. Op de foto’s draag ik een high support sportbeha die aan de voorkant een rits heeft. Ideaal vind ik dit want dan krijg ik de beha ook als ik nat van het zweet ben, makkelijk uit. In deze sportbeha zitten voorgevormde cups en verstelbare borst en schouderbandjes. Ik heb voor jullie vast even een selectie van mijn favorieten gemaakt!

sport beha kiezen

Van links naar rechts: high support €60 – medium support €35 – soft support €20 (aanbieding)

sport beha kiezen

Van links naar rechts: medium support €35soft support €25 high support €40

Ben je dit weekend in Rotterdam voor de marathon of een andere afstand? Check mijn instagram voor een leuke actie!

*Deze blog is in samenwerking met Odlo tot stand gekomen*

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment