SportTriathlon

Je eerste racefiets kopen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 30 mei 2017 2 Comments
eerste racefiets kopen

Op Instagram kreeg ik de vraag of ik wel eens een artikel had geschreven over de aanschaf van je eerste fiets. Toevallig speelde ik er wel al mee in mijn hoofd om hier een artikel over te schrijven dus één plus één is twee, vandaag een artikel over je eerste racefiets kopen! Ik vind het wielrennen een hele laagdrempelige, maar wel vrij kostbare sport. Voordat je kunt beginnen heb je namelijk een fiets nodig (en die zijn best duur!) en diverse andere materialen. Waar let je op en voor welke prijs kun je een mooie fiets kopen?

Allereerst is het slim om jezelf af te vragen hoe vaak je wilt gaan fietsen. Wil je het ter ontspanning naast andere sporten gaan doen of wil je echt intensief gaan wielrennen. Ben je niet van plan enorm veel kilometers te gaan maken op een racefiets dan kun je overwegen om een wat goedkoper model aan te schaffen. Maar ben jij van plan om te trainen voor lange afstanden, ik noem maar wat een tocht van 800km in vier dagen, dan is het slim om te kijken naar een wat duurder model. Nu hoeft duurder niet persé beter te zijn, maar dan kies je bijvoorbeeld andere materialen waardoor de fiets meer comfort biedt.

Het materiaal

Racefietsen zijn vaak gemaakt van aluminium of carbon of een combinatie van die twee. Zo is mijn fiets van aluminium maar met een carbon voorvork. Fietsen van aluminium zijn wat goedkoper, maar ook zwaarder. Wanneer je veel en intens gaat fietsen is het het overwegen waard om een carbon fiets aan te schaffen, maar zoals gezegd, deze zijn behoorlijk wat duurder dan aluminium fietsen.

Nieuw of tweedehands

Een andere belangrijke vraag is natuurlijk of je de fiets nieuw of tweedehands koopt. Een nieuwe fiets kan al snel in de papieren lopen. Er zijn zeker wel goedkope fietsen te vinden, maar wanneer je gaat starten met wielrennen raad ik je toch aan om niet de allergoedkoopste fiets te kopen. Je wilt dat hij degelijk is, maar ook lekker fietst. Je hebt bij bijvoorbeeld Decathlon instapmodellen van circa €500. Ik heb hier zelf ook naar gekeken, maar na het lezen van reviews besloot ik toch dat ik dit beter niet kon doen. Voor circa €1000 kun je een hele goede en degelijke fiets kopen van bijvoorbeeld Trek of Cube. Deze zijn dan van aluminium, soms gecombineerd met wat carbon. Een andere speler die heel goed inspeelt op het starten met fietsen en dan met name ook fietsen voor dames is Giant / LIV. Zij bieden degelijke instapfietsen vanaf €600.

Een fiets verliest heel snel zijn waarde, na een jaar kun je de fiets tweedehands al voor ongeveer de helft van de prijs kopen. Dit is dus zeker het overwegen waard. Het is wel verstandig om je dan van tevoren goed in te lezen, te laten informeren en eventueel iemand mee te nemen die verstand van zaken heeft. Je moet namelijk op een aantal dingen letten om te bepalen of de fiets nog in een goede staat is. Denk aan: materiaal frame, leeftijd frame (is deze echt zo oud als er gezegd wordt), staat van de banden, remmen, cassette en ketting. Je kunt er vanuit gaan dat na zo’n 10.000 km wel het een en ander vervangen moet worden dus het is ook handig om te weten hoe intensief op de fiets gereden is. Ik heb ontzettend geluk gehad door dat ik mijn fiets van een bekende kon overnemen. Ze had het bonnetje nog en ik heb mijn vader en broertje die veel verstand hebben van fietsen even mee laten kijken.

Wil je zeker weten dat er niks mis is met de fiets, dat je de juiste maat aangemeten krijg en service en garantie hebt dan zou ik toch investeren in een nieuwe fiets. Je kunt ook wachten tot deze in de aanbieding komen, dat is alleen wel vaak na het seizoen dus denk aan oktober – januari.

eerste racefiets kopen

Herenfiets of damesfiets 

Er zijn steeds meer merken die adverteren met speciale damesfietsen. Heb je die echt nodig? Het idee achter een damesfiets is dat vrouwen een andere lichaamsbouw en -samenstelling hebben dan mannen. Echter is het niet zo dat je als vrouw zijnde persé op een damesfiets moet fietsen. Het gaat er vooral om dat jij goed zit op je racefiets. Het kan dus verstandig zijn om dit eerst goed op te meten. Je moet bepalen welk framemaat je nodig hebt, maar bijvoorbeeld ook de afstand tussen je zadel en je stuurpen. Ook kun je de fiets zelf vaak nog een beetje aanpassen. Je kunt de stuurpen bijvoorbeeld omdraaien waardoor je iets rechterop komt te zitten.

Het bepalen van de maat

Om de framemaat te bepalen zet je je voeten zo’n 15cm uit elkaar. Meet de binnenbeenlengte op in cm en vermenigvuldig dit met 0,68. Is de lengte 79 cm, dan kom je uit op 53,72. Dat betekent dat een framemaat van 53 inch in theorie het beste zou passen. Maar nogmaals dit is ook weer persoonsafhankelijk dus het kan handig zijn om dit in een winkel te proberen.

Klikpedalen; ja of nee?

Ik kan me voorstellen dat je klikpedalen eng vindt. Dat vond ik namelijk ook, maar ik zou het wel iedereen aanraden. Wanneer je met je schoenen vast zit in je pedalen kun je namelijk veel meer kracht zetten waardoor je harder fietst. Ook fiets het gemakkelijker omdat je kunt duwen en trekken. Wanneer je benen bijvoorbeeld verzuren kun je er bijvoorbeeld aan denken om meer te trekken aan je pedalen, de druk op de benen wordt dan anders. Wanneer je een fiets met klikpedalen koopt, oefen gewoon eerst even in de straat of op een parkeerplaats. Gebruik een muurtje om je voeten in en uit te klikken en doe dat een aantal keren. Je zult merken dat je voorkeur altijd naar één kant uit gaat. Als je consequent die voet altijd als eerste uit het pedaal draait, wordt het vanzelf ook wat soepeler.

De benodigde accessoires

Een aantal accessoires die in mijn ogen handig zijn voor een racefiets: een helm natuurlijk! Veiligheid voorop dus investeer in een goede helm. Voor zo’n €100 heb je hele goede en degelijke helmen. Ik ben zelf naar een fietsenwinkel gegaan en heb daar gewoon een aantal helmen gepast. Daarbij let je op de pasvorm (zit hij lekker), hoe is de ventilatie en het materiaal (kan zweet makkelijk afgevoerd worden) en eventuele extra’s zoals een uitkeping voor vrouwen met lang haar.

Qua kleding zou ik in ieder geval investeren in een goede fietsbroek. Dit is het belangrijkste om comfortabel te fietsen. Ook hier geldt weer, kies het liefst voor een iets duurder segment dan het allergoedkoopste. Dan kun je er vanuit gaan dat de zeem in ieder geval een redelijke dikte heeft en comfortabel zit. Futurumshop en Athleteshop hebben vaak goede aanbiedingen van bijvoorbeeld Craft, Pearl Izimi of Odlo. Qua bovenkleding kun je prima een sportshirtje of -jasje aantrekken die je al in je bezit hebt. Maar wanneer je vaker en langer gaat fietsen is het ook handig om daar eens naar te kijken. Wielrenshirtjes en -jasjes zijn namelijk vaak langer aan de achterkant (omdat je voorover gebogen zit) en houdt de rug dus goed warm. Ook zitten er zakjes op je onderrug waar je bijvoorbeeld een telefoon, een energyreep en sleutels in kunt bewaren.

Heb je klikpedalen dan moet je natuurlijk ook geschikte schoenen kopen. Er zijn verschillende soorten klikpedalen, bijvoorbeeld SPD en Look. Weet dus welke pedalen je hebt en welke schoenen je nodig hebt. Je koopt de plaatjes en de schoenen los. Belangrijkste is dus dat je de goede plaatjes hebt, de schoenen zelf hoeven niet heel veel te kosten is mijn ervaring. Eerder genoemde shops zijn daar ook weer geschikte verkooppunten voor. En last but not least, een bel! Een bel is super handig omdat je vaak op hoge snelheid aan komt fietsen en mensen dit niet altijd zien of horen. Ik gebruik mijn bel veelvuldig.

Hopelijk heb je met deze informatie en tips wat meer handvatten wanneer je jouw eerste racefiets wilt kopen. Heb je nog vragen of zelf nog tips, laat het zeker weten in de comments!

eerste racefiets kopen

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Marie 14 juni 2018 at 09:37

Gister heb ik ook mijn eerste racefiets gekocht. Voor mijn aankoop heb ik goed onderzoek gedaan, omdat ik de goede framemaat wilde kiezen. Zelf heb ik ook klikpedalen, het maakt echt een verschil in hoe hard je kan trappen zoals Jessica zegt. Ik wens je veel mooie ritten toe!

Reply
Avatar
Sarah 31 mei 2017 at 15:27

Super Jessica. Ik heb een racefiets van Giant Liv Avail 2 gekozen om te starten. Ik twijfelde om onmiddellijk klikpedalen te gebruiken. Ik denk dat ik eerst de versnellingen goed zal leren kennen/gebruiken en meer vertrouw hebben.
Ik zal je trainingen goed volgen en ik wens je veel succes met de voorbereidingen. Ik volg ook zwemlessen en ik vind het moeilijk om je vorderingen te oordelen. Blijkbaar drijf ik niet genoeg met mijn armen.. :) maar ik vind het heel leuk. Liefs Sarah

Reply

Leave a Comment