SportWorkout

Spiervezels: type 1 of type 2?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 6 december 2016 0 comments
untitled-1

Spieren zijn opgebouwd uit twee typen spiervezels; de zogenaamde langzame (slow-twitch) type 1 spiervezels en de snelle (fast-twitch) type 2 spiervezels. De verhouding van de spiervezels in jouw spieren is genetisch bepaald, net als dat je lichaamsbouw dat is. Eén van de soorten heeft de overhand, waardoor je ook zult merken dat je beter bent in duursporten of in krachtsporten.

Lees ook: Welk lichaamstype heb jij?

Slow twitch (type 1) spiervezel

Slow twitch spiervezels zijn rood van kleur in tegenstelling tot de fast twitch (type 2) spiervezels die wit van kleur zijn. De reden hiervoor is dat de type 1 spiervezels veel haarvaten bevatten en een hoge hoeveelheid myoglobine (zuurstofbindend eiwit dat in grote hoeveelheden voorkomt, bron: Wikipedia) wat er voor zorgt dat de bloed- en zuurstofvoorziening en zuurstoftransport zeer goed is.

Dit type spiervezel trekt langzamer samen dan de fast twitch spiervezel maar het duurt ook veel langer voordat de low twitch spiervezel vermoeid is. Type 1 spiervezels kunnen goed aerobe energie afgeven. Marathonlopers hebben doorgaans veel slow twitch spiervezels; ze moeten een inspanning lang kunnen volhouden maar hoeven daarbij relatief weinig energie te leveren.

Lees ook: Aeroob vs anaeroob

Fast twitch (type 2) spiervezels

Sporters die veel kracht en snelheid hebben, maar doorgaans een inspanning korter volhouden hebben relatief meer type 2 spiervezels. Denk aan sprinters, gewichtheffers en andere krachtsporters. Deze spiervezels hebben een lager myoglobine en zijn minder goed doorbloed waardoor er minder aan- en afvoer van stoffen kan plaatsvinden. Dit zorgt er ook voor dat deze spiervezels wit van kleur zijn. De spier zorgt voor een snelle contractie en heeft een hoge anaerobe capaciteit. Doordat fast twitch spiervezels vooral gebruik maken van eigen energiereserves zijn ze ook sneller vermoeid.

Type 2 spiervezels zijn opgebouwd uit twee subtypen: type 2a en type 2b. De type 2b zijn de snelste spiervezels en kunnen een inspanning vaak niet meer dan een aantal seconden volhouden. Type 2a zit eigenlijk tussen type 1 en type 2b in en bevat dan ook eigenschappen van beiden. Ze kunnen zowel gebruikt worden voor kracht als duur en houden dit langer vol dan type 2b.

Welke type ben jij?

Spiervezels zijn niet zo gemakkelijk te trainen, omdat ze genetisch bepaald zijn. Nu wil het niet per definitie zo zijn dat als je beter ben in duursport, je geen krachtsport kunt uitoefenen. Maar het gaat je hoogstwaarschijnlijk wel wat lastiger af. Kun jij inschatten van jezelf welk type spiervezels je hebt? En merk je dat je de ene sport leuker/makkelijker dan de andere vindt?

Bron hoofdfoto

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment