Lifestyle

Motivatie, hoe dan?!

posted by Bo 23 juli 2018 5 Comments
Motivatie, hoe dan

♥ Blog geschreven door Bo 

Een fulltime baan als HR Support Officer, reistijd Haarlem – Amsterdam, werkzaam als Personal Body Coach, 4 keer per week trainen, calorieën tracken, een sociaal leven onderhouden… Het is een aardig lijstje. Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe ik het volhoud en meer specifiek: waar ik in hemelsnaam de motivatie vandaan haal om zoveel te trainen en zo intensief met mijn voeding bezig te zijn.

Inmiddels ben ik al bijna anderhalf jaar gericht bezig met krachttraining en voeding. In het eerste jaar was mijn doel spieropbouw en ben ik 6 kilo aangekomen, voor het overgrote deel in spiermassa. Hoe precies lees je in mijn eerdere blog. Daarna ben ik een calorie restrictie gaan hanteren met als doel weer wat droger te worden, maar wél die ronde billen te behouden waar ik zo hard voor had gewerkt. In 5 maanden tijd ben ik weer 3 kilo afgevallen en is mijn vetpercentage ruim een procent gedaald. Booty still on fleek! Maar wat zeggen die cijfers nu? Míj laten die cijfers zien hoe mijn lichaam in zekere zin ‘maakbaar’ is.

Hoe maakbaar ben je?

Volledige maakbaarheid van het lichaam is een illusie, maar er is altijd wel room for improvement. Ik kies ervoor om veel tijd en aandacht te besteden aan mijn fysieke verschijning en aan mijn gezondheid in het algemeen. Ik vind het fascinerend en bovendien heel erg motiverend om te zien waartoe het lichaam in staat is als je het ‘stuurt’ met training en voeding. Want het lichaam ís tot veel in staat, echter vergt het een flinke dosis discipline en geduld. Het gaat voor een minstens zo groot deel om wat je ervoor laat en niet alleen om wat je ervoor doet. Verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je (niet) maakt; het klinkt zo logisch, maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Want hoe gemakkelijk is het om die verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen en omstandigheden en/of anderen de schuld te geven van het uitblijven van succes? Zodat je er zelf niet meer over na hoeft te denken en vooral niet kritisch naar jezelf hoeft te kijken?

Motivatie, hoe dan

Passie!

Ik neem die verantwoordelijkheid in ieder geval graag. Maar als me gevraagd wordt wat het einddoel is dat ik wil bereiken, dan vind ik dat toch een lastige. Ik heb geen streefgewicht, geen ideaal vetpercentage. Ik wil me gewoon fit en sterk voelen, goed voor mijn lichaam zorgen en happy zijn als ik in de spiegel kijk. In plaats van me te focussen op einddoelen geniet ik ontzettend van het héle proces. Wel stel ik steeds kleine tussendoelen, omdat ik het heel fijn vind om ergens naartoe te werken en successen te kunnen vieren. En dat proces, die routine, is inmiddels volledig geïntegreerd in mijn leven. Het is een passie geworden, wat de luxe met zich meebrengt dat ik eigenlijk niet echt meer na hoef te denken of ik wel zin heb om naar de gym te gaan. Natuurlijk heb ik ook wel eens een off-week, wie niet? Maar de motivatie komt van binnenuit, ik doe dit omdat ik het oprecht leuk vind. En het is zó fijn om dat punt te bereiken!! Dat gun ik iedereen. Dat maakt het leven als #fitgirl weer wat gemakkelijker.

Het oog wil ook wat

Maar ondanks dat de motivatie vanuit mezelf ontstaat en ik zoveel plezier haal uit het trainen & tracken, dóé ik het natuurlijk wel ergens voor. Want daadwerkelijk resultaat behalen is de kers op de taart.Persoonlijk vind ik spierdefinitie heel mooi; het laat hard werken en toewijding zien. Met krachttraining vorm ik mijn lichaam op de manier die ik voor ogen heb én probeer ik te voorkomen (of in ieder geval uit te stellen) dat ik ooit op het punt kom dat ik niét meer happy ben als ik in de spiegel kijk. Natuurlijk heb je niet overal controle over en zul je het uiteindelijk ook nooit winnen van de tijd, maar het voelt goed om er zo bewust mee bezig te zijn. En ach, wie weet ga ik het in de loop van de jaren allemaal wel wat minder belangrijk vinden en zullen de prioriteiten geleidelijk aan wat verschuiven. Ik heb in ieder geval altijd nog de foto’s van mijn waanzinnige shoot om op terug te kijken, zie Instagram. In de shape van mijn leven.

Motivatie, hoe dan

Rust, reinheid en regelmaat

Waar ik tot slot heel blij van word, is de structuur die het trainen met zich meebrengt. Ik ben iemand die wel gedijt bij structuur en regelmaat. Ik weet gewoon dat ik 4 keer per week ‘moet’ trainen en een bepaald caloriebudget heb. En dat als ik me daaraan houd, ik hoogstwaarschijnlijk de tussendoelen haal die ik mezelf stel, wat mijn gevoel van eigenwaarde weer doet stijgen. Hoe mooi is dat?! Mijn prioriteit in het dagelijks leven ligt (naast mijn werk) bij de trainingen en al het andere plan ik daaromheen. En dat lukt aardig moet ik zeggen. Planning is the key to success. En omdat ik er normaliter zo strak in zit, kan ik ook rustig een training overslaan als het écht niet uitkomt. Of geen zin heb. Maar dat is uitzonderlijk.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

5 Comments

Avatar
Denise 7 augustus 2018 at 14:54

Fijn artikel!
“Maar de motivatie komt van binnenuit, ik doe dit omdat ik het oprecht leuk vind. En het is zó fijn om dat punt te bereiken!! Dat gun ik iedereen.”
Precies dit. Ik zie zoveel mensen struggelen, omdat ze vinden dat ze iets moeten, het dan niet lukt, en weer terug bij af zijn. Zoek een manier van bewegen en eten die leuk voor je is, dan gaat alles een stuk makkelijker.

Reply
Avatar
Tineke 29 juli 2018 at 10:36

Super leuk om te lezen en zo waar! Je hebt mij in ieder geval geïnspireerd om per 1 september te starten met dat plan waar je me over vertelde 😘

Reply
Bo Ermes
Bo Ermes 30 juli 2018 at 13:53

Whaaa Tien, wat goed!!! Oh, wat gaaf dat ik je heb kunnen inspireren! Jij gaat dit rocken! X

Reply
Avatar
Ann 26 juli 2018 at 23:12

Leuk en inspirerend om te lezen Bo!
Good work!!
Liefs Ann

Reply
Bo Ermes
Bo Ermes 30 juli 2018 at 13:54

Wat lief Anneke, dankjewel!!! Leuk dat je hier een reactie achterlaat! Liefs!

Reply

Leave a Comment