Persoonlijk

De 80/20 regel

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 31 januari 2014 13 Comments
80 20 regel
Ik heb een tijdje over de inhoud van deze blogpost moeten nadenken, maar besloten om hem maar gewoon te plaatsen. Omdat ik fanatiek sport, het heerlijk vind om te kokkerellen en het leuk vind daarover te schrijven en anderen te inspireren ben ik deze blog begonnen. De bezoekcijfers schieten omhoog en daardoor begon ik ook na te denken welke richting ik op wil. Zonder dat ik het door had, is Eat.Run.Love. een klein beetje de gezonde hoek in geschoten. Dit is natuurlijk relatief, want er zijn mensen die nog veel gezonder leven, maar jullie snappen hopelijk wat ik bedoel. Ik leef heel gezond, maar als er drop of chocolade op tafel staat, ben ik er als de kippen bij. En dat wil ik ook gewoon met jullie kunnen delen!

Ik ben van mening dat als je goed let op je voeding er ruimte moet zijn voor ‘ongezonde’ dingen. Dit kan van alles zijn, maar in mijn geval zijn dat zoetigheden. Ondanks dat ik heel erg geniet van gezonde tussendoortjes, wil ik mijn stukjes chocolade niet missen. Ook wil ik zonder me schuldig te voelen ’s avonds lekker kunnen schransen als ik daar zin in heb. Om vervolgens de volgende dag te starten met een rondje hardlopen en een goed ontbijt. De 80/20 regel dus. 80% van de tijd eet ik gezond, maar 20% van de tijd eet ik lekker waar ik zin in heb als ik daar behoefte aan heb. Op deze manier houd ik het heel goed vol. De ene week gaat wat beter dan de andere week, maar overall voel ik me hier goed bij. Het heeft bij mij ook lange tijd geduurd voordat ik door had wat werkte, maar inmiddels heb ik met mezelf de afspraak dat ik alleen zondig op dingen die ik echt lekker vind. Eten is voor veel mensen een gewoonte, zonder dat ze door hebben wat ze in hun mond stoppen. In mijn geval betekent dat dus geen borrelnootjes, saucijzenbroodjes, vla, slagroom en frisdrank om maar wat te noemen. Ik word hier gewoon niet echt blij van, dus waarom zou ik het eten? Maar dus wel Engelse drop, melkchocolade, stroopwafels en een pizza zo af en toe. Maar ook pasta (lasagne!) zal nooit, maar dan ook nooit uit mijn eetpatroon verdwijnen. Bij iedereen is dit natuurlijk anders, dus probeer dat voor je zelf uit te vinden!

Eén van de redenen dat ik deze blogpost schrijf is dat ik heb gemerkt dat met het plaatsen van de eetdagboeken wat emoties zijn vrijgekomen. Bezoekers (jullie dus) hebben het gevoel dat ze gezonde eetdagboeken moeten insturen en ook de adviezen die Marianne geeft, deelt niet iedereen. Bijv. het eten van gluten. Ik ben van mening dat als je hier geen last van hebt, je dit gewoon kunt eten. Het is namelijk ook niet bewezen dat glutenvrije producten zo gezond zijn als je gewoon tegen gluten kunt. Ook ben ik niet van plan om mijn boterhammen te laten staan, ik kan hier namelijk echt van genieten. Maar, ik vind het wel belangrijk om te weten wat voor alternatieven er zijn. Ik heb het hierover gehad met Marianne en we gaan proberen om hier in de feedback rekening mee te houden. Het is namelijk niet onze bedoeling om mensen af te schrikken of het idee te geven dat je ineens super gezond moet gaan leven. Zoals jullie ook al in de blogpost over de Superfood Smoothie Workshop konden lezen, dit kun je het beste in stapjes doen.

En, houd altijd in gedachten dat je er met alleen gezonde voeding niet komt. Genoeg beweging, voldoende slaap en lief zijn voor je lichaam horen ook bij een gezonde lifestyle. Vraag je lichaam ergens om? Luister daar dan naar en geef er aan toe. Juist als je deze combinatie goed in balans hebt, is er zeker ruimte voor die lekkere snack waar je zo’n zin in hebt!

Bovenstaand verhaal is mijn mening, ik ben geen expert, maar dit werkt voor mij. Er zijn ook heel veel mensen die wel compleet vegan of raw eten, maar zo ben ik niet en zo wil ik ook niet worden. Ik wil dat jullie een realistisch beeld van mij hebben, een meisje eind twintig die bovenal houdt van gezond eten en sporten, maar ook af en toe zondigt. Eat.Run.Love!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

13 Comments

Good Food - Word in 1 maand de beste versie van jezelf - Eat.Run.Love. 6 januari 2015 at 07:05

[…] ongezonde gewoonte, een gezond en vaak nog lekkerder alternatief bestaat. Het 80/20 principe (waar ik ook fan van ben) is één van de uitgangspunten van de Good Food-methode. Je beperkt de afvalstoffen in je lichaam […]

Reply
Last minute tips voor de kerstdagen - Eat.Run.Love. 24 december 2014 at 09:17

[…] De decembermaand is er tenslotte wel voor om een beetje te genieten. Houdt hiervoor bijvoorbeeld de 80/20 regel aan waarbij je jezelf de ruimte geeft om lekker te […]

Reply
Avatar
Liselotte 16 mei 2014 at 08:00

De 80/20-regel vind ik zelf een heel mooi principe, maar in de praktijk lukt het mij momenteel nog niet. Een paar jaar geleden woog ik zo’n 18 kg meer. Met veel doorzettingsvermogen en karakter is het me gelukt om die kilo’s kwijt te spelen. Ik heb mijn voedingsschema grondig aangepast en ik ben toen gestart met hardlopen. Ik kon drie keer per week echt genieten van een looprondje van ongeveer 12 à 13 km. Ik had tonnen meer energie, maar het gezond eten werd een obsessie en dat lijkt het nog steeds te zijn. Ik ben 1,61 meter groot en ik weeg 49 kg. Iedereen in mijn omgeving zegt me dat ik te mager ben en als ik kijk naar foto’s van mezelf, zie ik het soms ook. Lopen mag van de diëtist momenteel niet meer omdat mijn vetpercentage te laag is. Ik snak echter naar die beweging en momenteel ga ik wel vaak wandelen. Ik moet ongeveer 3 kg bijkomen, maar dat lijkt voor mij een hele opgave, want ik weet hoe hard ik heb moeten werken om elke extra kilo te verliezen. Ik wil het bovendien op een gezonde manier doen, want ik kan echt genieten van gezonde voeding: fruit, groenten, volkoren, bessen, noten,… Ik vind ze super! Toch kan ik ook kwijlend zitten kijken naar anderen die met veel plezier genieten van een koekje, een ijsje, wat borrelnootjes,… Als ik er echter eentje in mijn mond stop, dan ben ik verloren. Het hele pak moet er dan aan geloven en meestal is dat zelfs nog niet genoeg. Met als gevolg: ik verbied mezelf vaak om eens iets ongezonds te eten. Ik heb een hekel aan het gevoel achteraf: buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen,… Natuurlijk is dat niet het gevolg van één koekje, een handje chips,… maar van het feit dat ik mezelf gewoon vol stop.

Bij gezonde voedingsmiddelen heb ik minder de neiging om te gaan schransen (al is het ook moeilijk om te stoppen bij één handje noten of één handje gedroogd fruit). Voor mij is dit dus “veilig”. Ik wil echter niet op die manier door het leven gaan en daarom ga ik ook naar een diëtist. Ik wil opnieuw mogen lopen en genieten van “ongezonde” dingen, maar een gemakkelijke opgave is dat helemaal niet. Jouw blog werkt echter wel heel erg inspirerend! Zeker het lezen van de eetdagboeken vind ik erg verrijkend. Ik merk dat ik toch best wel veel eet soms in vergelijking met anderen, maar “zondigen” zit er bij mij niet in. Misschien kan ik ook eens mijn eetdagboek doorsturen?

Reply
Avatar
Jessica 20 mei 2014 at 22:09

Hi Liselotte, wat een verhaal en wat super knap dat je 18kg bent afgevallen. Soms is het helemaal niet erg om je eens goed te laten gaan. Ik heb soms ook van die vreetaanvallen en dan baal ik daarna omdat ik buikpijn heb. Maar het moment zelf heb ik genoten, en daarna weet ik weer dat ik het niet moet doen. En dat maakt het alleen maar makkelijker om weer te genieten van de gezonde dingen zoals je zelf al aangeeft. Misschien kun je ook proberen om wat meer vetten en gezonde koolhydraten te eten? Bijv. de dag starten met een goede bak havermout, zalm, avocado, zoete aardappel etc.

Het voelt heel tegenstrijdig misschien, maar het is ook heel belangrijk dat je niet doorslaat zoals je zelf ook al een beetje aangeeft. 3kg lijkt misschien veel, maar je moet maar denken aan alle leuke dingen die je dan weer kunt gaan doen zoals hardlopen!

Er komen nog 2 eetdagboeken aan en daarna gaan ze voorlopig stoppen. Maar stuur anders even een mailtje naar info@eatrunlove.nl, als de rubriek dan weer start dan stuur ik je een mailtje!

Reply
Avatar
Julie Hapjesprincess 1 februari 2014 at 23:00

Ik denk er ook zo over !!! Die 80/20 regel is een super goede methode om een healthy lifestyle vol te houden!! Af en toe eens zondigen, hoort er gewoon bij!
Maar waar ik op dit moment mee kamp is dat die 20 een moeilijke grens is om te trekken. Tijdens de week eet ik meestal vrij clean (zeker als ik thuis eet), ga ik buitenshuis eten, dan is het omzeep (om een voorbeeld te geven; als iemand zijn dessert niet meer op krijgt, ben ik altijd kandidaat om te helpen; dus eet soms met gemak 2 desserts op). Ook tijdens het weekend ben ik de weg soms wat kwijt. Dan eet ik één koekje, maar dan kan ik het nooit bij eentje of twee laten, maar eet ik het pak leeg :( !!! Dan zit ik in zo’n suikerroes waardoor ik soms nog vanalles open doe en op eet (zelfs al zegt mijn lichaam dat het genoeg heeft). Vandaar dat ik vanaf maandag een sugarchallenge ga doen. Ik moet eens een dikke maand alle geraffineerde suikers uit mijn leven bannen om terug mijn balans en evenwicht te vinden, om terug te gaan naar de basis. Ik denk dat dit me zal helpen om de weg naar een goede 80/20 regel terug te vinden.
Groetjes Julie

Reply
Avatar
Jessica 2 februari 2014 at 11:32

Hi Julie, ik snap wel wat je bedoelt! Ik was gisteren op een verjaardag en ben helemaal los gegaan op de spekjes, banaantjes en m&m’s. Zo niet nodig… En nu zit ik met een harde buik. Dom. Ben heel benieuwd hoe de sugar challenge bevalt, ga je echt 0 suiker eten? Laat me weten!

Reply
Avatar
Hilde 31 januari 2014 at 20:47

Helemaal mee eens, ga zo door!!

Reply
Avatar
Andrea 31 januari 2014 at 17:57

Precies zoals ik er ook over denk!

Reply
Avatar
Miss M 31 januari 2014 at 15:10

Helemaal goed, je moet namelijk ook léven!
En naar mijn mening kan dat niet als je álleen maar gezond eet en dingen laat staan omdat die toevallig ongezond zijn, slecht zijn voor je en noem maar op.
Vind je blog superleuk om te volgen; júist omdat het niet alleen maar over healthy dingen moet gaan.
Misschien moet ik ook maar eens een eet-dagboek in gaan sturen. Dat zal mensen zeker niet afschrikken en ik ben zeer benieuwd wat Marian daar van vindt :-)

Fijn weekend en alvast heel veel plezier volgende week in New York! Supergaaf lijkt het me dat, om in CP lekker te kunnen hardlopen. Wauw…

Groeten, Marjolijn

Reply
Avatar
Jessica 2 februari 2014 at 11:30

Dank je wel voor het compliment! Lijkt me heel leuk als je een eetdagboek wilt insturen, en ik weet zeker dat Marianne nuttige tips voor je heeft!

Ik hoop dat het lukt om in Central Park hard te lopen, even het weer afwachten :)

Reply
Avatar
Marleen 31 januari 2014 at 11:53

Goed stukje! Fijn dat je je eigen ideeën verwoordt, de 80/20 regel is zeker iets waar ikzelf ook achter sta!

Reply
Avatar
Danique 31 januari 2014 at 11:01

Lekker eten, lekker rennen, lekker genieten; heerlijk! Het lijkt inderdaad wel of heel veel mensen doorschieten naar een strikt gezond eetpatroon. Natuurlijk is het belangrijk om even stil te staan bij wat je allemaal naar binnen werkt, maar het leven moet ook een beetje leuk blijven. Ik denk dat wanneer je genieten als uitgangspunt neemt, en je teveel na blijft denken over wat je wel of niet “mag” eten, verlies je het hele genieten concept uit het oog en ontwikkel je rigide gedrag. Rigide gedrag resulteert weer in het “overdenken” van dingen, waardoor je alleen nog maar bezig bent met wat wel mag en wat niet, en er weinig ruimte overblijft in je hoofd voor leuke dingen, en dat is zonde.

Reply
Avatar
Jessica 31 januari 2014 at 12:10

Dank je wel voor je reactie! Je weet het heel goed te verwoorden :) En fijn om te horen dat je mijn mening deelt.

Reply

Leave a Comment