Gezondheid

Belang van herstellen na sporten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 13 augustus 2015 4 Comments
herstellen na het sporten

Wanneer je je trainingsschema dusdanig optimaal hebt ingericht, neem je voldoende rust tussen de trainingen in om te herstellen. Vorige week konden jullie al lezen wat supercompensatie is en wanneer dit optreedt: aan het einde van de herstelperiode piek je, dat het is het moment om weer te gaan trainen om sprongen vooruit te maken. Daarom is het belang van herstellen na sporten ook zo groot, alleen op die manier maak je progressie.

Neem je onvoldoende tijd om te herstellen dat treedt er overtraining op waardoor de belastbaarheid en je prestatievermogen afnemen. Wanneer je overtraind raakt, zal je lichaam continu in actieve staat bevinden; zo probeert het lichaam zich te herstellen van de schade die is opgelopen. Deze actieve staat kan zich uiten in diverse symptomen:

 • verhoogde rusthartslag
 • vermoeidheid
 • pijntjes
 • slapeloosheid
 • slechte eetlust
 • vaker verkouden raken
 • vaker infecties oplopen

Tips om sneller te herstellen

Ik zag dat ik alweer bijna 1,5 jaar geleden een artikel schreef met tips om van spierpijn af te komen. Nu hebben we het hier niet over spierpijn, maar een aantal tips kun je zeker toepassen om het herstel te bespoedigen:

 • Eet direct (of binnen een half uur na de training) een goede portie eiwitten. Door te trainen ontstaan er minuscule scheurtjes in spieren, eiwitten zorgen ervoor dat deze gerepareerd worden, dat de spieren zich sneller herstellen, maar ook dat de spieren groeien. Vergeet ook niet voldoende vocht te drinken! Door het verloren vocht zo snel mogelijk aan te vullen, herstelt je lichaam ook sneller. Drink net zoveel tot de urine weer licht van kleur is.
 • Herstel actief met simpele oefeningen of een herstelloop. Belangrijk is wel dat je de oefeningen niet te zwaar doet en als je gaat lopen, zeker niet te snel gaat lopen. Dit is een veelgemaakte fout.
 • Wanneer je echt spierpijn hebt, kan het lekker zijn om een warm bad te nemen, Runner; s World adviseert juist om een koude douche te nemen of koud & warm af te wisselen. Op deze wijze worden de bloedvaten versmald en verwijd waardoor de afvoer van afvalstoffen wordt verbeterd.
 • Slaap voldoende. In je slaap komen natuurlijke hormonen vrij die de reparatie en versterking van de botten en spieren bevorderen. Zorg er dus voor dat je goed uitgerust aan de training begint en zeker na een zware inspanning voldoende slaapt.
 • Plan tussen elke zware training in ieder geval een rustdag (of train een andere groep). Wanneer je veel hardloopt en traint voor een wedstrijd, ga je vaak meer en meer kilometers per week maken. Zorg dat je om de 3 à 4 weken een relatief rustige week in plant met minder kilometers en minder zware trainingen om je lichaam optimaal te laten herstellen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Sporten die bijdragen aan een goede slaap - Eat.Run.Love. 21 januari 2018 at 23:30

[…] ook: – Rust is ook training – Wat is supercompensatie – Belang van herstellen na een training – Waarom actief […]

Reply
Herstel bij hardlopen - Eat.Run.Love. 12 april 2016 at 14:00

[…] ook: – Belang van herstellen – Waarom actief herstel? – Sneller spierherstel met een foamroller – Wat is […]

Reply
Rust is ook training - Eat.Run.Love. 4 februari 2016 at 07:02

[…] Belang van herstellen na het sporten (opent in nieuw scherm) […]

Reply
Waarom actief herstel? - Eat.Run.Love. 19 november 2015 at 07:01

[…] belangrijk en daar word je alleen maar sterker van. Meer over waarom herstellen zo belangrijk is lees je in de blog waar ik o.a. in ga op overtraining en de kenmerken […]

Reply

Leave a Comment