Gezondheid

Chocolade een goed idee

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 5 mei 2018 0 comments
chocolade een goed idee

Als ik ergens een zwak voor heb, dan is het wel voor chocolade. Ik ben dol op chocolade en eet het het liefste iedere dag.  Er gaan veel verhalen rond over de gezondheidseffecten van chocolade en eigenlijk heb ik daar nog nooit aandacht aan besteed, tijd voor verandering dus! Want is chocolade een goed idee om te eten, of toch niet zo?

De samenstelling van chocolade

Chocolade bestaat uit cacao, cacaoboter en suiker. De mogelijke gezondheidseffecten zijn toe te wijzen aan de cacao. Deze bevat namelijk flavonolen. Dit zijn antioxidanten die een gunstig effect hebben op de bloedvaten. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer cacao en hoe meer flavonolen. Vooral (rauwe) cacaopoeder, pure, extra bittere en rauwe chocolade bevatten dus veel flavonolen. Wil je profiteren van voordelen dan doe je er verstandig aan vooral pure chocolade te eten.

Hart- en vaatziekten

Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten. Dit komt neer op 10 gram extra bittere chocolade of chocolade gemaakt van rauwe cacao, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder. Ook zijn in onderzoek mensen die chocolade eten vergeleken met mensen die geen chocolade eten. Mensen die chocolade eten hadden minder hart- en vaatziekten. Het gaat hier om kleine hoeveelheden chocolade. De studies laten niet zien of iemand daadwerkelijk gezonder wordt door meer chocolade te gaan eten. Bron: Voedingscentrum

Alertheid & stemming

In cacao bevindt zich ook theobromine en cafeïne. Deze zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade, maar het effect is wel minder sterk dan dat van koffie. Diverse onderzoeken laten wel een connectie tussen cacao en diverse cognitieve functies zien, maar echt hard bewijs is er niet.

Gelukzalig gevoel

Vast wel eens gehoord dat chocolade gelukkig maakt. Maar is dat ook echt zo? In chocolade zit fenylethylalanine, Dit zorgt er voor dat je hersenen endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Overigens maken je hersenen ook endorfine aan wanneer je aan het sporten bent. Het proces waardoor endorfine vrij komt gaat bij chocolade vrij snel omdat het zowel suiker als vet bevat.

Chocolade verslavend?

Chocolade is in theorie niet verslavend. Er zitten verschillende stoffen in cacao die werken als een drug (cafeïne, anandamine, theobromine en een variant van amfetamine), maar deze zijn slechts in minimale hoeveelheden aanwezig. Dit heeft daarom geen verslavende werking. Wel is het zo dat door de combinatie van suiker en vet je vaak zin hebt om nog meer te eten. Het is daarom ook verstandig om met name pure chocolade te eten. Naast dat dit meer gezondheidsvoordelen heeft door de grotere hoeveelheid cacao, bevat pure chocolade ook minder suiker waardoor je er minder van eet.

Alles met mate

Dat chocolade echt gezond is, moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen. Uiteindelijk zit er veel suiker en vet in en is het caloriegehalte hoog. Maar als jij elke dag een stukje chocolade wilt eten en je blijft daarmee binnen het aantal calorieën dat je per dag wilt eten dan is er geen man overboord. Bovendien is het ook gewoon ontzettend lekker.

Na het sporten een stukje chocolade? Super goed idee! Dat dacht OneFit ook. Met OneFit kun je bij ontzettend veel sportscholen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag sporten. Je zit op deze manier nooit aan een vast abonnement vast. Heerlijk als je van afwisseling houdt. Als je nu een abonnement op OneFit neemt krijg je 2 Tony’s Chocolonely repen cadeau. En als je via Eat.Run.Love. lid wordt, krijg je op je eerste maand €35 korting! Deze actie is geldig t/m maandag 7 mei.

Waarom chocolade een goed idee is

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment