PersoonlijkSport

Kan ik nog actiever zijn?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 30 augustus 2016 3 Comments
samsung gear fit 2

Zoals jullie wellicht weten ben ik altijd in voor nieuwe uitdagingen. Dat komt enerzijds omdat ik snel verveeld ben en niet stil kan zitten maar anderzijds ook omdat ik sporten gewoon erg leuk vind. Dus toen Samsung mij benaderde om samen met hen een challenge aan te gaan, zei ik natuurlijk geen nee. Het elektronica merk lanceerde twee jaar geleden de Samsung Gear Fit2 en komt nu met een vernieuwde versie; een sporthorloge en activity tracker in één. En laat ik nou ook nog eens fan zijn van dit soort hebbedingetjes, want ze stimuleren je om nog meer te bewegen. Daarnaast vind ik het gewoon echt fantastisch om bij te houden hoe ik heb geslapen, wat mijn rusthartslag is, hoeveel calorieën ik verbrand en hoeveel stappen ik zet op een dag. Overigens is de Gear Fit2 meer dan een hebbedingetje.

Wat kan de Gear Fit2

De Gear Fit2 is een fitnessband waarmee je kunt sporten, muziek luisteren, je hartslag kunt meten, slapen en je voeding bij kunt houden. Met de automatische activiteitsherkenning worden altijd de juiste gegevens gemeten. Je hoeft dus niet te vertellen dat je aan het wandelen bent of op de fiets zit. En dat vind ik echt een uitkomst. Als ik ga sporten zet ik het horloge wel bewust aan om mijn prestaties te meten, maar als ik door de stad fiets of een rondje ga wandelen doe ik dat niet. Dat de Gear Fit2 dan zelf bedenkt wat je aan het doen bent én gelijk tips en complimenten geeft, vind ik heel handig! Zodra je stopt of iets anders gaat doen, wordt de activiteit automatisch stil gezet en krijg je een overzichtje van het aantal minuten dat je hebt bewogen en het aantal calorieën dat je hebt verbrandt.

Om de Gear Fit2 goed zijn werk te laten doen, hoef je je telefoon niet bij de hand te hebben. Je kunt deze dus gewoon thuislaten als je gaat sporten en daarna makkelijk synchroniseren. Wanneer je gaat hardlopen of fietsen volgt de geïntegreerde GPS-tracker je hardlooproute, de afstand en de snelheid. Daarnaast zit er dus een ingebouwde hartslagmonitor in waardoor je het maximale uit je workout kunt halen (én je rusthartslag eenvoudig kunt meten!).

Voor muziekliefhebbers is de Gear Fit2 ook een uitkomst, hij heeft namelijk een geïntegreerde muziekspeler. Hiervoor heb je wel een wireless headset met bluetooth nodig. Zelf luister ik nooit muziek tijdens het trainen, maar ik weet dat het merendeel van de mensen niet zonder kan!

Veel sporthorloges zijn groot of zitten niet lekker. De Gear Fit2 is licht en voelt door het gebogen display erg comfortabel aan. Ook ’s nachts voel je het horloge niet zitten. Het horloge heeft een sportieve uitstraling, maar dat vind ik niet erg. Wanneer ik een representatieve meeting voor mijn werk heb, doe ik het horloge wel af want dan vind ik hem iets té casual. Maar het liefst draag ik hem elke dag om zo alles wat ik doe in kaart te brengen en te analyseren. #nerdalert.

samsung gear fit 2

Zitten is het nieuwe roken

Op een gemiddelde kantoordag kom ik niet heel veel verder dan 6.000 stappen en als ik pech heb zijn het er zelfs maar 4.000. Al eerder schreef ik een artikel over het behalen van 10.000 stappen – een gemiddelde wat zijn oorsprong in Japan heeft – en hoe moeilijk dat is. Natuurlijk ben ik super actief (ik sport 6x per week), maar  CrossFit is toch echt wel iets anders dan een uur hardlopen of wandelen. Onlangs verscheen er weer een artikel op NRC.nl over de zitschade die we creëren met 8 uur per dag achter een computer zitten. Nu moet ik toegeven dat dat in mijn geval nog veel langer is. Ik heb een hectische baan, waarbij ik zo 9 uur per dag werk. En ondanks dat ik veel onderweg ben, zit ik ook heel veel achter mijn computer en daarnaast run ik natuurlijk mijn blog in de avonduren en weekenden.  In het schrijven van één artikel gaat zo 2 uur zitten, dus je kunt je voorstellen dat ik heel wat uurtjes zittend achter een computer doorbreng. De Gear Fit2 trilt elke 50 minuten in geval van inactiviteit en ik kan je vertellen, dat gebeurt veel op een dag in mijn geval!

Een maand lang 10.000 stappen per dag

Lichamelijke schade (schade aan hart, stofwisseling en bloedvaten) opgedaan door het te lange zitten kan ongedaan gemaakt worden met 60 tot 75 minuten flink bewegen per dag. Een uur stevig wandelen staat gelijk aan ongeveer 6000 stappen en daar is mijn challenge; ik wil namelijk die 10.000 stappen per dag aan kunnen tikken. Met alleen werken en CrossFit haal ik geen 10.000 stappen, uiteraard behaal ik daarmee wel 60 minuten flink bewegen per dag. Toch voelt dit anders, de gedachtegang is namelijk om lekker in beweging te zijn, in de buitenlucht zijn en zo de spieren en gewrichten soepel te houden. Mijn doel is dus om de komende maand elke dag 10.000 stappen te zetten door middel van wandelen naast de trainingen die ik al doe en ook track met de Gear Fit2. Aan het begin van dit jaar ben ik heel voortvarend begonnen met meer wandelen en ik vind het heerlijk. Toch is de klad er in gekomen, terwijl wandelen zo goed is.

Ok, de vraag is nu dus hoe ik minimaal 1 uur per dag wandelen in mijn toch al drukke schema ga fietsen. Ik zie al vraagtekens in jullie ogen vormen en je bent niet de eerste die zich afvraagt hoe ik mijn drukke leven in 24 uur per dag prop. Laat ik het dan ook een klein beetje nuanceren; mijn doel is om elke dag minimaal 60 actieve minuten te registreren. De Gear Fit2 registreert deze voor mij en bestaat uit wandelen, fietsen, hardlopen en training. Het lopen naar het koffiezet apparaat telt niet mee, een wandeling van huis naar kantoor à 10 minuten wel. Op de dagen dat ik helemaal niet train of een uur CrossFit doe, wil ik in ieder geval nog een wandeling doen. Afhankelijk van de tijd die ik heb en het aantal minuten dat ik al heb bewogen zal ik dit aanvullen. Op de dagen dat ik ga hardlopen of op de racefiets stap leg ik mezelf niet ook nog een wandeling op, want dat wordt wel een beetje teveel van het goede. Aan de ene kant klinkt deze challenge heel makkelijk, aan de andere kant zie ik hem ook compleet mislukken. Ik zie bijvoorbeeld nu al dat ik het vastgestelde doel vandaag niet ga halen. Inmiddels is het 22.30 en wil ik slapen, dat gaat hem niet meer worden met 7147 stappen op de teller…

Wat denken jullie, is dit realistisch? Ik vertel het over een maand!

samsung gear fit 2

♦ Dit artikel is in samenwerking met Samsung tot stand gekomen, lees mijn disclaimer ♦

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Dagboek van een fulltime account director, blogger en sporter - Eat.Run.Love. 26 september 2016 at 07:00

[…] toen kwam de challenge die ik vorige maand deelde op Eat.Run.Love.; samen met Samsung Gear Fit2 een maand lang 10.000 […]

Reply
Avatar
Nora Gouma 30 augustus 2016 at 13:19

Great post, amazing tips, truly very inspiring, I love this blog, thank you very much for sharing!!!

xxx

http://www.noragouma.com

Reply
Avatar
Esther 30 augustus 2016 at 08:48

Succes! Ik heb gelukkig een hond en loop in de avond geregeld nog stukje om, zodat ik toch die 10.000 stappen haal. Anders zou ik dat op kantoor-dagen zonder sporten ook niet redden.

Reply

Leave a Comment