Hardlopen / TrailrunningSport

Dam tot Dam training

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 12 juli 2015 7 Comments
dam tot dam training

Wie heeft er allemaal een startbewijs voor de Dam tot Dam weten te bemachtigen? Wij gaan dit jaar met ons kantoor lopen, dus ik heb me ontfermd over een business team. Heerlijk om niet in de virtuele wachtrij te hoeven staan. Jullie hebben het wellicht al gemerkt, maar de laatste tijd loop ik niet zo heel veel meer hard. Na de halve marathon in oktober had ik het helemaal gehad met hardlopen en sindsdien ben ik dan ook niet verder gekomen dan een aantal 10km trainingen en wedstrijden. Ik had me dan ook eigenlijk voorgenomen om helemaal geen afstanden langer dan 10km te gaan lopen, maar toen de Dam tot Dam voorbij kwam en collega’s riepen dat ze mee wilden doen werd ik toch wel enthousiast. En dat betekent dat er weer getraind moet worden.

Ik heb een schema uitgezocht via Hardloopschema.nl van 10 weken en dat betekent dat mijn trainingsschema morgen ingaat! Het doel is om drie keer per week hard te lopen naast mijn andere trainingen. Ik ben van plan om 1x voor werk, 1x ’s avonds na werk en een lange duurloop in het weekend te doen. Op die manier is het goed te combineren met mijn overige trainingen.

Als eindtijd heb ik tussen de 1.15 en 1.25 aangehouden. Mijn droom zou 1.20 zijn, maar we zullen zien of ik daar ook ga uitkomen, dan moet ik namelijk 16km lang een tempo van 5 minuten per kilometer aan houden. Het schema maakt gebruikt van de hartslagzones D1, D2 en D3. In deze blogpost leg ik wat meer uit over het trainen met een hartslagmeter. Dit schema hanteert dus iets andere hartslagzones en ziet er als volgt uit.

schema

Uitleg hartslagzones

Duurloop 1 is de ideale hartslagzone voor lange duurlopen, praten lukt nog makkelijk in dit looptempo. De vetverbranding is maximaal en er is geen sprake van een gevoel van verzuring. De vetverbranding wordt in deze zone goed getraind, het grote voordeel hiervan is dat de voorraad suiker gespaard blijft zodat je langer vol kunt houden en minder tijd nodig hebt om te herstellen.

De intensiteit bij duurloop 2 voelt aan als pittig tot zwaar, dit is de zone voor intensieve duurlopen. Praten is nog net mogelijk, maar je hebt het idee dat je moet werken om dit tempo vol te houden.

Duurloop 3 is zwaar en staat niet veel op een trainingsprogramma. De verbranding van suiker is hoog en je hebt het gevoel dat je verzuurt. Toch kun je deze intensiteit lang volhouden onder optimale omstandigheden; goed uitgerust, geen zware voorafgaande trainingsweken, goede voeding en motivatie. Dit is het tempo waarop je een wedstrijd loopt.

Wat te dragen

In mijn hoofd heb ik mijn ideale outfit al klaar liggen; een shortje met een top. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de juiste schoenen. Ga nooit, maar dan ook nooit nieuwe schoenen kopen vlak voor een wedstrijd. Probeer ze altijd enige tijd in te lopen. Ik loop het liefst op mijn Asics GT 200o, maar sluit niet uit dat ik binnenkort een nieuw paartje aanschaf. Ik loop inmiddels alweer een jaar op deze schoenen, goed excuus om nieuwe te kopen en die nog goed in te lopen voor de Dam tot Damloop. Speciaal voor de Dam tot Damloop heeft Asics net als voorgaande jaren weer een limited edition uitgebracht van de Gel Nimbus, een populaire schoen voor de neutrale loper. Deze schoen is extra bijzonder door de Iridescence-technologie die in de schoen is verwerkt. Hierdoor verandert het bovenwerk van kleur als het licht van een andere hoek op de schoen schijnt. Daarnaast is het de lichtste Gel Nimbus ooit door een lichtere zool en lichter bovenwerk. De schoen is exclusief verkrijgbaar bij de Asics Flagshipstore en Run 2 Day.

dam tot dam training

Nog geen startbewijs?

Het is elk jaar weer een gevecht om een kaartje te bemachtigen, heb jij nog geen kaartjes voor de Dam tot Damloop? Het is nog mogelijk om voor een goed doel te lopen, bijvoorbeeld Pink Ribbon. Ik heb dit vorig jaar in samenwerking met Röhnisch gedaan en vond het erg leuk om geld op te halen voor een goed doel en tegelijkertijd een leuke run te lopen.

Hebben jullie startbewijzen en zijn jullie al bezig met het trainen voor de Dam tot Damloop? Zou leuk zijn als we met elkaar kunnen trainen! Misschien een leuk om een keer een duurloop te organiseren, wat jullie?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Dam tot Dam training | update - Eat.Run.Love. 30 juli 2015 at 07:02

[…] weken geleden dacht ik met volle overtuiging aan mijn Dam tot Dam training te beginnen, de praktijk loopt even wat anders. Het is niet dat ik niet hardloop, ik heb o.a. 4x in […]

Reply
Sport en eetdagboek #15 - Eat.Run.Love. 27 juli 2015 at 07:04

[…] dag dat we vertrokken, ontving ik van Asics wel een heel leuk pakketje; de Limited Edition Gel Nimbus. Die gingen dus gelijk mijn koffer in in plaats van mijn oude hardloopschoenen. Een klein beetje […]

Reply
Sport en eetdagboek #13 - Eat.Run.Love. 13 juli 2015 at 07:02

[…] start mijn trainingschema voor de Dam tot Damloop, ik hoop dat het me gaat lukken om te combineren met de andere trainingen en het project waar ik […]

Reply
Avatar
Nathalie 12 juli 2015 at 21:00

Leuk dat je het hardlopen toch weer oppakt! Succes met trainen!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 13 juli 2015 at 22:59

Dank je wel! Doe jij ook de dam tot dam mee?

Reply
Avatar
Giulia Califano 12 juli 2015 at 11:12

Mooi schema! Wie weet zie ik je daar: ik loop de Dam tot Damloop dit jaar mee met Röhnisch voor Pink Ribbon!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 juli 2015 at 14:23

Wat leuk! Vond dat vorig jaar erg leuk om te doen. Succes met trainen!

Reply

Leave a Comment