Gezondheid

Eiwit inname voor het slapen gaan

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 20 april 2016 46 Comments
eiwit inname voor het slapen

Wanneer je veel sport, ben je er waarschijnlijk ook van op de hoogte dat eiwitten bijdragen aan spierherstel en -opbouw. Eiwitten bestaan uit 20 verschillende aminozuren, de bouwstenen van eiwit. Voor een optimale eiwitsynthese zijn vooral essentiële aminozuren belangrijk. Deze kan het lichaam niet zelf aanmaken en moet je dus uit je voeding halen. Wanneer een essentieel aminozuur onvoldoende aanwezig is, bestaat de kans dat er geen eiwitsynthese meer plaatsvindt. Een optimale eiwitinname is een inname die voldoende is om:

  • de benodigde (essentiële) aminozuren te leveren;
  • de eiwitsynthese optimaal te houden voor opbouw en onderhoud van spieren;
  • lichaamsprocessen waarbij aminozuren een rol spelen goed te kunnen blijven uitvoeren;
  • het immuunsysteem optimaal te laten functioneren.

Om jouw eiwitbehoefte te bepalen, verwijs ik je naar de blog die ik eerder schreef over eiwitten. In tegenstelling tot vetten en koolhydraten worden eiwitten niet opgeslagen in het lichaam. Een teveel aan eiwitten worden afgebroken tot ureum, dit verlaat het lichaam via urine. Bij een inadequate energie-inname of bij een te groot eiwit-aanbod via de voeding kunnen aminozuren ook worden omgezet in energie (ATP).

Timing en soort eiwit

Wanneer je veel sport probeer je idealiter bij elke maaltijd ongeveer 20 gram kwalitatief hoogwaardig eiwit te consumeren. Per eetmoment is 20 gram eiwit voldoende voor een maximale spiereiwitsynthese na inspanning. Eet een product met eiwit ook zo snel mogelijk na het sporten voor optimaal spieronderhoud. Voor een lijst met producten met veel eiwitten, lees deze blog.

Er zijn drie soorten eiwitten: whey, soya en caseïne (oftewel wei-, soja- en melkeiwit.

Wat bekend is dat je 3 soorten eiwitten hebt: whey, soya & caseïne (ofwel wei-, soja- en melkeiwit). Ze staan in volgorde van de snelheid waarin ze kunnen worden opgenomen. Whey gebruik je vaak als herstel na een training (bij voorkeur binnen 2 uur daarna) en wordt door de aminozuursamenstelling en zuiverheid snel opgenomen. Caseïne wordt echter (door een andere aminozuursamenstelling) langzaam door het lichaam verteerd en geeft over een langere periode eiwitbouwstenen af aan het lichaam. Het is daarom minder geschikt om direct na je training te nemen, maar des te beter om ’s avonds te nemen voor je gaat slapen. Je lichaam heeft dan voldoende tijd om het te verteren.

eiwit inname voor het slapen

Eiwit inname voor het slapen gaan 

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het innemen van extra eiwit voor het slapen gaan, kan bijdragen aan positief herstel. Na een krachttraining kan er een negatieve balans ontstaan in de spiereiwitsynthese als er niet genoeg eiwitten voorradig zijn in het lichaam (meer afbraak dan aanmaak van spiereiwit). Het eten van eiwitten direct na de training kan bijdragen aan een positieve balans. Onderzoek van de Universiteit Maastricht (2012) toonde aan dat er ook in de nacht na een krachttraining een negatieve eiwitsynthese balans kan ontstaan, ondanks het eten van eiwitten direct na de training. Res onderzocht of de inname van eiwit vlak voor het slapen gaan een positieve balans opleverde.

Vijftien recreatief actieve mannen van gemiddeld 23 jaar deze mee aan de studie. ’s Avonds om 20.00 deden de mannen een zware krachttraining voor de benen. Direct na de inspanning dronken ze een shake met 60 gram koolhydraten en 20 gram wei-eiwit. Een half uur voor het slapen gaan kregen 8 mannen 450ml met 40 gram caseïne, de overige deelnemers kregen alleen water. Elk half uur werd er bloed afgenomen en na 7 uur slapen werd er een spierbiopt genomen om de eiwit stofwisseling in de spier te meten. Uit het onderzoek bleek dat bij de groep die caseïne had ingenomen 50% van de ingenomen eiwitten daadwerkelijk beschikbaar kwam om te dienen als spierbouwstenen.

Tim Snijders, een andere onderzoeker aan de Universiteit Maastricht (2014) deed een soortgelijk onderzoek. In dit onderzoek kregen 44 gezonde mannen een broodje kaas en een appel direct na de training. Voor het slapen gaan kregen de deelnemers een shake met 27,5 gram caseïne, 15 gram koolhydraten of 0,1 gram vet of een placebo. De toename in spiermassa bij de eiwitgroep (+10%) was significant groter dan in de placebogroep (+6%). Ook de toename in spierkracht was significant groter bij de eerste groep.

Wil je voor de nacht caseïne binnen krijgen, dan kun je een flinke bak kwark nemen (deze bestaat grotendeels uit caseïne), maar je kunt er ook voor kiezen om een herstelshake of -reep te nemen. Let daarbij wel op de verhouding caseïne.

WIN! 2x een recovery pakket van PowerBar

In samenwerking met PowerBar heb ik twee mooie recovery pakketjes mogen samenstellen. In dit pakket zit een pot 80% Proteïne Plus, 1x 30% Protein Plus Bar, 1x Natural Protein Bar ter waarde van €40.

De 80% Proteïne Plus bestaat grotendeels uit caseïne eiwit (gecombineerd met melkeiwit) en is daarom perfect om voor het slapen gaan te nemen, één portie (30 gram) bestaat uit 34,4 gram eiwit. Naast de grote hoeveelheid eiwitten zit er ook 17,6 gram koolhydraten in, dus dit is echt een perfecte hersteldrank. Wanneer je overdag traint, heb je niet altijd zin in een eiwitshake (ik niet tenminste), dan zijn de Proteine Repen heel erg geschikt. De 30% Protein Plus Bar bevat 17,2 gram eiwit en bestaat uit een mix van caseïne, melk- en soja-eiwit. De textuur is luchtig en erg vullend (191 calorieën voor een tussendoortje is best veel). Hierdoor prefect voor direct na het sporten. De Natural Protein Bar lijkt meer op een mueslireep en bevat minder eiwitten. Deze reep is daarom perfect als tussendoortje op dagen dat je niet traint, maar wel voldoende eiwitten wilt binnen krijgen. Eén reep bevat 12 gram eiwit.

Mee doen is heel simpel, laat een reactie achter en vertel wat jij het liefste na een training eet! 

[De winactie is gesloten, de winnaars zijn persoonlijk op de hoogte gebracht]

eiwit inname voor het slapen

eiwit inname voor het slapen

♦ Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PowerBar, lees mijn disclaimer ♦

Bronnen: Friesland Campina Institute, PowerBar, Topsport Topics

Lees ook:
Alles over eiwitten
Rust is ook training
Eiwitshakes, waar let je op?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

46 Comments

Eiwitrijke tussendoortjes - Eat.Run.Love. 22 mei 2016 at 15:00

[…] ook:  – Eiwitinname voor het slapen gaan – Alles over eiwitten – Eiwitshakes, waar let je […]

Reply
Avatar
Mirjam 1 mei 2016 at 10:05

Interessant! Zelf eet ik een bakje magere kwark of drink ik een whey shake (soms whey in mijn groene smoothie) na mijn kracht training.
Ik blijf je volgen.. Leuke blogs!

Reply
Avatar
Esther 27 april 2016 at 09:37

Na het sporten neem ik het liefst een eiwitreep! Ik heb al eerder gedacht aan het nemen van caseine voor t slapengaan. Na dit artikel wil ik het zeker gaan proberen met de juiste eiwitten!

Reply
Avatar
Viola 26 april 2016 at 14:01

Leuk en goed artikel!. Nu eet ik het liefst kwark na de training maar daar heb ik soms echt geen zin in dus zat te denken aan een shake of reep. ideaal als ik deze kan uitproberen :)

Reply
Avatar
Tamara 24 april 2016 at 21:38

Wat een super winactie!

Ik heb het stuk goed doorgelezen en ben nu iets wijzer over sportvoeding. Ik weet daar namelijk vrij weinig vanaf waardoor ik best loop te knoeien. Momenteel is wat kwark of een questbar m’n favoriet na een workout. Ik zie dat in deze proteinepoeder ook koolhydraten zit wat bij veel sportvoeding juist wordt weggelaten. Dit lijkt me ideaal! Zelf doe ik namelijk ook aan duursport, hierdoor is het belangrijk dat m’n koolhydraten na een training ook worden aangevuld. Dit lijkt me dus perfect na de workouts die ik doe. Ook naar de repen ben ik zeer benieuwd. Het lijken me goede sportproducten die ik wel kan gebruiken om mezelf ook wegwijs te maken in de voeding die mijn lichaam nodig heeft bij sport. Ik hoop een goede kans te maken om te winnen!

Veel liefs,

Tamara

Reply
Avatar
Linda 24 april 2016 at 14:18

Het ligt eraan. Als ik even snel wat wil eten dan eet ik een proteïne reep met een beker chocolademelk. Wil ik wat langer eten dan ga ik voor Skyr of voor kwart met een beetje müsli. Maar een goeie verandering is nooit weg 😊

Reply
Bananenbrood met extra eiwit - Eat.Run.Love. 24 april 2016 at 13:00

[…] De laatste weken ben ik weer meer bezig met mijn voeding, dat betekent dat ik weer aan het tracken ben en let op mijn macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten). Op dit moment probeer ik – op advies van Kirsten – lager in mijn vetten te zitten. Omdat ik veel train, eet ik meer koolhydraten en meer eiwitten. Bananenbrood blijft een favoriet tussendoortje, maar ik doe er vaak noten (hoog in vetten) in. Dit keer maakte ik dus een wat meer calorie-arm bananenbrood door geen noten te gebruiken, maar wel extra eiwitten toe te voegen. Hiervoor gebruikte ik vloeibare eiwitten van Two Chicks, ideaal want zo gooi je ook geen eigeel weg. Ondanks dat ik weet dat heel veel mensen dat doen, vind ik dat erg zonde. Ook voegde ik proteïnepoeder van PowerBar toe, mijn nieuwe favoriet. Heb je al gezien dat je kans maakt op een recovery pakket van PowerBar? […]

Reply
Avatar
Rosa Nolden 22 april 2016 at 12:53

Echt handig deze informatieve stukjes op jouw website! Je motiveert om te gaan sporten en geeft een leuk inkijkje in je leven, superleuk! Ik sport meestal rond 9.00 in de ochtend en daarna eet ik het liefst gebakken ei of havermout.

Reply
Avatar
Serena van Dam 22 april 2016 at 12:44

Mijn maag is na het trainen vaak erg van slag, dus eet kleine dingetjes, zoals een schaaltje kwark met bessen, een eiwit shake met schijfjes banaan, toast kipfilet, avocado en een pecannoten. Als het maar wel licht valt en goed voor mijn lichaam is.

Reply
Avatar
Brenda Pelgrim 22 april 2016 at 10:50

Ligt helemaal aan het tijdstip van de training. Als ik ben wezen hardlopen voor de lunch, dan lekker twee boterhammen met gekookte of gebakken ei en fruit. Als het ’s avonds is of in de namiddag,lekker kwark met vers fruit,muesli,rozijntjes en wat noten. Maar die recovery set is het proberen waard. Gebruik nu van Power Bar de Power Gel shots. Dus zo mooie aanvulling zijn 😊👍🏼

Reply
Avatar
Annemiek 22 april 2016 at 10:43

Ik ben sinds kort begonnen met crossfit naast hardlopen. Dit bevalt me heel erg goed. Ik merk dat ik alleen nog steeds niet weet hoe het zit met de eiwitten. De info op jouw blog zijn zeker een eye-opener. Ik kan het proefpakket goed gebruiken om daadwerkelijk aan de slag te gaan en te ontdekken wat eiwitten voor mij kunnen doen voor/na een intensieve training.

Reply
Avatar
Berend 22 april 2016 at 10:31

Leuk, informatief artikel !
Na het trainen? Hangt een beetje van het type training af, maar soms een shake (Born Recovery Shake) of
een boterham met pindakaas en banaan.

Reply
Avatar
Janien 22 april 2016 at 10:04

Na een training? Ai.. Ik heb dan vaak zo’n zin in chocolade of snoep… Vaak probeer ik voor een betere variant te kiezen.. Deze shake en reepjes zijn dus zeker het testen waard :)

Reply
Avatar
Heidi 22 april 2016 at 10:03

Door een allergie mag ik eigenlijk geen koolhydraten meer. Heel lastig om mijn weg te vinden in het web van eten. Gelukkig mag ik wel veel eiwitten, dus kwark of yoghurt met fruit doet het erg goed. Ik vind het een beetje “eng” om poeders te nemen. Maar aan de andere kant wil ik het best proberen. Dit zou een mooie uitdaging voor me zijn.

Reply
Avatar
Carlijn 22 april 2016 at 09:37

Na het sporten eet ik het liefst een bakje kwark met bosvruchten, maar ik probeer mezelf aan te leren een eiwitshake te nemen na het crossfit om spierbouw te vergroten. Zo te lezen heb ik dus meer caseine eiwitten nodig voor het slapen gaan, moet ik maar eens gaan proberen! Na het hardlopen neem ik vaak niets, of een beetje kwark maar zou logischerwijs ook wat eiwitten kunnen nemen om spierafbraak niet te bevorderen. :-) Leuk artikel!

Reply
Avatar
Marieke 22 april 2016 at 08:52

Altijd fijn om wat meer informatie te lezen over dingen zoals waarom eiwitten nou zo belangrijk zijn!! Duidelijk stuk.. Blijft soms lastig waar je buiten de poeders je eiwitten vandaan haalt. Daarom zou een pakketje erg fijn zijn :-)
Ik eet nu vaak kwark na het sporten of ik maak een eiwitshake met yoghurt en diepvries fruit, heerlijk!!

Reply
Avatar
Fleur 22 april 2016 at 08:51

Hi Jessica, thanks voor deze informatieve blog! Ik ben echt verzot op kwark, dus eet dit altijd voor het slapen gaan, met wat noten, fruit, superfoods, ik maak er altijd een feestje van 🎉. Maar ik ben al een tijdje benieuwd naar eiwit repen, alleen durf de stap telkens maar niet te zetten om ze te kopen! Dus lijkt het me super gaaf om ze via jou te kunnen proberen! Misschien ben ik daarna wel verkocht en durf ik ze eindelijk zelf ook in te slaan! Haha

Groetjes & alvast een fijn weekend! X

Reply
Avatar
Eveline 22 april 2016 at 08:32

Ik ga vaak voor een Quest bar. Of een shake van Sunwarrior eiwit, bevroren banaan, vanille, amandelpasta, amandelmelk en cacao poeder.

Reply
Avatar
Elise 21 april 2016 at 22:46

Leuk! Ik eet soms een proteïnereep maar vaak eet ik ook niets… Ik heb het vaak erg druk en vind die repen ook best duur! Daarom win ik graag eens ;)

Reply
Avatar
Janine 21 april 2016 at 16:08

Wat een fijne informatie!
Na het sporten eet ik het liefste een bakje kwark met wat appels. Zodat ik zowel eiwitten als koolhydraten binnenkrijg.

Reply
Avatar
Willemijn 21 april 2016 at 15:03

Ik zweer bij m’n shake na het sporten en voor het slapen gaan wat kwark. Toch lijkt het me leuk on hier wat meer mee te variëren..
Ben vooral benieuwd naar de bars! Tot nu toe wint de quest het meestal ;-)

Reply
Avatar
Milou 21 april 2016 at 14:18

Tof! Na het trainen ga ik altijd opnieuw avondeten hihi. Ik turn en mijn trainingen duren minstens 3 uur. Daarna bak ik dus altijd kip met wat groenten. Kwark heb ik dan echt geen trek in. Dit klinkt ideaal voor wanneer ik eens niet 2x wil koken!

Reply
Avatar
Martijn 21 april 2016 at 13:30

Dat van de eiwit voor t slapen gaan had ik idd al van mijn sportarts gehoord (ook goed om van af te vallen trouwens 😉), maar de proteinerepen en -drank van PowerBar ken ik nog niet. Ik ben benieuwd…
Na een pittige zwemtraining, neem ik bij thuiskomst het liefst een bakje kwark met vers fruit…. Zo lekker en fris 😊 Na een loop- of fietstraining ga ik meer voor vocht en een eierkoek of fruit.

Reply
Avatar
Gerwinda 21 april 2016 at 12:12

Het ligt eraan wanneer ik heb gesport. Ochtend, middag of avond. En ook wat ik precies heb gedaan. Maar vaak is het een eiwitshake met een schep kwark erdoor en savonds vind ik het heerlijk om magere Franse kwark te eten met een schep Whey erdoor. En soms nog wat wheycrisp of rauwe cacoa nibs erdoor.

Reply
Avatar
Ron 21 april 2016 at 11:08

Na een duurtraining bij voorkeur een Koolhydraat/eiwitmix. Na krachttraining/intensieve training de Powerbar Recovery.

Reply
Avatar
Maaike 21 april 2016 at 10:10

Dat is heel verschillend… de ene keer een of twee stuks fruit… dan weer eens yoghurt… laatst een cornetto =D
Maar de repen van powerbar vind ik ook erg lekker!!

Reply
Avatar
Jeroen Berghuis 21 april 2016 at 10:04

Tja, dat varieert nogal. Na een flinke fietstraining toch wel graag een eiwit herstelshake en vaak iets van een gebakken ei met spek en kaas. Dat geeft me wel weer direct nieuwe energie! Is de inspanning wat kleiner dan is een banaan vaak al prima of een pakjes sultanas.

Reply
Avatar
Marvin 21 april 2016 at 08:33

Mijn laatste maaltijd van de dag bestaat altijd uit een product met langzame eiwitten. Vaak is dit een bak Franse magere kwark, maar als ik daar geen zin in heb een Micellar Casein eiwitshake. Zo heeft mijn lichaam de hele nacht voldoende eiwitten voor het herstel :)

Reply
Avatar
Marleen Hoekstra 21 april 2016 at 08:13

Ik ben relatief kort geleden met krachttraining naast het hardlopen begonnen, dus ben nog een beetje aan het uitvogelen wat ik het liefste eet, een bakje Griekse yoghurt met noten, een broodje pindakaas en zo’n herstelreep van Powerbar (jammie) heb ik al geprobeerd, maar ben ook wel erg benieuwd naar eiwitshakes!

Reply
Avatar
Marlous 20 april 2016 at 22:14

Ik sport vaak gelijk na mijn werk, dus moet ik wel een maaltijd nemen na mijn training. Ik neem altijd een Whey Isolate shake na mijn training en een lichte maaltijd (salade of een soepje met brood)
Maar ik vraag mij toch af of ik 2 shakes op een dag kan nuttigen om mijn eiwitten inname te bevorderen…

Reply
Avatar
Anneloes 20 april 2016 at 21:25

Na een training eet ik het liefst een bakje met Griekse yoghurt en wat noten. Heerlijk fris en geeft mij weer energie!

Reply
Avatar
Shirley 20 april 2016 at 20:42

Ik sport meestal voor het avondeten, dus na het sporten eet ik mijn diner waarbij ik goed op let dat ik een goede combi van koolhydraten en eiwit neem. Meestal altijd wel een stukje vlees/vis, groente met zoete aardappel/couscous. In het weekend sport ik graag in het weekend, dan neem ik na het sporten graag een eiwitreep of eiwitshake. Een bakje kwark met fruit is ook wel geliefd! Ik ben wel benieuwd naar het pakket, want dit is weer een nieuw merk dat ik niet ken. Ik probeer het graag uit, want het klinkt goed!

Reply
Avatar
Carolien 20 april 2016 at 19:12

Superactie.
Ik heb meerdere variaties als herstelvoeding. Naast de snelle Powerbar-choco recovery met soja-melk vind ik de soja-yoghurt, mango, honing en limoen smoothie het lekkerste😃.

Reply
Avatar
Prema 20 april 2016 at 19:10

Wauw, van juiste momenten gesproken. Pas een half jaar bezig met hardlopen en nu net een trailweekend achter de rug. Er is een hele nieuwe wereld opengegaan, want trailrunnen is echt heel fijn! Net ook over de sportvoeding bijgeleerd en dus zou het super zijn moest ik goeie producten mogen proberen. Want, als ik in juli de Climbing for life (galibier) en de Mont Ventoux ga oplopen, zal ik zeker goed voorbereid moeten zijn.
Sinds ik jouw blog ontdekt heb, lees ik hem trouw iedere dag. Ik leer echt veel bij. Bedankt!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 april 2016 at 22:56

Wat tof dat je bent begonnen met trailrunnen! Ik ga in juni een trail in Italië lopen, net zo spannend als jouw trails :) Succes met trainen!

Reply
Avatar
Tessa 20 april 2016 at 18:42

Na een training neem ik een eiwitshake met whey. Als ik geen zin heb in een shake maak ik bijvoorbeeld pannenkoeken met het poeder van een smaakloze eiwitshake, om zo toch aan mijn eiwitten te komen. Welke van de 2 opties ik kies hangt erg af van in welke eten ik zin heb. Als dat goed te mengen is met het smaakloze poeder neem ik dat, anders een shake met een smaakje.

Reply
Avatar
Miny 20 april 2016 at 15:30

Ik eet nu altijd sojayoghurt met banaan en muesli na m’n training, maar ben nog erg zoekende hoe ik goed m’n eiwitten kan aanvullen. Ik train 6x in de week en merk dat het dan toch belangrijk is om wat extra’s te doen qua voeding. Ik zou dan ook graag het powerbar pakket winnen, zodat ik kan ervaren wat dit voor mij doet.

Reply
Avatar
diede 20 april 2016 at 15:27

Wat een fijne winactie! Ik sport meestal voor de lunch en na mijn training lunch ik dan het liefst met een volkorentosti met geitenkaas en avocado en een smoothie met proteinpoeder. Supercombi!

Reply
Avatar
Astrid 20 april 2016 at 15:08

Ik eet of drink het liefst eiwitten na een training. Ik zorg dat ik mijn eiwit shake bij me heb zodat ik die gelijk op kan drinken als ik klaar ben met mijn training. Meestal doe ik dan nog even boodschappen. Als ik thuis kom pak ik een bak met Franse magere kwark met een kleine banaan in stukjes en wat blauwe bessen. Voordat ik naar bed ga neem ik ook iets met eiwitten, een reep of nog een bak met kwark. Voor het herstel van mijn spieren en een verzadigend gevoel. Ik zou graag deze producten willen proberen altijd in voor iets nieuws en beters!

Reply
Avatar
Marjolein 20 april 2016 at 15:02

Helder stuk en altijd goed om weer eens na te denken over waarom we wat en wanneer eten. Zelf eet ik meestal een bakje Magere kwark met een handje musli. Wel blijf ik het altijd lastig vinden om de balans te vinden, met hetgeen wat je met sport verbrand hebt en hetgeen wat je ‘extra’ eet rondom het sporten. Mede om die reden lijkt het me erg leuk om de producten van PowerBar te proberen!

Reply
Avatar
Jolien 20 april 2016 at 14:57

Hmmmmmm…….ik eet het liefste niks, maar ik geloof dat daar verandering in gaat komen :) Maar eens beginnen met kwark voor het slapen. Mijn vriend is iig aan de shaken na het sporten, dus die maak ik hier vast blij mee :)

Reply
Avatar
Tember 20 april 2016 at 14:02

Leuke blog! Ik moet eerlijkheidshalve vertellen dat ik nu ongeveer een jaartje een beethe aan het sporten ben en ik totaal clueless op het gebied van eiwitten ben. Ik heb een keer een shake geproefd van mijn vriend en het leek alsof ik een milkshake dronk die over de datum was. Ik was ook altijd dat meisje dat riep, ik heb toch nooit spierpijn en heb dat allemaal niet nodig. Die uitspraak was echt niet gebaseerd op kennis maar gewoon iets wat ik mezelf had aangepraat. 4 weken in mijn trainingsschema voor de NY marathon en ik weet wat spierpijn is, poeh! Verder merk ik ook dat ik hoewel ik echt mega geniet van het sporten zovaak, ik ook een beetje op raak. Mijn lichaam lijkt iets te missen en is steeds vaker moe, iets moet ik er dus wel mee doen. Erg leerzaam dus dit stukje en ik zou heel graag de producten willen proberen.

Reply
Avatar
Lieve 20 april 2016 at 13:15

Wat een fijne blog! Ik wist niet dat er veel verschil zat in de opname van eiwitten door je lichaam!
Ik ben ongeveer 2 weken geleden begonnen met het proberen van whey-shakes (B&F) na m’n training, en (hoewel ik er nog geen zinnige uitspraken over kan doen) het voelt goed! Een groot nadeel vind ik de kunstmatige smaak, maar misschien verschilt dat ook per merk? Ik zou daarom ook graag de Powerbar variant proberen :-)

Reply
Avatar
Marjon 20 april 2016 at 11:40

Wat een leerzaam stuk om te lezen. Gelukkig blijkt dat ik het al aardig goed doe; ik train altijd ’s avonds (Insanity begint bijvoorbeeld pas om 21.00 uur) en bij thuiskomst eet ik dan altijd een bakje roeryoghurt of kwark.
Zo’n pakket lijkt mij fijn om eens een keer te proberen en uit te vinden of ik er zelf ook echt iets van merk als ik na de trainingen iets anders eet/inneem.

Reply
Avatar
Nathalie 20 april 2016 at 10:58

Meestal train ik in de ochtend. Na mijn training eet ik dan het liefst een havermoutpapje met lijnzaad, kaneel, gember en kurkuma én met whey proteine poeder. Iets waar ik mijn bed voor uit kom en mij tijdens de training al op verheug. In de morgen krijg ik wel voldoende eiwitten binnen, maar of het gedurende de dag zo ideaal is weet ik niet..

Reply
Avatar
Arianne 20 april 2016 at 09:23

Bedankt voor dit leuke en interessante stukje! O.a. jouw Blog heeft mij gemotiveerd om meer te gaan sporten. Sinds dit jaar sport ik meerdere keren per week en het bevalt me zeer goed. Erg leerzaam om dagelijks jouw tips hier te lezen. Na het sporten eet ik vaak kwark, tonijn of eieren voor de extra eiwitten. Ik zou heel graag de producten van PowerBar willen proberen! Het klinkt heel goed om te gebruiken naast het sporten.

Reply

Leave a Comment