Hardlopen / TrailrunningSport

Muziek tijdens hardlopen verbetert prestaties

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 24 augustus 2014 8 Comments
muziek tijdens hardlopen

Luisteren jullie muziek tijdens hardlopen? Ik 9 van de 10 wel, en dat is goed ook want uit onderzoek blijkt dat het je prestaties beduidend verbetert. Dr. Costas Karageorghis, werkzaam aan een Londense Universiteit, is sportpsycholoog en vooral geïnteresseerd in de effecten van muziek tijdens sporten. Hij heeft daar veelvuldig onderzoek naar gedaan en is tot een aantal conclusies gekomen.

  • Sporten met muziek kan het uithoudingsvermogen tijdens het sporten met 15% verhogen (m.a.w. met muziek ga je verder dan wanneer je geen muziek op zou hebben).
  • Muziek leidt af van pijn en vermoeidheid
  • Je inspanning kan minder zwaar aanvoelen
  • Het luisteren van muziek draagt bij aan een positief gevoel, ook al ben je op hoge intensiteit aan het sporten

Vooral het laatste is erg herkenbaar voor mij, ik kan echt genieten van het sporten als ik goede muziek luister.  Ik krijg ook altijd weer een opleving tijdens het sporten als ik er doorheen zit, maar dan juist op dat moment één van mijn favo nummers hoor. Een aantal sport app’s zoals Nike+ hebben hier handig op ingespeeld doordat je zelf een powersong kunt instellen. Met één druk op de knop zet je deze tijdens het lopen aan om een extra push aan je inspanning te geven. Nadat het nummer is geëindigd, gaat de playlist weer verder waar hij was gebleven.

Het uitkiezen van de juiste muziek is dus erg belangrijk, muziek tussen 120 en 160 bmp (beats per minute) zou het meest effect hebben. Je rekent dit eenvoudig uit door 15 seconden de beats te tellen en dan te vermenigvuldigen met 4. Persoonlijk vind ik het lekker om te lopen op pop/dance nummers (top 40 muziek). Niet te ingewikkeld en gewoon gaan.

muziek tijdens sporten

Ik vind muziek leuk, maar ik ben er niet enorm in thuis. Ik luister muziek en dan heb ik een mening, maar je moet mij niet vragen naar favo artiest of nummer want dat kan ik gewoon niet noemen. Toen ik laatst dus iemand van Spotify sprak en ze mij vertelde over de Reebok Fitlist was ik direct getriggerd. Dit is een app in Spotify die op basis van de soort sport (wandelen, hardlopen, yoga, dansen, trainen), intensity (laag, middel, hoog) en duur een playlist kan samenstellen. Het enige wat je moet doen is je favo artiest invullen (ja, komt ‘ie toch weer om te hoek kijken) en dan komt er zo een lijst uitrollen. Ik pakte mijn oude hardloop playlist die ik een beetje zat ben erbij, en koos een nummer uit die ik erg leuk vind. Met Avicii als referentiekader kwam onderstaande lijst er uit gerold, ik kan wel een rondje hardlopen op deze lijst dus dat ga ik de komende tijd ook zeker doen!

muziek tijdens sporten

Luisteren jullie muziek tijdens het hardlopen en hoe stellen jullie een playlist samen?

Overigens zijn mijn oordopjes van Philips. Deze hebben zo’n handig oorhaakje waardoor hij tijdens het sporten bij mij echt perfect blijft zitten. En betaalbaar, €17,99. Ik heb ze gekocht bij Bol.com.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

8 Comments

De beste muziek om te hardlopen - Eat.Run.Love. 29 april 2017 at 06:30

[…] Ondanks dat ik zelf weinig met muziek hardloop, weet ik dat het merendeel van de mensen dat wel doet. Ik word dan ook regelmatig vreemd aangekeken als ik vertel dat ik zonder muziek hardloop, terwijl ik het heerlijk vind. Ik begrijp dat ook wel, want er zijn diverse voordelen te noemen van hardlopen met muziek. […]

Reply
Get up & make it happen – Welcome to @Peterdegroof's Blog 13 maart 2016 at 23:40

[…] om lopers uit een dipje te halen. Sugar, om er eens eentje bij naam te noemen). Zoals Jessica van Eat Run Love het netjes uitlegt: “Dr. Costas Karageorghis is sportpsycholoog en geïnteresseerd in de […]

Reply
Avatar
Ellen 28 april 2015 at 14:11

Ik heb wat aerobic cd’s op mijn iPhone gezet, dan loopt de muziek lekker door. Ik heb ook wat Spotify playlists, ik gebruik vaak de hardloopplaylists. Mijn powersong is er een van Major Lazor Tunr Down for What. Heerlijk! Ik heb onlangs getest of je sneller gaat lopen van snelle muziek, verslagje komt binnenkort op mijn blog, maar ik was net iets sneller met happy hardcore dan met enya :)

Reply
Waarom je zonder muziek zou willen hardlopen - Eat.Run.Love. 14 april 2015 at 07:02

[…] zou hardlopen dan zou ik je voor gek verklaren. Vorig jaar zomer schreef ik nog een artikel over waarom het goed is om met muziek hard te lopen; het verhoogt je uithoudingsvermogen, inspanning kan minder zwaar aanvoelen en het draagt bij aan […]

Reply
Playlists om het maximale uit de training te halen - Eat.Run.Love. 15 januari 2015 at 08:58

[…] Costas Karageorghis doet veelvuldig onderzoek naar de effecten van muziek tijdens het sporten en is zo tot een aantal conclusies gekomen. Spotify heeft hierop de handen ineen geslagen met Dr. Costas Karageorghis en Shaun T, fitnessgoeroe […]

Reply
Avatar
suzanne 24 augustus 2014 at 15:56

Goede tip thx

Reply
Avatar
Marijke 24 augustus 2014 at 15:31

Goede muziek motiveert mij ook heel erg. Die app ga ik dus zeker eens proberen!

Reply
Avatar
Eline 24 augustus 2014 at 12:11

Ik ga altijd net wat harder lopen van een tof liedje!

Reply

Leave a Comment