Gezondheid

De klok een uur vooruit

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 25 maart 2018 0 comments
klok een uur vooruit

Ik was het bijna vergeten (gelukkig hebben we Instagram), maar de klok ging afgelopen nacht een uurtje vooruit. Dat betekende dus een uurtje korter slapen. Een uurtje wat ik momenteel erg goed kan gebruiken. Nu denk je misschien, wat maakt dat uurtje korter slapen nu uit. Maar eigenlijk maakt het dus best veel uit dat de klok een uur vooruit gaat.

Zomer- en wintertijd

Waar komt die zomer- en wintertijd eigenlijk vandaan? De zomertijd is ingevoerd zodat we langer zouden kunnen genieten van het daglicht. Daarnaast zou het energiebesparing opleveren. Maar in de praktijk vallen deze positieve effecten eigenlijk wel heel erg mee en ondervinden veel mensen er eigenlijk alleen maar last van. 40% van de Nederlanders geeft aan een week nodig te hebben om te wennen aan de zomertijd, en 10% van de mensen heeft er stiekem wel een week last van. De overgang naar zomertijd kan de biologische klok ontregelen en daarmee ons ritme.

Jouw bioritme

Het bioritme is het ritme dat je lichaam aanhoudt  om te bepalen wanneer je lichaam moe wordt en ook wanneer het een impuls krijgt om wakker te worden. Jouw biologische klok beïnvloedt niet alleen je lichaam, maar ook je geest en je emoties. Door op een goede manier om te gaan met jouw bioritme, kun je het maximale uit jouw energielevels halen. En je wilt dus liever niet dat deze in de war geschopt worden.

Vermoeidheid

In de eerste week nadat de klok een uur vooruit is gegaan ervaar je vaak meer vermoeidheid. Dat ene uurtje minder slaap lijkt niet zo veel effect te hebben, maar kan er dus wel voor zorgen dat je ritme in de war wordt geschopt. Houd hier dus rekening mee. De kans op stress, vermoeidheid en migraine is groter. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat er in de week na het verzetten van de tijd meer mensen een hartaanval krijgen en er meer ongelukken gebeuren. Zorg voor voldoende slaap, eet goed en gezond en ga lekker wandelen.

Want laten we het wel positief houden: het is langer licht! Met het ingaan van de zomertijd en het aanbreken van de lente wordt iedereen toch blijer, de bomen worden weer groen en het wordt langzaamaan warmer. Laat die zomer maar komen!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment