CrossFitSport

Crossfit, wat is het?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 29 januari 2016 9 Comments
crossfit wat is het

Je hebt het vast niet gemist, sinds een maand of twee doe ik aan CrossFit. Ik noem het regelmatig op social media en in mijn dagboeken, maar eigenlijk heb ik er nog nooit echt uitgebreid aandacht aan besteed. Ondanks dat het tegenwoordig lijkt of elke fitblogger aan CrossFit doet, hebben veel mensen ook geen idee wat het is en vooral of het niet te zwaar voor ze is.

CrossFit, wat is het? 

CrossFit bestaat eigenlijk nog helemaal niet heel lang, zo’n 20 jaar pas en is net als bootcamp en HIIT training afkomstig uit de Verenigde Staten. Maar pas sinds een paar jaar lijkt het echt een enorme trend te zijn om aan CrossFit te doen en poppen zogenaamde crossfit boxen uit de grond. Waren er in 2010 nog maar 1.500 CrossFit boxen, in 2014 werd de 10.000ste geopend in Londen (bron: Wikipedia). Als mij een aantal maanden geleden had gevraagd wat CrossFit was; dan had ik geantwoord met een kruising tussen bootcamp, HIIT training en krachttraining. CrossFit combineert eigenlijk diverse trainingsvormen in één workout; zo wordt er aan kracht, snelheid en uithoudingsvermogen gewerkt, maar ook flexibiliteit en coördinatie. De filosofie van CrossFit is dat er niet één onderdeel van fitness wordt getraind, maar dat het hele lichaam continue wordt geprikkeld. Zo kom je elementen uit gewichtheffen, atletiek en gymnastiek tegen.

Hoe ziet een CrossFit training eruit?

Laat ik voorop stellen dat elke training anders is. Ik train nu zelf twee maanden en ik heb nog geen enkele keer dezelfde WOD gedaan. Een WOD staat voor Workout Of the Day en dat is eigenlijk waar het gedurende de training allemaal om draait. De trainingen worden gestart met een uitgebreide warming-up waarbij de spieren zonder gewichten worden warm- en losgemaakt. In onze box gebeurt dat met een bezemstok, en ja, daar kun je heel veel mee doen. Daarna staat er een technisch & krachtgedeelte op de het programma om CrossFit bewegingen te leren; denk aan pull-ups, handstand push-ups, deadlifts, thrusters, push press en alle mogelijke squats. En daarna is dan hetgeen waar het vaak om te doen is; een WOD van 10 à 20 minuten. Deze is dus elke dag anders en de resultaten van deze WOD worden bijgehouden op een whiteboard en kun je later voor jezelf loggen. Dit doe je zodat je progressie kunt zien en ook kunt maken.

Voorbeelden van WOD’s die ik heb gedaan zijn bijvoorbeeld:

  • AMRAP10 (as many rounds as possible in 10 minutes): 8 burpee box overs / 8 thrusters
  • 7-13-19 Thrusters & pull-ups (timecap 10 minutes)
  • AMRAP15 (zie eerste toelichting, 15 min): 1 km roeien, 1 min rust, 1 km roeien, rest van de tijd opvullen met zoveel mogelijk rondes van 6 pistol squats, 8 pull-ups, 10 hand release push-ups
  • 3RFT (3 Rounds for time): 10 deadlifts – 400m run (timecap 8 minutes)

Klinkt pittig, en dat is het ook. Maar daarna heb je zo’n voldaan gevoel, daar word ik echt blij van! Na de training zijn foamrollers je grote vriend, want er wordt altijd afgesloten met een goede cooling down.

crossfit wat is het

Waarom CrossFit? 

Daar kan ik eigenlijk redelijk kort over zijn; het is leuk, het is uitdagend en je wordt er mega fit van. Niet voor niks zijn de meeste jongens en meisjes behoorlijk afgetraind die in de box rondlopen. Maar laat je daar niet door afschrikken want elke les zijn er beginnende CrossFitters aanwezig en als je in een beetje een leuke box zijn, helpen de ervaren CrossFitters je met liefde door de zware WOD heen. Daarnaast is het gewoon echt uitdagend op je eigen niveau. Je bepaalt zelf hoe zware gewichten je pakt en of je een geschaalde versie doet, maar je weet dat je altijd het maximale uit de training haalt. Elke training heb ik een voldaan gevoel en na elke training heb ik alweer zin in de volgende training! Het verveelt echt nooit. En ook al heb ik spierpijn, dan doe ik 9 van de 10 keer alsnog een training omdat ik weet dat er andere spiergroepen aan bod zullen komen. Je zult zien dat wanneer je regelmatig komt – een stelregel is: met 2x per week trainen onderhoud je je eigen niveau, met 3x per week trainen maak je progressie – je ook alle bewegingen snel onder de knie krijgt en ook sneller fit wordt.

Ik kan al die CrossFit bewegingen niet

Geen probleem, kan ik ook niet namelijk! In de meeste CrossFit boxen kun je een proefles volgen zodat je even kunt kijken of het je überhaupt leuk lijkt en of de sfeer je aanstaat (mijn ervaring is dat dit wel eens verschilt per box). Daarna kun je zogenaamde on-ramp course doen, dit is een introductieprogramma van een aantal lessen (vaak een maand) waarbij je alle basis technieken leert. Na die maand ben je klaar gestoomd om deel te nemen aan de reguliere lessen, en geloof mij, dan kun je nog steeds niet alles. Maar dat is niet erg want elke les zijn er scaling mogelijkheden. Kun je nog geen pull-up? Dan gebruik je een elastiek of sta je onder de ringen. Kun je nog geen handstand push-up? Dan zit je met je knieën op een box en doe je op die manier de beweging na. Kun je nog geen double unders? Dan doe je gewoon singles (ok, wel keer 3, maar dat moet je er voor over hebben). Verder kun je altijd zelf beslissen hoeveel gewicht je aan de bar doet. Een losse bar is 15kg, en de schijven starten al vanaf 0,5 kg. En echt, als je regelmatig gaat, maak je heel snel progressie. Het ene onderdeel zal je gemakkelijker afgaan dan het andere, maar ik kan je garanderen dat deze sport verslavend is.

Waar doe je CrossFit?

Heel simpel, in een CrossFit box. CrossFit is een erkende sport en kan alleen onder deze naam gegeven worden in speciale CrossFit boxen. Let hier dus op, want er worden in sportscholen ook lessen gegeven onder andere, vergelijkbare namen als crosspower en wow. Vaak is een box te vinden in een oude loods of garage. Google is your friend, maar in Amsterdam zijn al minimaal vier boxen te vinden en ook Rotterdam heeft er een stuk of vijf begreep ik van Madelon. Elke (middel)grote stad heeft tegenwoordig wel een CrossFit box.

Als je op zoek gaat naar een box is het goed om op de volgende punten te letten. CrossFit wordt in relatief kleine groepen gegeven en daardoor heerst er een echt een groepsgevoel. Vaak heb je voor jezelf een aantal voorkeurslessen en daar kom je iedere keer dezelfde mensen tegen. Het is dus belangrijk dat je je er goed op je gemak voelt, want als het goed is ga je er veel tijd doorbrengen! Daarnaast zijn de kosten – eerlijk is eerlijk – ook niet mis. Ik betaal €75 per maand en dat is veel geld vind ik, maar daar krijg je ook wel wat voor terug; goede kwaliteit trainingen, persoonlijke begeleiding en tips en leuke trainers die de training toch net wat leuker maken. Maar wel een belangrijke reden dus om de juiste keuze te maken en eventueel die €10 extra te betalen.

Zelf train ik bij CrossFit Aka, locatie Westerpark. CrossFit Aka heeft nog een tweede locatie op het Piri Reisplein. Wat ik heel fijn vind aan deze box is dat er zoveel ’s ochtends als ’s avonds trainingen worden gegeven. Het is lekker dichtbij en de mensen zijn super leuk en motiverend. Meestal train ik samen met een vriendinnetje, maar als je alleen gaat, voel je ook niet alleen. Zo deed ik laatst een WOD alleen, was ik nog bezig met de laatste moeizame pull-ups en kwam een mede crossfitter mij aanmoedigen om de laatste paar pull-ups eruit te persen. Kijk, dat vind ik nu leuk!

Mocht je in Amsterdam wonen en een keer mee willen doen, laat het dan zeker weten! Ik ben benieuwd, doe jij aan CrossFit of overweeg je om het eens te gaan doen?

crossfit wat is het

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

9 Comments

Avatar
Liesa 18 oktober 2018 at 13:38

Ik ga binnen twee weken een proefles doen. Ik vind het super spannend want ik ben al lang aan het twijfelen om al dan niet te starten. Vooral de prijs hield me tegen tot nu toe. Als voorbereiding ben ik alvast je blogposts over crossfit aan het lezen 😉!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 oktober 2018 at 12:28

Wat leuk dat je een proefles gaat doen met Crossfit! Ik vind het ontzettend leuk om te doen. En ja, het is vrij prijzig maar ik vind wel dat je er veel kwaliteit voor terug krijgt en daar betaal je voor. Veel plezier!

Reply
CrossFit woordenboek - Eat.Run.Love. 29 juli 2016 at 06:30

[…] dus een klein CrossFit woordenboek. Heb je geen idee wat CrossFit überhaupt inhoudt? Lees dan zeker even deze eerste blog over CrossFit terug. En oh ja, als je ervaring hebt met bootcamp, betekent dat niet dat je ook automatisch met CrossFit […]

Reply
Trailrunning als uitdaging - Eat.Run.Love. 29 maart 2016 at 07:00

[…] sport te worden, maar dat hebben jullie denk ik al wel gemerkt. Ik ben momenteel verslaafd aan CrossFit: vind het uitdagender dan hardlopen, haal er meer voldoening uit en zie veel meer resultaat. […]

Reply
Trainen voor pull-up - Eat.Run.Love. 10 maart 2016 at 22:30

[…] Lees ook:  – Crossfit oefeningen voor thuis – Crossfit, wat is het? […]

Reply
Crossfit oefeningen voor thuis - Eat.Run.Love. 12 februari 2016 at 11:34

[…] Wanneer je wel eens hebt gecrossfit, ken je vast het verslavende gevoel (of je haatte het, kan ook!). Het liefst ga ik elke dag naar de box, maar ja, ik loop ook hard en ga ook naar yoga. Daarbij komt het niet altijd even goed uit, en is rust ook nog goed voor je lichaam. Bij crossfit denk je al snel aan het hangen, liften en zeulen met gewichten, kettlebells en andere attributen, maar er worden ook heel veel oefeningen met lichaamsgewicht gedaan. En eigenlijk zijn deze oefeningen juist vaak de basis van een crossfit training dus handig om onder de knie te krijgen. Wil je crossfitten? Of wil je beter worden? Dan zijn deze crossfit oefeningen voor thuis zeker een idee om te doen. Doe ze bijv. op de dagen dat je niet traint, of een andere sport beoefent. Je zult zien dat je er tijdens de echte WOD’s veel profijt van hebt. Wanneer je nog niet zo goed weet wat crossfit is, of dat het iets voor jou is, lees dan zeker even deze blog.  […]

Reply
Outfits voor hardlopen, training en yoga - Eat.Run.Love. 31 januari 2016 at 07:04

[…] warm te maken voor de nieuwe collecties heb ik een aantal outfits samengesteld voor het hardlopen, CrossFit en yoga. Op yoga na (ga ik weer mee beginnen) sporten die ik vaak beoefen en waar ik ook andere […]

Reply
Avatar
Linda 29 januari 2016 at 08:52

Ik ben nu 4 weken bezig met crossfit en het gaat super goed, ik ben inmiddels zelfs al (in combinatie met goed eten) 2 kilo vet verloren en 3 kilo spieren erbij gekregen. Ik merk zelfs dat boodschappen doen makkelijker gaat en dat de tassen sjouwen beter is. Ik vind het echt super leuk om te doen!

Reply
Jessica
Jessica 29 januari 2016 at 09:27

Wat leuk om te horen Linda! En wat goed dat je er nu al profijt hebt van het crossfitten! Succes!

Reply

Leave a Comment