Gezondheid

5x eiwitwitrepen vergelijken

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 2 juli 2017 9 Comments
eiwitrepen vergelijken

Vorige week kon je al lezen dat ik altijd wel een voorraadje eiwitrepen heb liggen. Eigenlijk heb ik al hele lange tijd een favoriet: PowerBar. Maar is dat wel echt de beste eiwitreep? Ik besloot een vergelijkend warenonderzoek te doen en vijf eiwitrepen te vergelijken. Ik heb uiteraard gelet op de smaak en de prijs, maar ook goed naar de ingrediënten en macro’s gekeken. Lees ook zeker even het artikel waarin ik schrijf over waar je op kunt letten als je eiwitrepen gaat kopen. Bij het eiwitrepen vergelijken heb ik daar namelijk ook op gelet.

In de test gaan vandaag van links naar rechts: Vifit Sport High Protein Recovery Bar, FITSHE vegan protein bar, PowerBar 30% protein plus, XXL Nutrition Delicious Crunchy Protein Bar en QuestBAR Protein Bar.

eiwitrepen vergelijken

Vifit Sport High Protein Recovery Bar

 • Smaak: Cranberry, in totaal zijn er drie smaken.
 • Ingrediënten:
  Melkeiwit (caseïnaat, wei-eiwit), donkere chocolade (cacao poeder, suiker, cacaoboter, emulgator (soja lecithine), fructose siroop, collageenhydrolysaat, water, gekonfijte cranberries (cranberries, suiker, zonnebloem olie, rijstmeel), bevochtigingsmiddel (glycerine), wei-eiwit snippers (wei-eiwit, rijstmeel, emulgator (soja lecithine)), kaliumcitraat, palmvet, magnesiumcitraat, natuurlijke aroma, zout, zuurteregulaar (citroenzuur), vitamine B6, vitamine D.
 • Voedingswaarden:
  Per reep (55 gram): 205 calorieën – 20 gram eiwit – 16 gram koolhydraten – 6,7 gram vet
  Per 100 gram: 373 calorieën – 37 gram eiwit – 29 gram koolhydraten – 12 gram vet
 • Prijs: €19,95 voor 12 repen
 • Waar te koop: Bol.com, Kruidvat

Vifit heeft sinds kort een sportlijn. Naast repen hebben ze ook kant en klare drinks en proteïnepoeder. Voor deze test beperk ik me uiteraard tot de repen. Het eerste ingrediënt is melkeiwit. Kijk, dat is een goed teken! Helaas staat er niet bij hoeveel procent dit dan is en dat geldt ook voor de overige ingrediënten. Verder zijn de ingrediënten voor mij goed te ontcijferen. Naast donkere chocolade (= suiker) zitten er nog twee soorten suikers in; fructose siroop en gekonfijte cranberries. Ik vind de reep dan ook best zoet. Maar hij eet wel lekker weg, en ik houd van de crunchies in de bovenkant! Qua voedingswaarden is hij top; 20 gram eiwit, iets minder aan koolhydraten en minder dan de helft aan vet. Ik ben niet ontevreden. Vifit heeft het goed gedaan voor een sportreep.

eiwitrepen vergelijken

FITSHE vegan protein bar

 • Smaak: Dark Chocolate & Indian Spices, totaal zijn er 2 smaken
 • Ingrediënten:
  Rauwe pinda’s*, rijst proteïne*, cashewnoten*, kokospalm nectar*, dadels*, rauwe pindakaas*, pompoenzaden proteïne*, pompoenzaden*, sinaasappel SC*, mango*, appel SC*, gojibessen*, citroen SC*, kurkuma*, gemberpoeder*, mesquite*, zwarte peper*, kaneel*, met 73% pure chocolade coating* (cacaomassa*, rietsuiker*, cacaoboter*). *= Biologisch. SC= Sapconcentraat.
  Droog en koel bewaren.
 • Voedingswaarden:
  Per reep (40 gram): 196 calorieën – 12,1 gram eiwit – 14,8 gram koolhydraten – 10,2 gram vet
  Per 100 gram: 489 calorieën – 29,8 gram eiwit – 37,2 gram koolhydraten – 25,7 gram vet
 • Prijs: €29,95 voor 12 repen
 • Waar te koop: fitshe.nl

Het eerste wat me opvalt aan deze reep is dat het een proteïnereep wordt genoemd maar dat er maar 12 gram eiwit in zit. Als ik vervolgens naar de ingrediënten kijk, is het eerste ingrediënt pinda’s en het tweede ingrediënt rijst proteïne. Producten met de hoogste concentratie eiwitten zijn vaak dierlijk. Het is niet onmogelijk om eiwitten uit plantaardige voeding te halen, maar het is wel wat lastiger, getuige ook deze voedingswaarden. Overigens is de reep in gewicht best klein, maar door het toevoegen van noten en zaten schiet het calorie aantal (en ook vetten) omhoog. Ik ben wel fan van de ingrediënten; alles is natuurlijk en er staan ook geen gekke ingrediënten op. Ook de smaak is top! Ik houd wel van dit soort nootachtige repen.

Toch zou ik deze reep niet speciaal voor na het sporten bewaren. Hij kan ook prima voor het sporten of als tussendoortje op een dag dat je niet sport (let dan wel op met het aantal calorieën).

eiwitrepen vergelijken

PowerBar 30% protein plus

 • Smaak: Orange Jaffa Cake, totaal 7 smaken
 • Ingrediënten:
  Calciumcaseïnaat (van melk) (22%), donkere chocoladecouverture (18%) [cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator (sojalecithine)], oligofructosestroop, invertsuikerstroop, fructosestroop, wei-eiwit (8%), magere melkpoeder, soja-eiwit (2%), natuurlijk sinaasappel aroma, emulgator (sojalecithine)
 • Voedingswaarden:
  Per reep (55 gram): 191 calorieën – 17,2 gram eiwit – 18,5 gram koolhydraten – 4,1 gram vet
  Per 100 gram: 347 calorieën – 31,2 gram eiwit – 33,7 gram koolhydraten – 7,4 gram vet
 • Prijs: €2,25 per stuk of €30,75 voor 15 repen
 • Waar te koop: Diverse sportzaken en webwinkels (o.a. Bol.com)

Eigenlijk koop ik zelf altijd de repen van PowerBar. Geen idee hoe dat is ontstaan (volgens mij een keer ergens getest), maar ik vind deze ook gewoon erg lekker. Mijn favoriet is Orange Jaffa Cake omdat ik houd van de combinatie van fruit en chocolade. Eigenlijk valt het me nu pas op dat er drie soorten stroop (= suiker) in zit naast de donkere chocolade. Ik moet toegeven dat hij ook wel erg zoet is, maar na een zware workout vind ik dat vaak ook wel weer erg lekker. Er zit 22% calciumcaseïneaat (= langzaam eiwit) en daarnaast nog 8% wei-eiwit (= snel eiwit) en 2% soja-eiwit in. Vind het persoonlijk erg prettig dat deze eiwitbronnen er zo duidelijk op staan, maar moet zeggen dat ik toch een beetje schrok van de verschillende suikers. Verder zitten er geen gekke toeters en bellen in en over de voedingswaarden ben ik ook te spreken. Ongeveer evenveel eiwit en koolhydraten en heel weinig vet.

eiwitrepen vergelijken

XXL Nutrition Delicious Crunchy Protein Bar

 • Smaak: Milk chocolate caramel crunch, totaal 6 smaken
 • Ingrediënten:
  Melkchocolade coating (suiker, cacaoboter, melkpoeder, cacaomassa, zoete weipoeder, emulgator (sojalecithine), vanille extract) (32,8%), melkeiwitconcentraat, isomalto-oligosaccharide-siroop (prebiotische vezel) van tapiozetmeel, collageenhydrolisaat, bevochtingingmiddel (glycerol), pinda’s, soja crisps (soja-eiwit), rijstbloem, moutextract, zout), karamelcrème  (glucosesiroop,  crème, karamel-suikersiroop, suiker, zeezout, emulgator (mono- en diglyceride van vetzuren), aroma, conserveermiddel (ascorbinezuur), stabilisator (xanthaan)), geraffineerde kokosolie, crèmepoeder, stabilisator (hydroxypropylmethylcellulose), aroma, emulgator (sojalecithine), zoetstof (sucralose).
 • Voedingswaarden:
  Per reep (65 gram): 272 calorieën – 20 gram eiwit – 23,5 gram koolhydraten – 11,5 gram vet
  Per 100 gram: 419 calorieën – 30,7 gram eiwit – 36,2 gram koolhydraten – 17,6 gram vet
 • Prijs: €1,95 per stuk of €19,95 voor 12 repen
 • Waar te koop: xxlnutrition.com

Laten we het eerst even over de smaak hebben, want wow, wat is deze lekker. Een soort Lion, maar dan met extra karamel. Super zoet en voor mijn idee ben ik dan ook gewoon een chocoladereep aan het eten in plaats van een eiwitreep. Als ik de reep omdraai schrik ik van het aantal calorieën: 272. Ik vind dit veel te veel voor een tussendoortje of snack na het sporten, dan eet ik nog liever een lekker stuk taart. Ook word ik niet heel blij van de ingrediënten al snap ik wel waarom hij zo lekker is; bijna 33% aan chocolade. Nee, deze ga ik niet nog een keer eten ook al is hij nog zo lekker!

eiwitrepen vergelijken

QuestBAR Protein Bar

 • Smaak: Chocolate Peanut Butter, totaal 22 smaken
 • Ingrediënten:
  Proteinblend (milk protein isolate, whey protein isolate (milk)), soluble gluco fibre, peanuts (16%), water, bulking agent (Erythritol), cocoa, flavourings, palm oil, sea salt, sweetener (steviol glycosides).
 • Voedingswaarden:
  Per reep (60 gram): 185 calorieën – 20 gram eiwit – 10 gram koolhydraten – 7 gram vet
  Per 100 gram: 309 calorieën – 33 gram eiwit – 17 gram koolhydraten – 11 gram vet
 • Prijs: €2,75 per stuk of €24,90 voor 12 repen
 • Waar te koop: xxlnutrition.com

En dan de laatste reep; een Quest BAR. Een reep waar ik veel over heb gelezen en waar ik dus erg benieuwd naar ben. Ik kon geen Nederlandse ingrediëntenlijst vinden, dus daarom maar even een Engelse ingrediëntenlijst. De kortste van allemaal en ook hier staat als eerste ingrediënt een mix van proteïnes. Ik moest even opzoeken wat “soluble gluco fibre” zijn, maar dat zijn dus gewoon vezels. Qua zoetstof zit er stevia in. De voedingswaarden zijn top; zeker niet teveel calorieën, 20 gram eiwit, de helft aan koolhydraten en nog minder aan vet. En de smaak? Nee, ik word er niet enthousiast van. Ik weet niet of het door de stevia komt of door de structuur, maar ik vind hem niet lekker. Heb later nog één van de andere smaken geprobeerd, maar ook die vond ik niet lekker. Smaken verschillen, dus misschien vind jij hem wel lekker? Ben wel enthousiast over de ingrediënten en voedingswaarden namelijk!

eiwitrepen vergelijken

Mijn eindoordeel

Ondanks dat de ingrediënten en voedingswaarden het belangrijkste zijn, merk ik dat ik de smaak toch ook wel heel belangrijk vind. En zelfs een doorslaggevende factor heeft. Ik ga namelijk niet een reep zitten eten die ik niet lekker vind, hoe goed hij ook voor mij is.

De winnende repen in deze test zijn de PowerBar en Vifit sport reep. Beiden vind ik qua smaak lekker (PowerBar vind ik persoonlijk net iets lekkerder, maar ik moet de andere smaken van Vifit nog proberen). En de voedingswaarden zijn in mijn ogen goed. Wel is mijn conclusie dat er veel suiker in zit, maar daar ontkom je bijna niet aan. Wanneer je voor een natuurlijke reep wilt gaan, wint de vegan reep van FITSHE het by far! 100% plantaardig met alleen natuurlijke suikers, daar word ik heel enthousiast van. Maar de reep voldoet voor mij niet aan de eisen van een echte eiwitreep. Toch blijf ik deze reep zeker eten, alleen dan niet specifiek na het sporten voor de eiwitten.

Op een gedeelde laatste plek de Quest BAR en XXL Nutrition Crunchy protein bar. De laatste is een absolute winnaar qua smaak, maar ik knap direct af op de ingrediënten en voedingswaarden. Zonde van de calorieën. Quest BAR vind ik juist qua ingrediënten wel ok, maar de smaak vind ik niet lekker. Maar mocht jij dat wel vinden dan is dit zeker een goede optie!

Ik ben heel benieuwd; welke eiwitrepen eet jij wel eens? En zit er eentje in dit lijstje bij die je wel eens zou willen proberen? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

9 Comments

Avatar
Tiny Beckers 27 januari 2019 at 16:03

Bij Body7 Fit vind ik altijd geweldig lekkere Clean protein repen en andere te veel om op te noemen! Top bedrijf op eiwit gebied

Reply
Avatar
Tiny Beckers 27 januari 2019 at 16:05

schrijffoutje Body&fit moet het zijn dus!

Reply
Amanda van der Meer
Amanda van der Meer 3 juli 2017 at 12:02

Leuk artikel weer! En bizar van de kcal van XXL haha. Ik ben de laatste tijd MEGA fan van Barebells, een zweeds merk en ik vind zowel de smaak als macro’s erg goed.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 3 juli 2017 at 15:29

Oh die ken ik niet! Net even bekeken, maar vind ze wel iets aan de hoge kant in vetten. Maar proberen waard dus? Altijd zo zonde dat je gelijk een hele doos moet kopen…

Reply
Amanda van der Meer
Amanda van der Meer 4 juli 2017 at 11:32

Ik zit vaak te laag in vetten dus vind ik wel fijn! Maar kan me voorstellen dat als je genoeg vet uit andere dingen haalt dit wel opvalt. Zeker het proberen waard! Bij AH to go kan je ze los scoren voor 2,50 maar bij Body en Fit shop kom je uit op zo’n 1,67 per reep en totaal 12 stuks :-) Cookie & cream en cashew caramel zijn mijn favorieten.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 4 juli 2017 at 13:33

Wow wat een luxe, te laag in vetten ;) Ik ga zeker even bekijken, ben nu wel benieuwd!

Reply
Avatar
Sarah 2 juli 2017 at 16:19

Hallo ik heb kruidvat cookie geprobeerd en vind ik heel lekker en ook body en fit. groetjes

Reply
Avatar
Britt 2 juli 2017 at 09:52

Ik ben eigenlijk hartstikke blij dat je dit deelt, want ik heb met mijn notenallergie nog bar (haha) weinig eiwitrepen gevonden zonder noten, nu kan ik hier lekker een paar van gaan proberen!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 2 juli 2017 at 19:33

Wat goed om te horen! Benieuwd welke je gaat proberen :) Mijn ervaring is overigens dat eiwitrepen vaak juist geen noten bevatten, juist daarom goed om op de voedingswaarden te letten!

Reply

Leave a Comment