Lifestyle

Kijkje in de keuken

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 februari 2016 10 Comments
Kijkje in de keuken

Eetdagboeken, sportdagboeken, een kijkje in de keuken of in de koelkast; ik vind het allemaal leuk om te zien en te lezen. Aangezien ik nog nooit een kijkje in onze keuken heb gegeven, leek me dat erg leuk. Zo zien jullie iets van mijn stijl, maar komen jullie er ook achter wat ik allemaal doe in de keuken, wat er onmisbaar is en wat ik nog zou willen hebben. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden!

Sinds maart 2013 wonen mijn vriend en ik in dit huis in Amsterdam, het is zo’n 85 vierkante meter en we huren het via een woningbouwvereniging. Dat zorgt ervoor dat de keuken er al in zat en we die ook niet mogen veranderen. Het is een mooie, gerenoveerde keuken, maar niet helemaal mijn smaak. Mijn eigen stijl is nog net wat strakker en ik zou dan ook het liefst een keuken willen met witte kastjes en strakke handgrepen. Zoals op de foto’s ook te zien is, hebben wij twee poezen: Kaatje (zwart) van 5 en Beertje (grijs) van 4. Twee gezellige huispoezen die altijd bij ons zijn als we aan het koken zijn, gezellig op tafel komen zitten als ik aan het bloggen ben of de wacht houden als we aan het borrelen zijn met vrienden (in de hoop dat er iets op de grond valt!).

Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken

Koken met en voor vrienden

Ik vind het heerlijk om uit eten te gaan, lekker te lunchen met vriendinnen, of nieuwe plekjes in de stad te ontdekken; maar misschien vind ik het nog wel gezelliger om thuis te koken voor vrienden. Stiekem vind ik vaak hetgeen wat ik zelf maak lekkerder dan uit eten gaan; of ik moet écht goed uit eten gaan. Maar lekker lang tafelen aan onze gezellige ronde tafel, daar kun je me echt voor wakker maken. De ronde tafel hebben we net een maand, de bedoeling is dat er nog nieuwe stoeltjes aan komen te staan. Deze hebben we wel al op het oog, maar nog niet gekocht. Het roze zijn we wel op uitgekeken, ik denk dat het grijze stoeltjes worden!

Inspiratie uit kookboeken

Op mijn blog staan natuurlijk talloze recepten, dus eigenlijk is dat mijn digitale kookboek. Als ik even geen inspiratie heb, klik ik door mijn eigen recepten of pak ik er een kookboek bij. Ik vind het heerlijk om ’s avonds of in het weekend door kookboeken te bladeren en inspiratie op te doen. Vaak geef ik er mijn eigen draai aan en verschijnt het recept ook op de blog. De leukste en mooiste boeken hebben een plekje in het rek gekregen. Dit is van oorsprong een tijdschriftenrek (VT Wonen), maar ik vond het wel mooi voor mijn kookboeken. De Detox Kitchen Bible is mijn laatste aanwinst en vind ik echt een fantastisch boek.

Kijkje in de keuken

Aan tafel eten

Ik weet dat veel mensen op de bank voor de TV eten, dat doe ik dus vrijwel nooit. 1. Ik houd er niet van om in één hand m’n bord te hebben en met met mijn andere hand mijn eten naar binnen te schuiven. 2. Ik kijk geen TV. Zo, heb ik dat ook maar eens gezegd. Het liefste eet ik dus aan tafel, ook als mijn vriend wel eens voetbal wil kijken op zondagavond. Een kom soep gaat nog wel, een pizza uiteraard ook, maar daar houdt het ook wel bij op. Ook ’s ochtends ga ik altijd aan tafel – in mijn eentje – zitten, mijn vriend moet daar hartelijk om lachen maar ik vind het heerlijk. Even wakker worden aan tafel, warm havermoutje en telefoon erbij.

Late night baking

Ik ben zo iemand die het vaak ’s avonds op haar heupen krijgt. Dan word ik ineens onrustig en heb ik zin om iets te bakken. Omdat ik eigenlijk altijd wel meel, eieren, kwark, bananen, noten etc in huis heb, kan ik vaak met wat creativiteit iets maken. Wat dat betreft ben ik best een huismus, heerlijk om op zaterdagavond ineens in de keuken te duiken (sterker nog, gisteren om 22.00 stond ik nog in de keuken voor een bananenbrood). Maar ook de zondag wordt veel gebruikt om te koken en voor te bereiden voor de week; een stoofpotje, granola, een pan soep, koekjes of vast wat quinoa voor een recept later in de week.

Kijkje in de keuken

Altijd in huis

Hierboven lazen jullie het al een beetje; sowieso heb ik altijd eieren, kwark, bananen, speltmeel, noten en gedroogd fruit in huis. Ook liggen er altijd wel appels, avocado’s en tomaten op de fruitschaal en staat er havermout, rijstwafels en granola in de kast. In de koelkast staat meestal amandelmelk en bruisend water en in de vriezer ligt altijd diepvriesfruit, stukjes vlees en vis (zowel voor ons als voor de katten) en brood. Daarnaast heb ik een enorme verzameling aan thee, tegenwoordig ben ik fan van de losse thee van TeaBar, maar ik heb ook veel thee van Pukka, Clipper en Zonnatura. Oh ja, we hebben ook een enorme verzameling aan kruiden, perfect om elk gerecht op smaak te maken!

Boodschappen

Elke week doe ik in het weekend “grote” boodschappen, lekker burgerlijk, maar het werkt. Ik denk alvast na over wat ik die week ga eten en maak een boodschappenlijst. Ik houd altijd wat speling zodat we onverwachts nog weg kunnen en ik geen eten hoef weg te gooien. Ten Katemarkt ga ik graag heen voor groente, fruit, noten, vis en kaas. Daarnaast ga ik standaard naar de Albert Heijn om de hoek. Afhankelijk van wat ik nodig heb, waar ik zin in heb en van de status in de maand ga ik soms ook nog naar Lidl en de Turkse groenteboer om de hoek.

Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken

Onmisbaar in de keuken

Omdat ik veel tijd in de keuken doorbreng, heb ik ook geïnvesteerd in mooie apparatuur; zo heb ik een Versapers, een keukenmachine van Magimix en een krachtige blender van Otojia. De waterkoker van Alessi draait overuren en ook de zware braadpan van Le Creuset wordt minimaal 1x per week wel gebruikt. Bij de Albert Heijn hebben we voor een nieuwe messenset gespaard, want de messen die we hadden waren niet zo heel goed. En ja, ook ik heb me al gesneden aan het kleine kartelmes, ik ben niet zo handig met messen en deze zijn echt vlijmscherp.

Op mijn verlanglijst

Het enige wat er echt ontbreekt aan onze keuken is een goede oven. Door de woningbouwvereniging is er een combimagnetron ingezet. Op zich werkt deze prima, maar ja, het is geen oven. Hij is veel te klein en verwarmt soms niet goed. We hebben wel eens overwogen om er een andere oven in te zetten, maar tot op heden is dat er niet van gekomen.

Later als ik groot ben

Inmiddels ben ik al bijna 30, maar nog steeds zeg ik vaak gekscherend “later als ik groot ben”, daarmee bedoel ik o.a. het moment dat we de mogelijkheid hebben om een groter huis te kopen. Zo willen we allebei graag binnen de ring blijven wonen en moet het huis minimaal net zo groot, maar het liefst groter zijn en een buiten hebben. Wanneer het zover is, wil ik het liefst een hele grote, open keuken met kookeiland en barkrukken voor de gezelligheid. Ook wil ik een enorme oven (die dus nu ontbreekt), waarin ik elk weekend de heerlijkste baksels kan maken. Afgelopen vrijdag was ik in de showroom van Boretti en ja, een oven van 90 cm staat wel op mijn verlanglijstje.

Ik ben benieuwd wat jullie van dit artikel vonden en of jullie het wellicht leuk vinden om andere keukens te zien! 

Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

10 Comments

Avatar
Sil 15 december 2017 at 22:58

Hoi Jessica! Dat rek waar je je kookboeken in opbergt, weet je waar die vandaan komt?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 16 december 2017 at 20:10

Yes, die heb ik bij VT wonen gekocht (is een tijdschriftenrek).

Reply
Een kijkje in de keuken bij Elle van Coeurblonde - Eat.Run.Love. 23 april 2016 at 07:00

[…] paar maanden geleden gaf ik een kijkje in mijn keuken. Aangezien daar heel leuk op gereageerd werd, wil ik zo af en toe de keuken van iemand laten zien. […]

Reply
Avatar
Bianca 16 februari 2016 at 19:25

Super leuk artikel.

Reply
Avatar
Froukelien 14 februari 2016 at 14:03

Wat een leuk artikel! En echt heel leuk jullie nieuwe tafel, en de lampjes erboven! Xxx

Reply
Avatar
Ineke 14 februari 2016 at 09:57

Leuk hoor Jessica om te zien hoe de voor ons bekende keuken nu jullie keuken is;) en zo’n inkijkje in iemands privé leven is altijd leuk.
En wat er in de kastjes staat is altijd leuk om te zien maar wat er in de koelkast staat vind ik dan ook nog weer leuk, is vaak ook verrassend en leerzaam.
Ik realiseer me dat ik hierboven het woord leuk 4 X genoemd heb dus….leuk dit artikel!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 14 februari 2016 at 22:57

Wat er in de koelkast staat is idd ook interessant! Zal ik ook nog eens fotograferen :)

Reply
Avatar
Serena van Dam 14 februari 2016 at 09:32

Vind het altijd leuk om van mensen te weten wat ze standaard in de keuken hebben en wat ze daar snel, eenvoudig maar gezond van kunnen maken. Zeker op een dag zoals de Zondag. Super leuk artikel. Eens wat anders.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 14 februari 2016 at 22:56

Leuk om te horen! Ik zal anders eens nadenken over ingrediënten die je altijd in huis moet hebben en daar dan een receptje mee maken :)

Reply
Avatar
Roxanne 14 februari 2016 at 09:10

Leuk, de nieuwe eethoek! X

Reply

Leave a Comment