Gezondheid

Etiketten lezen, hoe en waarom doe je dat?

posted by Kirsten - Salvedo Health Clinic 8 mei 2017 0 comments
Etiketten lezen

♦ Blog geschreven door Kirsten 

Mensen in de supermarkt die langer blijven hangen om op de etiketten te kijken… Ik kan niet ontkennen dat ik daar nooit naar kijk. Maar goed, het is dan ook deels mijn vak om daar zo nu en dan eens op te letten. Wat nog leuker is, is datgene wat er gebeurt met de mensen om je heen. Als je op een etiket van twee producten kijkt en je zet één product weer terug, dan heb je een grote kans dat iemand achter je heel nonchalant datzelfde product toevallig ook mee pakt! Hoogste tijd dus om de do’s en don’t van etiketten lezen te weten.

Producten vergelijken

Waar kijk jij naar? Kijk je naar de ingrediënten, kcal, vetten, verzadigde vetten, hoeveelheid vitamines of vezels? Uiteindelijk is het totaal product belangrijk en kun je niet zomaar zeggen: hé, daar zitten weinig kcal in, dus dat is vast gezond. Houd dat in ieder geval in je achterhoofd als je ook gaat vergelijken. Voor de voedingswaarde is het makkelijk om een product te vergelijken per 100 gram in plaats van per portie. Dan zie je sneller de verschillen tussen de producten. Bijvoorbeeld het verschil tussen een witte pastasaus of een rode pastasaus, als je besluit om even snel een potje saus te kopen. Dit werkt het beste als de producten heel erg op elkaar lijken, zoals bij de twee pastasauzen.

Voedingswaarde per 100 gram vs. per portie

Meestal eet je geen 100 gram, maar een portie van een product. Zo is een portie kaas op brood 20 gram en is een portie hagelslag 15 gram. Vergelijk je een saucijzenbroodje met een snicker, kijk dan naar de hoeveelheid energie / vet / zout die je eet per portie. Op welke voedingswaarde je let is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als diëtist let ik altijd op deze persoonlijke voorkeuren. Krijg je relatief veel vet binnen met je voeding? Let dan op de hoeveelheid vet en zonodig verzadigd vet. Ben je heel sportief en wil je voldoende eiwitten eten, kies dan voor producten met veel eiwit.

Ingrediënten doornemen

Naast de voedingswaarde staan ook altijd de ingrediënten op de verpakking. Soms in de meest onmogelijk uit te spreken woorden. Voor het soort en het aantal ingrediënten bestaan ook weer allerlei persoonlijke voorkeuren. Wil je zo natuurlijk mogelijk eten, met het gemak van de supermarkt? Loop dan voornamelijk langs de buitenkant van de supermarkt, daar vind je de meeste producten met zo min mogelijk ingrediënten. Je kunt er ook voor kiezen om minder suiker te willen eten. Als dat jouw visie is voor de komende maanden, probeer dan om zoveel mogelijk producten te kopen waarbij er geen suiker genoemd wordt in de eerste 5 ingrediënten. Daarmee bedoel ik ook alle bijnamen voor ‘suiker’. Denk bijvoorbeeld aan: stroop, glucose, fructose of kokosbloesemsuiker.

E-nummers

Of ze slecht zijn? Ligt eraan, eet je er veel van? Een E-nummer is een door de EU goedgekeurde toevoeging aan voeding om de houdbaarheid, smaak, geur of productkwaliteit te behouden of verbeteren. Het kan een chemische stof (aspartaam) zijn, maar het kan net zo goed een natuurlijke stof (citroenzuur) zijn. Van een bepaald E-nummer zou je zo ontzettend veel moeten eten of drinken voordat het slecht wordt voor je lichaam, dat dit bijna niet voorkomt. De wetenschap weet gewoon nog niet zo goed wat bepaalde E-nummers voor je lijf doen. Voor zover deze E-nummers nu in onze voeding zit, kan het volgens de wetenschap geen kwaad. Wil je er alsnog zo min mogelijk van binnen krijgen? Zorg er dan voor dat je zo min mogelijk pakjes, zakjes en kant-en-klare maaltijd(componenten) eet. Op die manier verlaag je de hoeveelheid E-nummers in je voeding.

Lukt het je niet om jouw leefstijl in balans te krijgen met de juiste producten? Kom dan eens langs voor een consult. Dan kunnen we samen eens bekijken hoe jij de etiketten op de juiste manier kunt doorgronden en er een gezonde leefstijl op na kunt houden.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment