Gezondheid

Alcoholvrij bier: do or don’t?

posted by Kirsten - Salvedo Health Clinic 23 juli 2017 0 comments
alcoholvrij bier

♦ Blog geschreven door Kirsten 

Op de zonnige zomerdagen zitten we massaal op het terras. Heerlijk te genieten van de zon, vrienden en een alcoholische versnapering. Gezonde gewoontes worden vaak even opzij gezet, dat pakken we een dag later (of twee) wel weer op. Of we kiezen voor een 0% biertje, want dat is ook best gezond. Tot een jaar of vijf waren 0% biertjes helemaal niet hip om te drinken, maar er heeft een enorme omslag plaatsgevonden. Speciaal bier is weer hip en stoer en daarmee zijn de verschillende 0% biertjes ook weer hip. Ik merk dat levensgenieters die bij Salvedo Health Clinic langskomen, ook steeds vaker van het 0% biertje genieten. Zowel de standaard 0% biertjes, als degene met een extra fris of fruitig smaakje. En vooral die laatste drinken weg als limonade. Of is het eigenlijk ook gewoon limonade?

Wat is bier eigenlijk?

Bier wordt gemaakt van gemout graan (bijv. gerst), gist, water en hop (smaak). Met het gist worden de suikers omgezet in alcohol. So far so good. Het type bier hangt af van de combinatie van ingrediënten. De hoeveelheid hop, het type gist, het soort mout… Alles zorgt weer voor een andere biersmaak. Daarnaast kunnen er andere ingrediënten aan het bier worden toegevoegd. Denk aan kruiden (kruidnagel, koriander), vruchten (kers, kiwi) en extra suikers (kandijsuiker, stroop). Meestal worden de extra suikers omgezet in alcohol. Aan het einde van het proces heeft een gewoon biertje dus vaak alleen een alcoholpercentage als voedingswaarde. Logisch, alles is afkomstig van alcohol.

Waar wordt alcoholvrij bier dan van gemaakt?

Je zou zeggen dat alcoholvrij bier op een andere manier gemaakt moet worden om te zorgen dat er geen alcohol in het bier terecht komt. Dat heb je goed en fout. Het bier kan traditioneel gebrouwen worden, vervolgens wordt via een speciaal membraan (lees: filter) het alcohol uit het bier gehaald. Een andere techniek is gebruikmaken van een bepaald type gist, zodat er niet meer dan 0.5% alcohol wordt geproduceerd in het bier. Ja, ook 0.5% wordt vaak gezien als alcoholvrij bier. Technisch gezien geldt de regel: minder dan 1.2% alcohol is alcohol-arm bier. Maar, dat klinkt marketingtechnisch niet goed in de oren. Bier laag in alcoholpercentage (zowel 1.2% als 0.2%) is bier met minder kcal. Zowel bijna geen of helemaal geen schadelijke alcohol en minder kcal per biertje. Prima dus!

Pas op met fruitbier

Het 0% bier heeft door de marketing een stempel “gezond alternatief voor bier” gekregen. Maar er zit een addertje onder het gras. Dat addertje heet biermixdrank, in de supermarkt bijvoorbeeld bekend onder de naam Radler. Laten we Radler als voorbeeld nemen. Het is in verschillende maten en vormen te krijgen. Zo ook in een lage alcohol variant en een alcoholvrije variant. En, het is heerlijk zoet bier! Juist. Zoet. Waar komt dat zoete vandaan? Meestal van vruchtensap of limonade. Oftewel, er zit minder alcohol in het bier en in plaats daarvan heeft de fabrikant er meer suiker in gestopt. Soms zelfs evenveel suiker als in bijvoorbeeld Cola (ongeveer 10 g suiker per 100 ml). Dan tik je zo 4-5 suikerklontjes weg per flesje bier. Heerlijk zoet, maar minder gezond dan je zou denken.

Als Bourgondische levensgenieter is het dus oppassen met welke alcoholische of alcoholvrije versnaperingen je kiest. Mocht je er zelf niet uitkomen en wil je wel lekker die terrasjes blijven pakken, kom dan eens langs voor een adviesgesprek of stel een vraag via de chat!

Foto via Unsplash, Mattias Diesel

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment