Lifestyle

Aan tafel met Dafne Schippers

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 9 juni 2018 0 comments
dafne schippers

Afgelopen donderdag was ik op uitnodiging van Campina in Papendal, hét sporterscentrum van Nederland. Ter ere van de introductie van twee nieuwe kwarksoorten, organiseerde Campina een echte kwarklunch met niemand minder dan Dafne Schippers en Epke Zonderland. Beiden zijn al enige tijd ambassadeur van Campina en hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de nieuwe smaken. Epke interviewde ik eerder al eens en nu had ik het geluk dat ik tijdens de lunch naast Dafne zat. Ik kon haar dus van alles en nog wat vragen onder het genot van een overheerlijke lunch!

dafne schippers

Maand mei was een heftige maand

In mei reisde Dafne de hele wereld over voor de Diamond League; van Doha naar Shanghai. In Doha had ze te maken met een black-out waardoor de race niet ging zoals ze wilde. Tijdens de lunch vertelde ze dat ze het idee had dat dit vooral kwam door de temperatuurwisselingen; een warming-up in de hitte, daarna wachten in de airco en de wedstrijd weer in de hitte.

Dafne: “Mijn spieren trokken de grote temperatuurverschillen niet, en daardoor kreeg ik vlak voor de race een black-out”.

Het lastigste op dit soort hete dagen is voldoende drinken. Liters vocht zijn belangrijk, maar je kunt er bijna niet tegenop drinken. Ook voeding is een uitdaging tijdens het reizen. Zeker met de grote tijdsverschillen. Zo stond ze in Shanghai rond lunchtijd op en mocht ze dus bij de lunch aanschuiven in plaats van het ontbijt. En dan begin je je dag dus met kip. Om zeker te weten dat ze voldoende eiwitten binnen kan krijgen, neemt ze altijd een zak proteïne van Campina mee. Deze proteïne poeders zijn jammer genoeg niet te koop in de winkel, maar zijn speciaal ontwikkeld voor topsporters om mee te nemen op reis.

Geen calorieën tellen

Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe zeer Dafne bezig was met voeding. Ze is enorm veel met voeding bezig uiteraard, maar heeft eigenlijk geen idee hoeveel calorieën ze eet. Lange tijd heeft ze gewerkt met een voedingsdeskundige, maar nu weet ze wel wat ze ongeveer binnen moet krijgen en doet ze het op gevoel.

Dafne: “Ik luister niet naar mijn hongergevoel, want ik heb de hele dag door honger. Als ik daar aan toegeef, kom ik enorm aan.”

Haar grootste focus is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Deze haalt ze zoveel mogelijk uit echte voeding en soms vult ze dit aan met supplementen. Naast een enorme hoeveelheid aan zuivel (de nieuwe Campina limoen is haar favoriet), eet ze ook regelmatig vlees, vis, noten, peulvruchten en granen. Ze vertelde dat ze niet zo goed reageerde op gluten, dus ze kan helaas niet alle granen eten. Eigenlijk is er verder niets wat ze zichzelf ontzegt. Zin in chocolade? Dan eet ze dat. Het heeft volgens haar geen zin om jezelf alles te ontzeggen, je kunt er beter aan toegeven want soms heb je het gewoon nodig. Ook eet ze op een verjaardag gewoon een stukje taart.

Een eigen boek

Dafne: “Ik vind het super leuk om met voeding bezig te zijn en probeer vaak nieuwe dingen. Steeds meer mensen toonden daar interesse in en daarom ontstond het idee voor een boek (Dafne Likes). Omdat mijn tijdschema het niet helemaal toelaat, heb ik dit samen met mijn zus gedaan. We zijn nog steeds bezig met dingen die ik zie en kijken of ik daar iets lekkers van kan maken. Mijn favoriete gerecht uit het boek zijn de flapjacks. Verder maak ik graag een simpele wok met groenten.”

Benieuwd naar het recept voor een flapjack? Ik plaatste een recept, gebaseerd op het recept van Dafne. 

Hoe hoger hoe beter

Naast voeding wilde ik ook nog wel het een en ander weten over Dafne’s training. Want hoe traint ze nu precies? Ze vertelde dat ze standaard 6 dagen traint waarbij ze op zondag altijd vrij is. Omdat ze de afgelopen periode veel wedstrijden heeft gelopen, deed ze nu wat rustiger aan. Zo had ze op donderdag een dagje extra rust ingepland. Normaliter werkt ze 6 dagen per week twee trainingen per dag af. Dit varieert van looptrainingen tot krachttrainingen.

Dafne: “Ik doe niet enorm veel krachttraining want ik word heel snel erg breed. Wel doe ik veel explosieve oefeningen zoals box jumps. Die zijn ook mijn favoriete oefening. Mijn hoogste jump is 1.37!”

Actief met kinderen

Dafne vindt leuk om met kinderen bezig te zijn en is daarom actief betrokken bij het onderwijs. De atletiekunie heeft samen met Campina het Ren.Spring.Gooi. programma ontwikkeld, hét atletiek programma voor de basisschool. Wanneer een school meedoet aan dit programma ontvangt het een pakket met atletiekmaterialen, een lessenmap en aanvullende beweegminuten die in de klas gedaan kunnen worden. Dat houdt in dat kinderen tussen een les door even een paar minuten kunnen bewegen zonder dat ze het klaslokaal uit hoeven. Dafne bezoekt dus regelmatig basisscholen om samen met kinderen stukjes uit de programma te doen. Een super initiatief als je het mij vraagt!

Campina milde kwark Limoen en milde kwark Mango

Naast gezellig kletsen met Dafne, probeerden we uiteraard de nieuwe kwarksoorten waarvoor we naar Papendal waren gekomen. Zoals jullie weten dragen proteïnen (eiwitten) bij aan de opbouw en snel herstel van spieren. Vanwege het hoge proteïne gehalte in kwark, is vooral dit zuivelproduct favoriet bij (top) sporters. Eind juni (nog even wachten dus) lanceert Campina twee nieuwe smaken kwark: milde kwark Limoen en milde kwark Mango. De verkopen van de huidige kwark van Campina (milde kwark naturel, vanille en kokos) gaan door het dak, dus het werd tijd voor uitbreiding. Samen met Epke, Dafne en een consumentenpanel werden de nieuwe smaken uit 10 smaken gekozen. Mijn favoriet? Dezelfde als Dafne: milde kwark Limoen. Deze is friszuur van smaak en heerlijk na een goede workout in de zomer.

dafne schippers

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment