Gezondheid

In mijn kracht, maar uit balans

posted by Bo 20 september 2018 6 Comments
personal body plan

Een paar weken geleden had ik de eindmeting van mijn derde half jaar Personal Body Plan. Iedere meting vind ik spannend, de eindmeting in het bijzonder. En toch was ik er dit keer niet zo mee bezig. Natuurlijk, ik was trots op de resultaten die ik had bereikt. Die waren mooi in lijn met wat je van het Fat Burning programma mag verwachten: een paar kilo lichter, een lager vetpercentage, een plattere buik, een smallere taille, de schouders wat minder bulky – heel fijn om mijn jurkjes en jasjes weer aan te kunnen. Ook de zo gekoesterde booty was helaas iets geslonken, maar nog steeds 3 cm groter in omvang dan toen ik startte met Personal Body Plan anderhalf jaar geleden. Wat maakte dan dat het nu niet on top of mind was?

Van buiten naar binnen

Ik heb mijn hele leven veel gesport, maar de laatste 3 jaar heb ik het extra fanatiek aangepakt met achtereenvolgens de Barcelona Triathlon, de New York City Marathon en Personal Body Plan. Ik kan me daar helemaal in verliezen. Mijn focus en discipline hebben prachtige prestaties en resultaten opgeleverd. Maar het heeft er misschien ook wel voor gezorgd dat dingen die op dat moment óók ruimte en aandacht nodig hadden, dat niet kregen. Daardoor ben ik steeds meer een disbalans gaan ervaren. Fysiek was ik op mijn hoogtepunt, maar mentaal voelde ik me niet meer altijd in optima forma.

En het is natuurlijk niet alleen het trainen. Ik sta sowieso altijd aan. Vind het moeilijk om te ontspannen, want er ‘moet’ altijd wel wat. Ik moet nog coachen, ik moet nog een blog schrijven, ik moet nog meal preppen, ik moet nog schoonmaken. Ik moet, ik moet, ik moet. Hoe vaak die woorden wel niet door mijn hoofd gaan op een dag. En hoe meer druk ik mezelf opleg, hoe hoger de drempel wordt. Ongeveer 5 maanden geleden voelde ik van binnen dat het écht tijd was voor verandering en belangrijker: dat ik daar ook klaar voor was. Waar ik altijd de balans zocht tussen een blokjesbuik en blokjes chocolade, ging ik nu op zoek naar een ander soort balans. Stap voor stap probeer ik erachter te komen hoe ik die kan creëren, wat daarvoor nodig is. Dat doe ik op verschillende manieren. Die ga ik niet allemaal beschrijven in deze blog, maar ik wil er wel enkele – niet alledaagse – highlighten.

personal body plan

Meten is weten

Wat al langere tijd mijn aandacht trok was de zogenaamde EMB test. Een bloedtest die inzichtelijk maakt welke voedingstekorten, energetische verstoringen en belastingen ten grondslag kunnen liggen aan bepaalde klachten, of die je gewoon kunt laten uitvoeren als algehele gezondheidscheck. Ik was heel nieuwsgierig naar wat ik eventueel nog meer zou kunnen doen (of laten) om mijn lichaam – en dan bedoel ik dus ook mijn hoofd – zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Ik liet de test uitvoeren bij Iris. Een uitgebreide vragenlijst, een persoonlijke intake en natuurlijk de bloedtest. Vorige maand hebben Iris en ik de uitkomsten besproken en dat leverde interessante inzichten op! Wat er onder meer uit naar voren kwam is dat ik een zwaar vitamine B12 tekort had (wat vermoeidheid kan veroorzaken), maar ook een verstoorde darmflora. Het schijnt dat 80% van je gelukshormonen in je darmen wordt aangemaakt – ook wat dat betreft geen overbodige luxe om die darmflora op orde te hebben dus! Bovendien was mijn energetische belasting als het gevolg van straling (telefoon, laptop) bijzonder hoog. In mindere mate had ik een tekort aan enkele andere vitaminen en mineralen. Ik kreeg diverse soorten supplementen geadviseerd en heb samen met Iris gekeken waar ik nog meer winst zou kunnen behalen. Waar ik nu onder andere erg op let is dat ik wat meer varieer qua voeding, om op die manier mijn darmflora te helpen herstellen. Ik wissel nu bijvoorbeeld mijn gebruikelijke magere Franse kwark af met biogarde kwark en met de plantaardige variatie op kwark van Alpro. Eet meer verschillende soorten groenten door verse soepjes te maken. Ik zet het scherm van mijn iPhone ’s avonds op de nachtstand en ’s nachts gaat de vliegtuigstand aan. Ik pas de scherm helderheid op mijn laptop aan als ik ’s avonds aan het coachen ben ter bevordering van een betere, diepere nachtrust. En over nachtrust gesproken; ik moet het gebruik van pre-workout voor mijn trainingen in de avond drastisch verminderen. Ik heb iets te vaak tot 03.00 uur naar het plafond liggen koekeloeren. Als je je uitgerust voelt, kun je sowieso veel meer aan. Fysiek én mentaal.

personal body plan

Belly Detox

Naar aanleiding van mijn gesprek met Iris heb ik ook een Belly Detox geboekt; een buikmassage. Deze massage ondersteunt het functioneren van de organen, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Dit was echt volledig nieuw voor mij. Ik heb me er van tevoren ook niet mega in verdiept, maar heb het gewoon ondergaan. Het was een bijzonder gevoel, niet onprettig. Na een tijdje raakte ik in een staat van volledige ontspanning en dat was héérlijk. Nadien werd me verteld dat mijn buik heel soepel aanvoelde, op die staalkabels van buikspieren na, haha. Weer een ervaring rijker.

Manage je mindset

Wat ik hier beschrijf is mijn persoonlijke zoektocht naar manieren om de balans weer te herstellen. Wat meer rust te vinden. Nogmaals: dit is onderdeel van een groter geheel. Ik doe waar ik me goed bij voel, wat mijn interesse heeft, wat mijn nieuwsgierigheid opwekt. Trial and error.En ondertussen blijf ik lekker trainen, mijn grote passie. Het plezier daarin wordt gelukkig absoluut niet minder. Abs game still going strong.

Wat voor mij werkt, hoeft niet voor een ander te werken – en andersom. Suggesties zijn echter méér dan welkom. Hoe manage jij je mindset?

Liefs, Bo

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

6 Comments

Avatar
Tineke 24 september 2018 at 13:38

Wauw, wat een super mooie en eerlijke blog! Zo herkenbaar voor velen. Proud of you!

Reply
Bo
Bo 8 oktober 2018 at 14:16

Dankjewel lieverd! Much appreciated! X

Reply
Avatar
Ann 22 september 2018 at 10:51

Wauww mooi geschreven Bo, toppertje!!
ZOOO herkenbaar!!! Het raakt me gewoon en geweldig dat je dit deelt!! Keep doing this!! Kijk al uit naar je volgende blog:):). Liefs Ann

Reply
Bo
Bo 8 oktober 2018 at 14:18

Hi lieve Anneke!

Was er i.v.m. mijn vakantie nog niet aan toegekomen om te reageren, maar wat een onwijs lieve reactie op mijn blog! Ik weet dat jij jezelf soms ook kunt verliezen in alle (leuke) dingen, dus laat dit weer even een reminder zijn om jezelf in het oog te houden!

Je bent zelf ook een toppertje! X

Reply
Avatar
Rick 21 september 2018 at 11:09

Hi Bo,

Dank voor wederom een interessant stukje leesvoer “in mijn kracht maar uit balans”.
Ik herken mijzelf hier ook in. Al bijna tien jaar dender ik voort gedreven op adrenaline, discipline en passie voor sporten. Mijn lichaam en geest zijn nu echter volkomen uit balans geraakt. Dusdanig dat het mijzelf niet lukt eea weer te herstellen. Kun jij mij misschien in contact brengen met Iris? Mocht jij ook meer tips hebben dan hou ik mij ook heel graag aanbevolen. Keep on the good work en alvast heel veel dank!! Liefs, Rick

Reply
Bo
Bo 8 oktober 2018 at 14:16

Hi Rick!

Een verlate reactie i.v.m. mijn vakantie, maar wat een lief bericht heb je gestuurd! Vervelend dat je ook een disbalans ervaart, maar goed dat je hiermee aan de slag gaat! Het bedrijf van Iris heet Fit met Iris (www.fitmetiris.com). Het is niet dé oplossing, maar het biedt wel weer veel nieuwe inzichten en handvatten!

Veel succes Rick! Liefs, Bo

Reply

Leave a Comment