Hardlopen / TrailrunningSport

Dam tot Dam | Raceday

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 21 september 2015 5 Comments
dam tot dam

Gisteren was het zover; de Dam tot Damloop! De race waar duizenden mensen maanden naar uit kijken, de één wat beter getraind dan de ander, maar maar liefst 65.000 mensen deden verspreid over zaterdag en zondag mee. Ik mocht je me klaar maken voor de 10 miles (16,1 km). In deze blog neem ik je mee in mijn Dam tot Damloop Raceday!

De afgelopen weken heb ik al een aantal keer een update gegeven in aanloop naar de Dam tot Damloop; van het omgooien van mijn trainingsschema, tot een sportvastenkuur tot de laatste tips voor een rustige ademhaling en zelfvertrouwen. Maar was ik er zelf wel echt klaar voor?

Zondag om 8.00 ging mijn wekker, vorig jaar heb ik namelijk de fout gemaakt niet voldoende te eten, dat gaat me niet nog een keer gebeuren. Ik snooze tot half 9 en ga er dan uit voor een bakje kwark met verse vijgen en frambozen. Overigens heb ik helemaal geen rekening gehouden met eten de dagen voorafgaand aan de Dam tot Damloop omdat ik zaterdag buiten de deur ging lunchen en ’s avonds een feest met buffet had. Ik heb wel heel bewust geen alcohol gedronken.

Na het ontbijt bak ik nog een batch wortelmuffins (het recept volgt heel snel!) en kruip ik nog heel even in bed. Om 11 uur begin ik met het bakken van pannenkoeken en voor ik weg gaat eet ik er 3,5 met pindakaas en banaan (de laatste helft kreeg ik echt niet meer weg). Yum! Nog 2 uur tot de start, dus een stevige maaltijd kon prima. Om 12.15 heb ik met collega’s afgesproken bij Centraal, daarvoor fiets ik nog even snel langs AH om een zak dropfruit duo’s te halen; een tip die ik kreeg tijdens de Zandvoort Circuit Run van Sierd. Ideaal om na de wedstrijd snel wat suikers tot je te nemen zodat je niet flauw wordt.

dam tot dam 2

Voor de Dam tot Damloop heb ik me ingeschreven met collega’s, totaal lopen we met 20 collega’s wat erg gezellig is. We brengen onze spullen weg, maken een pitstop bij de Dixies en gaan natuurlijk op de foto. Eenmaal in het startvak aangekomen hoeven we nog maar een minuut of 10 te wachten tot het startschot. De zenuwen beginnen te komen, maar door nog een paar ademhalingsoefeningen te doen (zie Facebook), houd ik mijn hartslag onder controle. Deze is 70 als ik aan de run begin, prima voor mij want hij heeft ook regelmatig bijna 100 aangetikt. Mijn tactiek gaat zijn om deze wedstrijd rustig te beginnen en dan op te bouwen. Jammer genoeg heb ik geen enkele collega die ongeveer dezelfde tijd wil lopen, dus ik moet het helemaal zelf doen.

Als het startschot klinkt, trek ik eerst een klein sprintje langs de massa om wat ruimte voor mezelf te creëren. Bij de tunnel aangekomen, neem ik wat gas terug en ga ik rustig de tunnel in om hem ook weer rustig uit te klimmen. De eerste twee kilometers zitten erop! Dit is de eerste keer dat ik de Dam tot Damloop zonder muziek loop en eigenlijk bevalt me dat wel goed, de kilometers kruipen voorbij en voor ik het weet zit al op de helft. Ik heb twee mannen om me heen verzameld die hetzelfde tempo lopen en we wisselen een beetje af wie voor loopt. Gaat lekker. Bij elke drinkpost neem ik twee slokjes water want het is stiekem toch best warm en neem ik nog een dextro voor wat extra energie. Het gevreesde 10km punt valt me eigenlijk ook wel mee. Van voorgaande jaren kon ik me herinneren dat ik dit stuk echt vreselijk vond. Nog steeds is het stuk tussen 10 en 13km erg saai, maar ik heb wel het idee dat er meer mensen staan er ook meer muziek is. En dan gaan we Zaandam alweer in, de laatste kilometers kan ik nog wat versnellen en ongeveer 1 km voor finish staat een collega ons aan te moedigen. Ik wil er nog een eindsprint uitgooien, maar het is druk! De route is versmald en ik kom er gewoon niet langs, grmbl. Bij 1.24.42 kom ik over de finish. Hele korte teleurstelling dat het niet onder de 1.24 is, maar al snel ben ik heel erg blij. Ik heb heerlijk gelopen, en kom redelijk fit de finish over. Wellicht had ik iets sneller moeten starten, maar dat is achteraf.

Na de finish komen langzaamaan de andere collega’s ook binnen gedruppeld en we kletsen nog even wat na. De vriend van collegaatje staat bij de finish en ik besluit met hen mee terug te rijden, vorig jaar werd ik in de pendelbus helemaal niet lekker dus dat wil ik niet nog een keer meemaken. Ik eet wat dropfruitduo’s en een wortelmuffin en ga met een tevreden gevoel naar huis. Dit is denk ik mijn laatste Dam tot Damloop geweest, dus ik ben blij dat ik dit gevoel er aan over heb gehouden.

Thuis gekomen plof ik op de bank, ga ik douchen, plof ik weer op de bank, eet ik een overheerlijke ovenschotel met zoete aardappel, venkel en zalm (recept volgt ook), wandel ik nog een half uurtje naar Amsterdam Centraal om mijn fiets op te halen en duik ik om 22.00 mijn bed in. Moe, maar voldaan!

Hoe ging het bij jullie? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

5 Comments

Avatar
Sierd 22 september 2015 at 12:28

Leuk verslag Jessica en thanks voor de eervolle vermelding, altijd leuk om te lezen dat mijn adviezen nagevolgd worden en ook nog werken

liefs,

Sierd

Reply
Avatar
Danielle 21 september 2015 at 12:49

Wat een prachtige tijd! Waarom is dit trouwens je laatste dtd?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 september 2015 at 13:58

Omdat ik me meer wil gaan richten op korte, snelle runs! In mijn huidige trainingsschema passen duurlopen ook niet zo heel goed. Ik houd van kort, explosief en interval en wil daar af en toe gewoon een lekker relaxt duurloopje in het weekend bij doen als ik zin heb, maar niet verplicht moeten trainen voor een lange afstand.

Maar wie weet dat ik daar volgend jaar toch weer anders over denk!

Reply
Avatar
Linda 21 september 2015 at 12:40

Wat een tijd! Bij mij ging het redelijk. Ik heb tussen km 7 en 10 het heel zwaar gehad, zelfs lopen huilen dat ik niet meer verder wou. Uiteindelijk ben ik doorgelopen en na 10km ging het ook wel weer. Inderdaad is dat stuk over de dijk saai, maar het leek inderdaad of er meer mensen stonden.
Ik kwam over de finish met een pr! Ik heb 6 minuten van mijn tijd afgelopen. Volgend jaar weer!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 september 2015 at 13:58

Wat goed dat je een PR hebt gelopen ondanks dat het een stuk niet zo lekker ging, zo zie je maar, als je doorgaat en jezelf herpakt kom je vaak verder dan je denkt! Geniet van deze overwinning!

Reply

Leave a Comment