GezondheidMama

Eet als een expert – zwanger

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 15 juli 2019 3 Comments
eet als een expert zwanger

Het is algemeen bekend dat wanneer je zwanger bent je een aantal producten beter niet meer kunt eten. Maar welke dan? Ik moet zeggen dat ik in het begin door de bomen het bos niet meer zag. Het internet staat vol met tegenstrijdige adviezen en deze veranderen ook elke keer weer. Ja, dat je geen rauwmelkse kazen mag is wel algemeen bekend. Maar dat je geen tonijn mag is een nieuwe richtlijn. En hoe zit het dan met eieren? Ik ben in de afgelopen periode afgegaan op mijn eigen kennis, gezond verstand en tips van de verloskundige. Maar ik merkte wel dat ik een soort handleiding miste, gewoon een overzichtelijke lijst van informatie waar ik zelf zaken uit kan halen die voor mij relevant zijn. En daar was begin juni Eet als een expert – zwanger!, dat boek had ik eerder moeten hebben. Van I’m a Foodie heb ik eerder Eet als een Atleet gelezen en dat vind ik echt één van de leukste boeken die er is. De verwachtingen voor Eet als een expert – zwanger! waren dus hoog gespannen, maar ook dit keer voldeed het boek aan mijn verwachtingen.

Zoals de achterkant flap zelf zegt: “In Eet als een expert – Zwanger! worden al jouw vragen over voeding voor en tijdens de zwangerschap beantwoord door een team van (kinder)diëtisten, voedings- en gezondheidswetenschappers. Met praktische tips, handige infographics en makkelijke recepten voor een eetpatroon dat gezond is voor moeder en kind.”

eet als een expert zwanger

Van een gezonde kinderwens tot tips voor de bevalling en erna

Je kunt dit boek al lezen als je een kinderwens hebt en probeert zwanger te worden. Er staan diverse tips in over gezonde voeding en gewicht voor je zwangerschap, het gebruik van supplementen, het mijden van alcohol en roken en beweging. Er worden tips en adviezen gegeven voor tijdens je zwangerschap en hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling. Maar ook; hoe zorg je voor mealprepping en een goed gevulde koelkast na je bevalling. Waarschijnlijk ben je dan zo druk dat je geen tijd of geen zin hebt om gezond te eten, terwijl dat juist ook heel belangrijk is voor je herstel.

Voor mij was veel informatie al wel bekend, maar las ook wel wat nieuwe dingen. Bijvoorbeeld meer informatie over het gebruik van kruiden in eten en in thee of over wat een gezonde gewichtstoename is. En wat ik bijvoorbeeld interessant vond om te lezen is dat een gezonde gewichtstoename tussen de 11,5 en 16kg zit, maar dat maar liefst 47% daar over heen gaat. Vind ik best veel! Maar ook dat de liefde voor producten al in de buik begint. Bijvoorbeeld dat wanneer je veel junkfood eet dat ervoor kan zorgen dat je kind later ook graag junkfood eet. Wat jij eet en drinkt heeft invloed op de smaak en geur van je vruchtwater (en moedermelk). Eet je bijvoorbeeld witlof, dan komen de smaakstoffen in het vruchtwater en proeft je baby zo mee. Het is dus belangrijk om gevarieerd en veel verschillende groenten te eten zodat je baby daar tijdens de zwangerschap al aan kan wennen.

Uiteraard is elke situatie uniek, dus ga niet blind af op de adviezen in dit boek maar bespreek ook bepaalde zaken met je verloskundige of een diëtist die jouw situatie kent.

eet als een expert zwanger

eet als een expert zwanger

Tips & recepten

Naast heel veel informatie vind je in Eet als een expert – Zwanger! ook tips van verloskundigen, diëtisten en (ex-)zwangeren en verschillende recepten. De auteurs hebben geprobeerd gezonde alternatieven te maken voor voor de hand liggende gerechten. Bijvoorbeeld vegetarische sushi en mocktails. Maar ook gezonde tussendoortjes en chocolade alternatieven voor het stillen van je cravings.

Al met al een erg leuk en informatief boek voor (aanstaande) moeders, ook leuk om cadeau te geven! Eet als een expert – Zwanger! is voor €24,50 te koop bij o.a. bol.com.

eet als een expert zwanger

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Avatar
Verloskundig Centrum Bergweg 13 januari 2020 at 15:17

leuk artikel en zeker een handige boek! er zijn altijd zoveel vraagtekens met wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap

Reply
Avatar
Linda 1 november 2019 at 13:08

Kijk uit met voedingssupplementen als je zwanger bent https://www.vitaminesperpost.nl/hyaluronzuur-plus

Reply
Favorieten van Juli 2019 - Eat.Run.Love. 12 augustus 2019 at 06:30

[…] Aan het einde van mijn zwangerschap ontving ik Eet als een Expert – Zwanger. Jammer dat ik dit boek niet eerder in mijn zwangerschap heb ontvangen (kon ook niet want toen was hij nog niet uit), want het is echt een ontzettend leuk, informatief en interessant boek. Van dezelfde schrijvers had ik ook al Eet als een Atleet, en ook daar was ik zo enthousiast over. Het staat boordevol voedingstips en -adviezen voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Een aanrader; de review lees je hier. […]

Reply

Leave a Comment