Gezondheid

Plantaardige proteïne van Enjoy Natural

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 juni 2015 4 Comments
plantaardige proteine

Weten jullie nog dat ik schreef waar je op kunt letten als je een eiwitshake wilt kopen of maken? Ik schreef over het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten en mijn voorkeur voor dierlijke eiwitten. Met name omdat ik niet vegetarisch ben, de dierlijke variant iets beter wordt opgenomen door het lichaam en ik geen fan ben van de structuur. Maar net als met alle producten is het wel goed om af en toe te wisselen. Ook heb ik meerdere vragen gekregen over wat een geschikte plantaardige proteïne zou zijn, dus mijn zoektocht was nog niet afgelopen. Inmiddels wel kan ik je vertellen, want toen Enjoy Natural mij hun drie plantaardige proteïnes toestuurde om te testen was ik om. Dit is echt een perfecte proteïne voor mensen die plantaardig eten, zonder korrelige structuur en met hoge dosis eiwitten.

Enjoy Natural

Enjoy Natural is een nieuw merk in Nederland met een natuurlijke proteïne blend, rijk aan eiwitten en superfoods. Hierdoor is deze proteïne – met als basis erwten – ook rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. De producten van Enjoy Natural zijn raw & vegan, vrij van gluten en allergenen en er zijn geen zoetstoffen toegevoegd. De smaak die aan de proteïnes zit, komt door de superfoods in combinatie met natuurlijke fruit extracten.

Daarnaast zit er een goed maatschappelijk verantwoord idee achter de producten. Enjoy Natural is tot stand gekomen uit het “Naturally from Africa project”; een samenwerking met lokale Afrikaanse boeren waarbij de boeren worden aangemoedigd om Moringa, Boabab en Cacao op een duurzame manier te verbouwen en te oogsten. De organisatie traint de boeren en een percentage van de winst wordt gebruikt om kinderen te scholen en trainen in ontwikkelingsgebieden.

plantaardige proteine

Er zijn drie proteïnes van Enjoy Natural; Cacao, Moringa en Baobab.

Cacao – Is een vrije bekende superfood met een hoge concentratie aan antioxidanten en magnesium wat goed is voor het functioneren van het zenuwstelsel en spieren.

Moringa – Het kan aan mij liggen, maar van Moringa – ook wel wonderboom genoemd – had ik nog nooit gehoord. De groene moringabladeren bevatten meer dan 90 vitamines en mineralen. Moringa is van nature rijk aan eiwitten en heeft zelfs een compleet aminozuurprofiel. Een krachtige superfood die we snel moeten proberen dus!

Baobab – Van deze vrucht had ik wel eens gehoord, maar nog nooit zelf gegeten. Hij zit boordevol antioxidanten en vitamines en streeft daarmee zelfs de meer bekendere Açai bes voorbij. Het versterkt onder andere je immuunsysteem en vermindert vermoeidheid. Baobab is nauwelijks vers verkrijgbaar in Nederland en wordt dus veelal in poedervorm gebruikt.

Samenstelling en eiwitten

Eén pot Enjoy Natural bevat 500 gram. De Baobab en Moringa blend bevatten ca 75% erwten proteïne, 18% Moringa of Baobab poeder en 6% lemon extract. De Cacao variant bevat 78,5% erwten proteïne, 19,5% biologische rauwe cacaopoeder, 1,6% cacao extract en 0,4% kaneel. Alle blends bevatten een compleet aminozurenprofiel en 1 scoop (25 gram) bevat 17 gram eiwit, een goede dosis eiwitten als je het vergelijkt met de proteïnes die ik eerder heb getest. Daarbij vind ik het ook een erg fijn gevoel dat er geen extra smaakstoffen zijn toegevoegd, dus je weet zeker dat je goede voedingsstoffen binnen krijgt. Ik hoef het jullie natuurlijk niet te vertellen, maar proteïne shakes zijn een aanvulling op je dagelijkse voeding en geen vervanging van maaltijden. Behalve als je het net zoals ik verwerkt in een goedvullende smoothie met groenten, fruit, yoghurt en/of havermout.

plantaardige eiwitten

Allemaal leuk en aardig, maar hoe is de smaak dan?

Vooral over de structuur was ik erg sceptisch omdat ik de voorgaande plantaardige proteïnes die ik heb gebruikt allemaal een zanderige structuur hadden en daar ben ik erg kieskeurig over. Een smoothie of yoghurt moet glad zijn, behalve met noten of cruesli maar dan weet ik waar ik op kauw. Ik heb nu zowel smoothies als pannenkoeken gemaakt met de proteïne blends van Enjoy Natural, dus heb een goede mening kunnen vormen.

Vroeger wilde ik nooit pannenkoeken eten omdat ik er altijd misselijk van werd, maar sinds ik speltpannnenkoeken en banana pancakes heb ontdekt eet ik het liefst elk weekend pannenkoeken. Ik had al lange tijd op mijn lijstje staan om proteïne pannenkoeken te maken, dus toen ik de cacaovariant zag, besloot ik deze te maken omdat dat me wel een goede combinatie leek. Zo gezegd, zo gedaan en deze waren top (receptje volgt dus nog). Het viel me op dat de pannenkoekjes erg ‘glad’ waren, zonder de korrelige structuur die ik had verwacht, maar dat kon ook komen doordat ik er pannenkoeken van had gemaakt. De geur van de Rauwe Cacao blend is overigens heerlijk en de smaak subtiel, niet overheersend en zeker niet chemisch.

De dag daarna was de Baobab blend aan de beurt in een smoothie. Ik was een beetje huiverig voor de structuur, maar die viel me alles mee. Ik proefde heel lichtjes het zanderige, maar mijn vriend had daar helemaal geen last van. De smaak is een beetje zoetzuur en dat is ook de smaak die de boventoon voert in de proteïne blend. Goedgekeurd dus!

En dan de laatste, de Moringa blend, degene die mij het minst lekker leek. Als je de pot opendraait komt er een groene kleur en lucht (als je spiruline, chlorella of tarwegras kent, weet je wat ik bedoel) je tegemoet. Als je goed ruikt, ruik je wel iets zurigs van limoen, maar nee, ik was bij voorbaat geen fan. Hop, in een groene smoothie en klokken maar. Het is zeker goed te doen in combinatie met wat groente en fruit, maar de andere twee smaken verdienen mijn voorkeur. Wel heb ik bij Moringa een extreem gezond gevoel, dus wat dat betreft is het wel een blijvertje voor de afwisseling.

De potten zijn iets goedkoper andere biologische en hoogwaardige proteïnes, €29,95 voor 500 gram (ongeveer 20 servings) en dan krijg je er ook nog eens superfoods bij! Een goede prijs vind ik, want cacao kan ik nu bijvoorbeeld achterwege laten in een smoothie.

Mocht je op zoek zijn naar een plantaardig eiwit, of deze een keer willen proberen ter afwisseling van een dierlijk eiwit, dan vind ik de proteïne blends van Enjoy Natural echt een zeer goede afweging.

plantaardige proteine

*** Dit is een advertorial, maar dat neemt niet weg dat ik achter de geschreven content sta ***

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Sport en eetdagboek #11 - Eat.Run.Love. 19 december 2015 at 19:46

[…] Die ga ik voelen! Ik sjees naar huis en drink een smoothie met banaan, havermout en een scoop Enjoy Natural Cacao. Op werk eet ik als tussendoortje een plakje zelfgemaakte ontbijtkoek en een peer. De lunch […]

Reply
Avatar
Marlijn 18 juni 2015 at 13:41

Ah handig artikel en ik kende die ‘superfoods’ ook nog niet. Zelf gebruik ik nu pure rijstproteïne (ook biologisch) en die bevalt prima, maar die moet ik wel echt ergens door heen doen anders krijg je het niet weg. Goed dat deze ook nog wat goeds voor de wereld doet. Ik vind het alleen best duur in vergelijking met die ik nu gebruik (8 euro) dus ik blijf nog even bij mijn rijstproteïne, maar het klinkt wel goed omdat er zoveel gezonde eigenschappen in zitten!

Reply
Jessica
Jessica 18 juni 2015 at 14:35

Hi Marlijn, ben wel benieuwd hoeveel eiwitten er per 20-25 gram in zitten? Vind €8 wel heel goedkoop. Ben benieuwd!

Reply

Leave a Comment