Gezondheid

Meer spierpijn dan een ander

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 5 mei 2017 0 comments
Meer spierpijn dan een ander

Een tijd lang heb ik samen met een collegaatje gecrossfit. De ene keer had zij meer spierpijn, de andere keer had ik meer spierpijn. Iedereen reageert anders op trainingen. Dat jij spierpijn hebt na een training en jouw sportmaatje niet, betekent dus echt niet dat diegene niet zijn best heeft gedaan. In de wetenschap wordt er gesproken van zogenaamde high-responders en low-responders. Wanneer je drie maanden lang twee mensen exact dezelfde training laat volgen, zullen ze hele andere resultaten hebben. Het heeft dus niet zo’n zin om jezelf met iemand anders te vergelijken. Maar er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten om de spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen. Grote kans dat wanneer je je aan onderstaande punten houdt, je ook minder spierpijn hebt. Ondanks dat ik een beetje spierpijn best fijn vind, is het ook wel lekker om gewoon snel te herstellen.

Training

Wanneer je een andere training dan normaal doet, is het logisch dat je meer spierpijn krijgt. Je zet je spieren tenslotte op een andere manier aan het werk. Wanneer jij voor het eerst gaat samen trainen met iemand is het ook logisch dat jullie op andere plekken spierpijn krijgen. Wellicht ben jij sterker in je bovenlichaam en je sportmaatje in haar benen. Het is dan niet zo gek dat jullie op andere plekken spierpijn krijgen. Ook zul je merken dat wanneer je vaker een bepaalde spiergroep traint je minder spierpijn krijgt.

Lees ook: Welk lichaamstype heb jij?

Stretchen

Het is nog steeds niet bewezen dat stretchen spierpijn voorkomt, maar het helpt wel degelijk bij het soepel houden van de spieren. Stijven spieren ontspannen en verlengen door ze goed te rekken en strekken. Daarom is yoga bijvoorbeeld ook heel fijn als je spierpijn hebt. Stretchen kun je het beste niet doen met koude spieren. Doe dus een korte warming up, daarna een (dynamische) stretch en start dan je training. De spieren rollen met een foamroller helpt ook vaak om de spieren soepeler te maken!

Lees ook: Hoe gebruik je een foamroller

Omega-3 en magnesium

Wanneer je veel sport is het goed om een paar voedingssupplementen te slikken, omega-3 en magnesium zijn er daar twee van. Waarschijnlijk heb je wel eens van omega-3 gehoord, dit is een onverzadigde vet. Omega-3 geeft je bloedcirculatie een boost en werkt ontstekingsremmend. Het kan dus helpen bij de vermindering van stijfheid in je spieren. Magnesium helpt juist goed om de spieren te ontspannen. Daarnaast helpt het mineraal magnesium bij de aanmaak van hormonen en de opbouw van spieren en botten.

Lees ook: Magnesium voor een sterk en energiek lichaam

Voeding

Wanneer je Eat.Run.Love. volgt hoef ik je dit niet te vertellen; goed eten na een training! Eet verstandig en ga jezelf niet overeten omdat je net zo lekker hebt getraind. Dat is zonde van alle calorieën die je net hebt verbrandt. Kies na een zware training voor een maaltijd met eiwitten en langzame koolhydraten. De eiwitten zorgen voor snel spierherstel, de koolhydraten voor de aanvulling van je energievoorraad.

Lees ook: De ideale macro’s

Slapen

Ook dit heb ik al heel vaak verteld, slapen draagt bij aan goed herstel. Tijdens je slaap komt je lichaam tot rust en maakt het groeihormoon. Dit is een natuurlijk hormoon dat de groei van spieren en weefsels stimuleert. Bedenk voor jezelf hoeveel slaap je nodig hebt en probeer je hier ook aan te houden. Je zult merken dat wanneer je goed en voldoende slaapt, je meer energie hebt en sneller herstelt.

Lees ook: Rust is ook training

Wanneer je veel wilt sporten en een goede prestatie wilt neerzetten is het des te belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. Indien je dat niet doet, houd je het vele sporten nooit vol. Bedenk dus ook goed voor jezelf hoe sporten in jouw normale leven past.

Fotocredit: David Stegenga voor Röhnisch

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment