Persoonlijk

Loslaten en weer doorgaan

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 juni 2016 2 Comments
Wat doet een dietist

Vakantie staat voor genieten, tot rust komen en lekker eten. Maar je laat ook het normale leven los voor een aantal weken. Ondanks dat ik vakantie heerlijk vind, heb ik altijd een beetje moeite om mijn draai te vinden in een ander land. Een vreemd bed, ander eten, andere omgeving en niet mijn normale ritme. Ik reageer vaak niet zo heel goed op buitenlands eten; het is anders dan ik gewend ben. Vooral in Zuid-Europese landen is het eten vaak veel vetter, met als gevolg dat ik aan het begin van de vakantie steevast veel buikpijn heb en lastig naar het toilet ga.

Voorgaande jaren vond ik dat niet zo heel erg, als mijn buik eenmaal gewend was, genoot ik van het andere eten. Maar dit jaar is het anders. De afgelopen paar maanden heb ik samen met een sportdiëtiste mijn voedingspatroon omgegooid. Niet drastisch, maar wel dusdanig dat ik goed let op wat ik dagelijks binnen krijg. Mét het gewenste resultaat, want ik zit lekkerder in mijn vel dan ooit. Voor mijn gevoel is het eten in Nederland veel gezonder. Mijn eerste indruk is dat het eten in Kroatië (en veel andere landen) veel vetter en minder voedzaam met alleen maar snelle koolhydraten is. En de eiwitten zijn helemaal ver te zoeken.

Ik sprak met Fernanda (Braziliaanse ultrarunner) over voeding in het (voor ons) buitenland. Zij is dagelijks met sportvoeding en macro’s bezig en ervaart eigenlijk helemaal niet dat het lastig is om gezond te eten. Er wordt gewoon op een hele andere manier gegeten. Eiwitten haalt ze uit bonen, vlees en kip; koolhydraten haalt ze uit o.a. polenta, tapioca, gedroogd fruit en groenten. Met creatief nadenken kun je dus heel verantwoord eten, maar dan moet je wel even omschakelen. En eigenlijk wil ik niet bij elke maaltijd hoeven nadenken wat ik eet; het is tenslotte ook vakantie.

De eerste dagen in Split (Kroatië) was ik heel krampachtig bezig met mijn eten. Ik wilde eigenlijk mijn voedingspatroon uit Nederland voortzetten. Daardoor genoot ik helemaal niet van het eten, terwijl er hartstikke lekkere dingen op de menukaarten stonden. Zo at ik een overheerlijke salade met vijgen en cottage cheese (wel andere dan wij kennen), een tonijnsteak en witvis met bloemkoolpuree. Na een hartig woordje met mezelf gesproken te hebben, besloot ik het los te laten. De knop omzetten dat het nu eenmaal anders is dan ik gewend ben en er het beste van maken. Loslaten en weer doorgaan. En toen begon het genieten!

Elke ochtend probeerde ik te ontbijten met yoghurt, muesli en vers fruit. Aardbeien, nectarines, kersen, druiven; aan vers en lekker fruit geen tekort! Zo begon ik de dag “gezond” met nodige eiwitten, koolhydraten en vitamines. En de rest van de dag liet ik lekker op me af komen. Wit stokbrood met Nutella, een ijsje en een pizza hebben op het dagmenu gestaan. Maar ook gegrilde vis met salade, spelt met gegrilde courgette, tomaatjes en mozzarella en een handje pistachenoten.

Eigenlijk een hele goede balans als ik er zo op terug kijk. Maar waar komt die angst voor het loslaten dan vandaan? Voor de vakantie heb ik zoveel resultaat geboekt, dat ik bang ben dat dit allemaal verdwijnt als ik het een paar weken anders doe. Gelukkig is het me uiteindelijk gelukt om hier niet meer zo bewust mee bezig te zijn, maar toen ik thuis kwam ben ik direct op de weegschaal gaan staan. Resultaat? Nul. Nul verschil. Heb ik me daar nu zo druk om gemaakt?

En dat, dat wil ik ook graag aan jullie mee geven. Vakantie staat voor genieten, voor loslaten en weer doorgaan. Het is niet erg om een paar weken anders te eten, helemaal niet als je net zoals ik lekker veel beweegt. Huur een fiets, ga lekker hardlopen, maak een wandeling door een mooi natuurgebied of huur een SUP. Genoeg manieren om lekker actief bezig te zijn en te genieten van dat extra ijsje. Na de vakantie zul je weer staan te popelen om je normale leventje op te pakken en zit je zo weer in je oude routine!

Op de eerste foto ben ik aan het genieten van overheerlijke scrambled eggs met zwarte truffel. Niks verkeerd aan! 

loslaten en weer doorgaan

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Trage Gazelle 28 juni 2016 at 11:04

Mooi stuk. Inderdaad herkenbaar voor héél veel mensen denk ik (en ik tel mezelf daar ook bij). Goed dat je dit als reminder post voor de grote massa op vakantie vertrekt! <3

Reply
Avatar
Milou 27 juni 2016 at 10:28

Super fijn deze post!! Zelf ben ik op dit moment op vakantie en ik heb er behoorlijk moeite mee om het allemaal even “los te laten”. Inderdaad die angst dat “de schade” enorm is als ik even afwijk van mijn normale routine en regime. Dit geeft weer een beetje moed :) !

Reply

Leave a Comment