Hardlopen / TrailrunningSport

Curaçao halve marathon; een tropische ervaring

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 28 november 2016 1 Comment
curacao halve marathon

Een paar maandjes geleden kreeg ik een mailtje in mijn inbox; of ik de halve marathon op Curaçao wilde hardlopen. Daar hoefde ik uiteraard niet lang over na te denken. Ik was nog nooit op Curaçao geweest en ben altijd wel in voor een uitdaging. Wedstrijden in het buitenland vind ik fantastisch, dus als ik die kans krijg, grijp ik hem met beide handen aan. Over Curaçao komen nog wat blogjes online, vandaag neem ik je mee naar gisteren; de dag dat de halve marathon plaats vond!

Ik heb niet specifiek getraind voor de halve marathon. Deze zomer heb ik meerdere langere afstanden gelopen en een maandje voordat ik vertrok liep ik nog 19km op de Veluwe. Twee weken voor de halve marathon liep ik een PR op de 10km en daarna heb ik eigenlijk niet echt meer hardgelopen om mijn rug goed rust te geven. Mijn rugpijn is inmiddels helemaal weggezakt (even afkloppen) dus de afgelopen twee weken heb ik ook alweer lekker kunnen CrossFitten zonder problemen. Ik voelde me dus fit om aan de start te verschijnen!

curacao halve marathon

Op zaterdag halen we onze startbewijzen op bij Mambo Beach. Het regent al twee dagen non-stop en dat doet de mooie stranden niet echt goed. Ons humeur overigens ook niet, maar we blijven positief, morgen wordt het droog! En kijk nou naar dat toffe startbewijs, daar word je toch vanzelf blij van?

curacao halve marathon

Vanwege de warmte gaat het startschot voor de halve marathon al om 06.00 (voor de hele marathon 04.00!). Gelukkig zit ons hotel dicht bij de start aan Mambo beach en hebben we niet zoveel tijd nodig om daar te komen. De wekker staat om 04.30, maar door de jetlag is dat gelukkig niet zo’n heel groot probleem. Samen met Lindsey, Annemerel en Claartje ren ik de halve marathon dus wij worden gezamenlijk afgezet bij de start. De nodige selfies worden gemaakt en deze lijden gelukkig wat af van de buikpijn die ik al sinds ik ben opgestaan heb. Ondanks meerdere bezoekjes aan het toilet zakt het niet. Heel irritant dus ik begin met een beetje een a-relaxed gevoel aan de start.

curacao halve marathon

In totaal doen er 2500 mensen mee aan de KLM Curaçao Marathon verdeeld over de marathon, halve marathon, 10km, 10km trail, 5km en een wandeltocht. Aan de start van de halve marathon staan 292 mensen waarvan 101 vrouwen. Mijn plan is om bij Annemerel te blijven om rond de 2 uur te lopen, maar zodra het startschot gaat schiet ze weg en besluit ik dat ik beter mijn eigen tempo kan lopen. Vooral omdat mijn misselijkheid niet echt zakt.

De eerste 7km loop ik alleen, maar daarna sluit Claartje aan. Heldin dat ze is, heeft ze ook al een foto gemaakt zonder dat ik het door had. We lopen samen tot 14km maar ik moet haar daarna toch weer laten gaan omdat mijn misselijkheid nog steeds niet weggaat. Ik heb nog nooit een hele race buikpijn gehad en ik baal er flink van. Ik neem me bij elke EHBO post voor dat wanneer het bij de volgende post nog steeds zo erg is ik eruit stap, maar dat doe ik uiteraard niet.

curacao halve marathon

In de route zitten diverse highlights van Willemstad waaronder de beroemde pontjesbrug na 5km en de torenhoge Wilheminabrug bij 15km. Zien jullie de enorme brug die we moesten beklimmen? Ik zag er als een berg tegenop, maar uiteindelijk viel hij me alles mee. Ik denk omdat ik me echt op het ergste had voorbereid. We zagen de brug niet voor ons uit torenen, maar gingen er via een oprit op waardoor we er schuin op kwamen. Het was steil, maar het uitzicht on top was echt te gek. Dit was één van de momenten dat ik echt genoot van de race! 
curacao halve marathon

De laatste kilometers heeft Martijn, een Nederlandse man die ik onderweg tegen kwam me er doorheen gesleept. Stom is dat hoe een misselijkheid roet in het eten kan gooien. Mijn benen hadden nergens last van, ik vond het stiekem qua warmte ook wel mee vallen maar de misselijkheid zorgde ervoor dat ik niet harder kon lopen. Wat was ik dus blij om de finish te zien. Super tof, want we finishte op het strand. Je pakte dus je medaille aan en kon direct op een strandbedje neer ploffen of in het water springen. Mijn eindtijd was uiteindelijk 2.11, niet eentje om over naar huis te schrijven maar wel super tof om deze op mijn lijsje van wedstrijden te kunnen toevoegen. Overigens kom ik er later achter dat ik alsnog als 30ste ben geëindigd, helemaal niet slecht dus!!  curacao halve marathon

Na de wedstrijd was het pas half 9, maar de zon scheen, het was warm en we waren toch op het strand. Dus bikini aan en relaxen! Een verfrissende duik in zee, lekker liggen op een strandbedje en een gezonde salade hebben er volgens mij voor gezorgd dat ik vrij ongeschonden uit de wedstrijd ben gekomen. Door de lichamelijk ongemakken heb ik niet voluit gelopen, maar dat is stiekem ook wel eens lekker.

curacao halve marathon

De dag leek een eeuwigheid te duren doordat we zo vroeg aan de start stonden en ook weer klaar waren. Met een hongerige maag deden we aan het eind van de middag drankjes en hapjes bij Scuba Lounge; een heerlijk tentje aan zee. Helaas is het inmiddels weer bewolkt en hebben we de zon niet onder kunnen zien gaan maar ik weet zeker dat wanneer het een mooie zonnige dag is je de zon prachtig ziet ondergaan. Nu is het half 10 (voor jullie half 3 ’s nachts) en vind ik het eigenlijk ook wel tijd om naar bed te gaan.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Joyce pots 28 november 2016 at 23:11

Hi Jessica wat schrijf je een
Mooi verslag en wat balen dat je last had van misselijkheid hopelijk geniet je nig lekker even van het mooie Curaçao lijkt me een droom om ooit daar aan de halve marathon mee te mogen/kunnen doen🙌🏼

Groetjes Joyce

Reply

Leave a Comment