Persoonlijk

Hoe de detox mij verging…

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 januari 2014 7 Comments
detox absolute yoga
Afgelopen vrijdag was het zo ver, na mijn les Bikram Yoga om 7.00 bij Absolute Yoga startte ik met een driedaagse sapkuur. In deze blogpost kon je er al alles over lezen. De voorbereiding was ok, maar niet super goed in de zin van dat ik veel rauw voedsel heb gegeten. Ik ben dinsdag gelijk begonnen met citroen in lauwwarm water, maar dat was eigenlijk de enige toevoeging aan mijn dagmenu. Zoals jullie gisteren ook in mijn eetdagboek konden lezen, eet ik vrij gezond en drink ik bijvoorbeeld erg weinig koffie (de kans op hoofdpijn is groter als je veel koffie drinkt). Als echte chocolate addict heb ik donderdagavond zowel chocolade ijs als chocolade gegeten, oeps. Hoe heb ik het er vanaf gebracht? Hieronder lees je mijn ervaring per dag!

detox absolute yogaVrijdag
Mijn wekker gaat om 6.15, maar voor die tijd heb ik al tig keer de tijd gezien. Ik kon niet goed slapen en had al trek. Zou dat tussen mijn oren zitten? Normaal gesproken heb ik zo vroeg nooit trek. Toch een beetje zenuwen denk ik. Ik zwaai m’n benen uit bed, kleed me aan en ga naar Absolute Yoga voor een Bikram Yoga les. Zonder ontbijt, maar dat is niet anders dan anders. Ik ga wel vaker ’s ochtends vroeg naar Yoga en deze les voelt dus normaal voor mij. Na afloop ontvang ik een enorme tas vol met sapjes, shots en supplementen. Thuis gekomen neem ik als eerste de Citroenshot en daarna lees ik op m’n gemak door wat voor sapjes het allemaal zijn. Elke dag start ik met dezelfde shots en supplementen. Vervolgens mag ik elke dag drie sappen van 0,5 liter in drie tijdsvakken: 8.00-12.00 / 12.00-16.00 / 16.00-20.00. Ik neem achtereenvolgens een Aloë Vera shot en een Cranberry shot, niet super lekker maar goed te doen. Ook neem ik een chlorellatablet* (lees onderaan de blog wat dit is) en een vitaminetablet.

Het eerste sapje op het programma is sinaasappel-mango-venkel. Dit lijkt me een prima sap om mee te beginnen en dat is het ook. Lekker zelfs! Na één glas zet ik het flesje weer in de koelkast voor als ik trek krijg. Die trek krijg ik al snel, dus om 11.00 neem ik deel twee. In de middag moet ik het sapje waar ik het meeste voor vrees drinken: zuurkool-ananas-appel. Hij valt me alles mee, het lijkt nog het meeste op appelmoes, dus ik beeld me in dat ik dat aan het eten ben. Prima. Tussen 16.00-20.00 mag ik nog één sap drinken, omdat dat ook direct mijn ‘avondeten’ is en ik daarna niets meer mag, stel ik deze zo lang mogelijk uit. Om een uur of 19.00 gaat mijn vriend voor zichzelf koken, hij maakt pasta met spekjes, champignons en tomaatjes. Niet heel bijzonder, maar die lucht. Zo lekker, het water loopt me in de mond en de trek is niet echt te stillen. Ik trek de koelkast open en ga voor mijn laatste sap: een groentesap met o.a. wortel, rode paprika en gojibessen. Yuk, op de één of andere manier is dit echt niet mijn sap, terwijl ik de ingrediënten apart heel lekker vind. Na het drinken ben ik een beetje misselijk, maar heb ik nog steeds een lege maag. De misselijkheid zakt gelukkig redelijk snel en ik eindig de dag met een glas kleiwater**.

Al met al valt de eerste dag me mee. Ik heb de hele dag door trek, maar niet zo erg dat ik er misselijk van word, dat heb ik soms namelijk wel. Wel merk ik dat ik een klein beetje kribbig ben, het idee dat ik niet kan eten is daar de oorzaak van. Aan de andere kant mis ik het ook weer niet echt, de sappen vullen namelijk goed genoeg. Toen ik de lucht van de gebakken spekjes rook had ik het even moeilijk. Maar toen er een reep chocolade werd aangebroken, kon ik prima afstand nemen. Het is echt de geur van het koken die funest is. Ook ben ik de hele dag redelijk fit, ik heb geen last van bijvoorbeeld duizeligheid. Op naar dag 2!

detox absolute yogaZaterdag
Om 8.00 gaat mijn wekker, het eerste wat me opvalt is dat ik geen trek heb. Heel apart omdat ik gisteravond wel met trek naar bed ging. Ik sta op en drink snel een glas lauwwarm water met de citroenshot. Daarna schiet ik in mijn joggingpak en neem ik de twee andere shots, samen met een glas water met een chlorella- en vitaminetablet. Om half 9 (ja record tempo) stap ik op de fiets voor een verkorte les Bikram Yoga van 60 minuten. De Yoga teacher van Absolute Yoga, tevens detox coach tijdens dit programma, vraagt hoe het gaat en geeft nog wat tips en adviezen. Heel fijn idee dat ik dit niet alleen hoef te doen en dat als ik ergens mee zit haar kan mailen of bellen. Tijdens de les ben ik iets lichter in mijn hoofd dan normaal, maar het gaat goed. Na afloop krijgen we een soepje mee die we mogen eten wanneer we willen, ik bewaar hem voor ’s avonds, maar heb er nu al ongelofelijk veel zin in. Als ik thuis kom, neem ik nog twee supplementen (physilliumvezels*** en probiotica****) en plof ik op de bank met de helft van het eerste sapje dat op het programma staat: Sinaasappel-appel-andijvie-rabarber-basilicum. Lekker! Na een warme douche volgt het tweede deel. Ik voel me aan het einde van de ochtend iets fitter dan ik me gisteren voelde.

’s middags heb ik weinig trek en ook geen zin in een sap. Raar. Om 15.00 krijg ik toch een beetje trek en neem ik het sapje met o.a. courgette, komkommer en peterselie. Not my cup of tea. Ik vind komkommer heerlijk, maar niet in een sap. De avondsap die hierna komt is echter nog minder lekker (wortel-biet-tomaat-aardbei), allemaal lekkere groenten en fruit, maar niet samen. Met moeite drink ik een glas op. Om 19.00 smikkel ik van het soepje waar ik al de hele dag zin in heb, volgens mij is het soep met boerenkool maar weet het niet zeker. Het tweede glas van de avondsap laat ik voor wat het is, ik krijg het echt niet meer weg. Voor ik naar bed ga ik neem ik nog een glas kleiwater, die ik vrijdag overigens ook met moeite weg kreeg. Wat is dit smerig zeg, maar alles voor het goede doel…

Vandaag voelde ik me toch iets beter dan gisteren, ik stond op zonder trek en voelde me iets fitter. Ook was ik een stuk vrolijker, de eerste dag had ik ten slotte ook overleefd! Klein beetje onprettig om te lezen voor jullie, maar vanaf de middag merk ik dat mijn urine niet zo fris ruikt (één van de verschijnselen van detoxen), dus ik ben daar ‘blij’ mee.

detox absolute yogaZondag
Weer gaat mijn wekker om 8.00 en weer verbaas ik me over het feit dat ik geen trek heb. Je lichaam raakt er dan toch snel aan gewend denk ik. Ook ben ik blij dat het vandaag alweer de laatste dag is. Ik start met hetzelfde ritueel als gisteren (shots, yoga) en plof daarna lekker op de bank met een heerlijk rood vruchtensapje (dit keer geen groenten). Ik vind hem zo lekker dat ik het hele flesje in één keer opdrink. Daarna ga ik lekker in bad en is het alweer tijd voor de tweede sap. Hmm… gek smaakje, ik proef de bleekselderij maar ook iets anders. Ik denk de groene poeder. Ok, niet aan denken en doordrinken. Uiteindelijk drink ik voor 16.00 de halve liter sap op. Vrijwel direct daarna begin ik aan mijn eerste glas van de ‘avondsap’. Dit is een sap die ik zelf ook regelmatig maak: wortel, gember, citroen en appel. Toch smaakt hij heel anders, ik denk dat er meer gember in zit en ik vind die smaak iets te overheersend. Maar ik weet dat het mijn laatste sap is dus ik drink lekker door! ’s avonds eet ik gezellig samen met mijn vriend een soepje; hij een zelfgemaakte, ik eentje van Sapmeesters. De soep is echt overheerlijk en ga ik zeker proberen na te maken, hij bevat onder andere tomaat, wortel, limoen en kokos.

Ik besef me dat het er echt alweer bijna op zit, ik drink nog snel het laatste glas sap op en neem voor het slapen gaan nog een glas kleiwater. Even dacht ik dat ik om 00.00 al iets wilde gaan eten, maar toen het eenmaal zo laat was had ik er niet eens behoefte aan. Een fijne dag dit! Ik voelde me heel goed, overwoog zelfs om nog een rondje te gaan hardlopen, maar heb dat uiteindelijk – heel verstandig met maar 800 calorieën op een dag – niet gedaan.

Conclusie
Mijn allereerste reactie is dat ik het echt heel erg vond meevallen, ik had me op het ergste voorbereid maar ik voelde me gewoon goed. De trek die ik had was te overzien, ik werd er niet misselijk van. Ook heb ik het hele weekend geen hoofdpijn gehad. Ik vroeg aan de detox coach hoe het zou kunnen dat het me zo gemakkelijk af ging, maar dat kon heel goed te maken hebben met het feit dat ik al gezond eet en weinig koffie drink. Al is het natuurlijk wel zo dat iedereen er anders op reageert! Ook denk ik dat het een voordeel was dat ik dit weekend weinig gepland had, ik heb lekker rustig aan gedaan: series gekeken, geblogd en veel gelezen.

Hoe ik me daarna voelde? Dat vind ik lastig te omschrijven. Ik voelde me wel wat lichter en schoner. Vooral met mijn toiletbezoekjes merkte ik dat ik aan het ontgiften was en dat vond ik een fijn idee. Toen ik gisterochtend weer mocht eten, miste ik stiekem mijn sapje. Maar omdat ik niet genoeg groente/fruit in huis had, ben ik voor Biogarde kwark met homemade granola, kiwi en banaan gegaan. Verder had ik de hele dag zin in gezonde, lichte maaltijden maar heb ik mezelf ’s avonds wel weer getrakteerd op een stukje Tony’s Chocolonely. Je wordt heel bewust van wat je elke dag naar binnen stopt en ik realiseerde me weer dat de kwaliteit belangrijker is dan de kwantiteit. Ik ben zo iemand die uit verveling gaat eten. En ja, dan stop ik alles in mijn mond wat ik tegenkom. Terwijl je het dus ook afkunt met minder (in portie) als je maar zorgt dat het gezond en voedzaam is. Op dagen dat je intensief sport is het natuurlijk wel belangrijk dat je ruim voldoende eet. Zou ik het nog een keer doen? Ja, zeker weten. Ik denk dat ik de volgende keer misschien wel vijf dagen ga doen, kijken of ik dan meer effecten ondervind.

Over de supplementen
We kregen gedurende de detox een aantal voedingssupplementen. Ik kende niet van alle supplementen de werking, dus die heb ik opgezocht:
* Chlorella barst van de gezonde voedingstoffen; het is rijk aan vitamines, mineralen, vezels, essentiële aminozuren en eiwitten. Bovendien heeft het een krachtige reinigende werking in het lichaam. Het wordt gezien als een natuurlijke ontgifter. De groene alg bindt zich aan zwarte metalen, die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering (bron: Jesse van der Velde).

** Ook Kleiwater is een krachtige ontgifter voor het lichaam. Het helpt het lichaam sneller te reinigen van afvalstoffen die zijn opgeslagen in onze organen en het stimuleert de stofwisseling.

*** Physilliumvezels zijn pure vezels die je darmen ondersteunen. Het is geen laxeermiddel dus je darmen worden er niet lui van, maar juist het tegenovergestelde. Het zorgt ervoor dat ze extra aan het werk gezet worden (bron: In 28 dagen van gifbelt tot tempel).

**** Probiotica zijn goede bacteriën die je darmflora versterken. Wanneer de goede bacteriën in de meerderheid zijn, heb je adequate bescherming tegen infecties (bron: Mens en Gezondheid).

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Avatar
Renate 18 januari 2018 at 21:14

Wat goed te horen dat je het hebt volgehouden! Je wordt inderdaad veel bewuster van wat je eet he? Ik doe het meestal na de feestdagen of als ik een periode wat gezonder ga eten ‘om er in te komen’. Ben benieuwd hoe de 5-daagse detox je af gaat.

Reply
Van gifbelt naar tempel in 28 dagen - Eat.Run.Love. 7 augustus 2016 at 18:30

[…] by Jessica – Eat.Run.Love. 5 februari 2014 1 Comment Toen ik begin januari ging detoxen, zei een vriendinnetje dat ze nog wel een boek voor me had die ik moest lezen. Toen ik het boek […]

Reply
Innerwave detox part I - Eat.Run.Love. 30 oktober 2014 at 11:02

[…] januari dit jaar deed ik een driedaagse sapkuur, dit beviel mij erg goed dus ik wist toen al dat ik het wel nog een keer wilde doen, maar dan het […]

Reply
Detoxend het nieuwe jaar in - Eat.Run.Love. 29 oktober 2014 at 22:41

[…] ervaringen over de detox lees je hier. Related ItemsDetoxPersoonlijkSapmeesters ← Previous Story Knallend 2014 in || #whywait […]

Reply
Avatar
Julie Hapjesprincess 21 januari 2014 at 22:57

Leuk dat je dit doet!! Zou niets voor mij zijn zo’n detox :(
Groetjes van een bloggende loopgekke keukenprinses

Reply
Avatar
Jane Van Oort 19 januari 2014 at 10:01

Mag ik vragen wat er de kosten van zijn? Wil ook even zeggen dat ik je blog erg leuk vind ook alle andere posts lees nu een tijdje! Keep it up :)

Reply
Avatar
Jessica 19 januari 2014 at 15:11

Dank je wel! De kosten waren €199. Ik vond dit eerste instantie wel slikken, maar als ik er op terug kijk, vond ik het het zeker waard. Je krijgt er drie dagen sappen, soepen en supplementen voor en 3 lessen Bikram Yoga. Ook had ik nu een stok achter de deur om het echt vol te houden, terwijl als je het zelf doet ben je misschien sneller geneigd om te stoppen.

Je kunt overigens ook direct bij Sapmeesters de driedaagse kuur bestellen voor €114.95: http://www.sapmeesters.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=31&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=3&vmcchk=1&Itemid=3

Reply

Leave a Comment