Hardlopen / TrailrunningPersoonlijkSport

Toch maar naar de fysiotherapeut

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 22 mei 2018 0 comments
naar de fysiotherapeut

25 maart rende ik de Zandvoort Circuit Run. Een super leuke race van 12km die ik heel relaxt uitliep. Ondanks mijn minimale hardlooptraining kwam ik redelijk energiek de finishlijn over. Zo rond de 10km begon mijn knie wel een beetje te zeuren. Maar niets om me zorgen over te maken. Dacht ik. Sinds de Zandvoort Circuit Run heb ik namelijk enorm last van mijn knie met hardlopen. Eerst heb ik rust gehouden, vervolgens korte runs van 5km gedaan, vervolgens weer rust gehouden, toen korte intervalletjes om op te bouwen (dat leek goed te gaan) en toen ging ik op vakantie. In Lissabon hebben we talloze heuvels op en af gelopen en zetten we zo’n 25.000 stappen per dag. Op dag 3 begon mijn knie te zeuren en op dag 4 deed het gewoon pijn. Gelukkig gingen we daarna een week surfen en kon ik weer relaxen. Relaxen in de zin dat mijn knie niet teveel belast werd. Zaterdag kwam ik thuis en zondag liep ik een rondje van 5km. Bij 4km begon mijn knie weer te zeuren. Nu ben ik er klaar mee. Een berichtje aan mijn fysio en ik kon gisteren al terecht.

Het advies van de fysio

Ik was eigenlijk niet van plan om naar de fysio te gaan. Met een beetje rust en zelfhulp zou ik er ook wel komen. Mijn vriend bleef aandringen dat ik de fysio moest bezoeken en uiteindelijk ben ik dus toch maar overstag gegaan. Conclusie; een lopersknie. Eigenlijk was ik hier al wel een beetje bang voor. Gelukkig ben ik er volgens Robin redelijk vroeg bij en gaat het hopelijk niet al te lang duren met goede zorg, rust en opbouw.

Lees deze blog zeker even als je iets meer over een lopersknie wilt weten, daar staat een hele uitgebreide omschrijving in. De pees aan de buitenkant van mijn knie is geïrriteerd, in mijn geval waarschijnlijk door te veel kilometers in één keer te lopen. Elke keer krijg ik na dezelfde hoeveelheid kilometers een stekende pijn aan mijn knie. Door deze irritatie gaat eigenlijk de rest van je been ook op slot zitten. Robin heeft me dus even flink onder handen genomen met een – pijnlijke – massage aan mijn been. Geen pretje, maar daarna voelde het al een stuk beter. Verder heb ik een aantal oefeningen gekregen die ik elke dag even moet doen en een hardloopschema om – rustig (!) – op te bouwen. Aanstaande maandag ga ik weer voor een behandeling langs. Hopelijk ben ik dus snel van mijn pijntjes af!

Wanneer ga je naar de fysiotherapeut

Ik ben zelf nooit zo van het naar de fysio gaan. Ik denk altijd het gaat vanzelf wel weer over. Maar zo moet je het niet zien. Het is jouw lichaam, die – als je veel sport – flink wordt belast en het is goed om daar de aandacht aan te geven die het verdient. Zie de fysiotherapeut als een APK-beurt voor je lichaam. Hij kan je helpen om sneller te herstellen, spieren los te maken en specifieke oefeningen mee te geven. Iets waar je veel meer plezier van hebt, dan doorlopen met pijntjes. En bovendien vergoedt bijna iedere verzekering een x aantal fysio behandelingen per jaar, dus daar hoef je het niet voor te laten.

Ook weer een leermomentje voor mezelf dus: sneller naar de fysio gaan! Ik zal jullie up to date blijven houden over mijn voortgang! Heb jij wel eens te maken gehad met een (hardnekkige) blessure?

Foto: Zout Fotografie

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment