Persoonlijk

Een fulltime baan en 6x per week sporten combineren

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 maart 2019 5 Comments
fulltime baan en sporten

Regelmatig krijg ik de vraag van mensen hoe ik dat toch doe: een fulltime baan en zes keer per week sporten (en een blog). Dat blog staat zoals jullie weten op een laag pitje en zes keer per week sporten haal ik met mijn zwangerschap ook niet meer. Voor mijn zwangerschap haalde ik zes keer per week sporten over het algemeen wel, overigens niet elke week, maar het is natuurlijk ook geen verplichting. Onderstaande mail ontving ik vorige week van een dame. Ik besloot haar een reactie te sturen.

Hoe dan?

Zo luidde het onderwerp van de mail.

Beste Jessica,

Ik ben heel benieuwd naar hoe je je fulltime baan en zes keer sporten per week combineert? Wat voor baan is dat dan precies? Hoef je bijvoorbeeld nooit over te werken? Wanneer doe je dan boodschappen en kook je eten? Wie doet de was, het huishouden? En als je later bijv. 40 bent zou je dit nog steeds doen zo?

Ben gewoon heel nieuwsgierig: hoe doe je dat dan???

Er kwam een soort vragenvuur op me af, waar ik eerste instantie best een beetje om moest lachen. Deze dame is wel heel nieuwsgierig inderdaad. Maar aangezien ik mijn hele leven toch al regelmatig op het wereld wijde web gooi, wilde ik deze mail best beantwoorden.

Re: Hoe dan?

Dit was mijn antwoord aan de desbetreffende dame.

Ik moest een beetje lachen om je berichtje, maar uiteraard beantwoord ik hem graag :)

Ik zal je een klein beetje inzage geven in mijn leven, maar het start uiteraard met de vraag: waarom doe en wil je dit? Ik heb een passie voor sporten en krijg daar veel energie van. Ik vind het heerlijk om te trainen en het kost mij daarom vrij weinig moeite om dit in te passen in mijn leven. Ik heb net als iedereen een druk leven, maar maak er graag tijd voor vrij. Mijn motto is altijd: geen tijd is geen prioriteit. Overigens lukt dit echt niet elke week; het komt wel eens voor dat het me echt niet lukt om het in te passen in mijn werkschema, of dat ik gewoon even geen zin heb en liever ga slapen. Maar dat komt niet vaak voor. En als het wel voorkomt, dan lig ik er niet wakker van.

Ik heb een fulltime baan bij een mediabureau, heb eindverantwoordelijkheid over een grote klant en geef leiding aan een team. Alles behalve een 9 tot 5 baan, ik werk regelmatig over en moet ook vaak in het weekend werken. Mijn grote voordeel is dat ik weinig reistijd heb van en naar werk (zo’n 10 minuten) en op zich redelijk flexibel ben in het indelen van mijn werkdag. Ik train bijv. vaak in de ochtend om 7.00, ik ben dan iets na 9.00 op kantoor en kan dan een goede werkdag maken. Of ik start juist heel vroeg met werken zodat ik ’s avonds kan gaan trainen. In het weekend slaap ik uit tot een uur of 9.00, dan ga ik lekker sporten en daarna begint mijn weekend. In het weekend halen we altijd weekboodschappen en ook wassen doe ik in het weekend, maar daar hoef ik niet voor thuis te blijven ;) Verder hebben mijn vriend en ik de luxe dat we ons een schoonmaakster kunnen veroorloven en koken we samen.

Zoals je wellicht op Eat.Run.Love. hebt kunnen lezen, ben ik momenteel zwanger. Ik heb uiteraard geen idee hoe het gaat als ik eenmaal bevallen ben en heb absoluut niet de illusie dat ik dan ook nog steeds 6x per week train. Maar omdat ik sporten zo leuk vind, maak ik me daar geen zorgen om en vind ik daar hoogstwaarschijnlijk een goede modus in. Hetzelfde geldt als ik 40 ben :)

Iedereen moet vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt, waar hij of zij plezier in heeft en waar hij of zij energie van krijgt!

Ik ben wel heel benieuw, was jij hier ook nieuwsgierig naar? Of lukt het jou ook heel goed om een fulltime baan en sporten te combineren?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

5 Comments

Avatar
Marije 21 juni 2019 at 11:00

Leuke post en mooi en eerlijk antwoord. Eens met geen tijd is geen prioriteit. Vooral een keer per week alle boodschappen slim halen helpt mij bij combinatie drukke baan en regelmatig sporten. Dat scheelt zoveel tijd en denkwerk en je hebt altijd iets makkelijks in huis om te eten. Beetje vooruit plannen dus en inpassen die trainingen :-) Liefs, Marije

Reply
Avatar
Linda 16 maart 2019 at 00:16

Afgelopen zomer sportte ik 6-9 keer per week (nu iets minder, want blessure), werkte ik gemiddeld 50 uur per week en ik woon alleen. Dat kostte me weinig moeite en leverde juist energie op! Is inderdaad een kwestie van prioriteiten: ik doe niet aan Netflix – en oké mijn huis lag er niet altijd spic en span bij (nu nog steeds niet, overigens). Ik heb wel het geluk van flexibele werktijden, maar heb ook 3 dagen per week 3 uur reistijd. Wat ik wel lastig vond: de combinatie met een niet-sportieve partner…

Reply
Avatar
Ingrid 15 maart 2019 at 10:07

Ik heb ook een fulltime baan. En sport ook 6 keer per week. En daarnaast nog alles in mijn eentje; huishouden, boodschappen enz. Als je iets echt wilt, voelt het niet als moeite. En daarnaast, tijd heb je niet, tijd maak je. Het betekent bij mij bijvoorbeeld dat ik bijna nooit TV kijk. Dat ik niet zo vaak in de bar hang. Dat mijn sociale leven misschien iets minder intensief is geworden. Ik plan alles óm het sporten heen. Het gebeurt zelden dat ik een training oversla. Ik weiger eerder een borrel of een etentje.

Zoveel sporten ontstresst overigens ook. Ik denk zelfs dat als ik niet zou sporten, dat ik het zwaarder zou hebben.

Reply
Avatar
Eveline 15 maart 2019 at 05:06

Haha inderdaad een grappig berichtje, leuk dat je hem toch zo openhartig hebt beantwoord! Ik krijg soms dezelfde vraag (meestal van collega’s haha) en denk dat jouw antwoord inderdaad perfect is! Vaak is er best tijd, maar moet je er wel wat voor doen of laten (in mijn geval, vroeg opstaan en doordeweeks redelijk vroeg naar bed). Wassen, boodschappen en het huis schoonmaken doen we gewoon in het weekend, en eigenlijk altijd samen! Ik doe boodschappen ook maar 1x per week, en probeer soms een grotere portie te koken (bv. pastasaus voor meerdere keren – die ik invries) zodat we als ik laat in de middag train ’s daarna avonds wat makkelijks/snels kunnen eten. Mijn baan is gelukkig wel redelijk 9-5, dus hoef eigenlijk nooit over te werken en mag de uren ook flexibel indelen, dus kan wat eerder/later starten of naar huis! Heb zelf geen kids dus ben inderdaad ook benieuwd hoe jouw ritme er straks uitziet, maar weet ook zeker dat je daar vast een goede balans in vind!

Reply
Avatar
Sandra CH 14 maart 2019 at 08:37

Goed antwoord! Ik ben het zo met je eens, als je sporten belangrijk&leuk vind dan vind je er tijd voor :)

Reply

Leave a Comment