Lifestyle

10 vragen aan… Daphne

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 23 augustus 2014 2 Comments
hardloop vragen

Daphne ken ik via de meiden van Girls Love 2 Run. Ze vertelde mij dat ze de marathon van New York gaat doen (respect), maar ook dat ze helemaal geen hardloopervaring had (dubbel respect!). Ik was dus heel benieuwd hoe zij tegen hardlopen aan kijkt en waarom ze bepaalde beslissingen heeft genomen. Lees dus snel verder!

Wanneer ben je begonnen met hardlopen?
Ik ben eind vorig jaar/begin dit jaar pas begonnen met hardlopen. Ik had daarvoor weleens sporadisch een rondje gelopen, gewoon op sneakers, want dat kon toch prima. Maar ik viel absoluut niet onder de categorie ‘hardloper’. Totdat eind vorig jaar mijn relatie onverwachts uit ging en ik met man en macht naar een houvast zocht om mij dit jaar op te focussen. 2014 moest en zou mijn jaar worden. Ik wilde in 2014 iets bereiken, iets presteren, iets waar ikzelf trots op kon zijn maar ook waar andere verbaasd van zullen zijn. Maar wat, dat wist ik nog niet. Maar daar kwam al snel verandering in na een koffie afspraak met mijn goede vriendin Lara Seveke, van O&Ganic. We hadden elkaar al een hele tijd niet meer gezien en gesproken en hadden dus veel bij te praten. Zij vertelde mij dat ook haar relatie uit was gegaan begin dat jaar. Vervolgens vertelde ze mij dat ze in November de New York Marathon had gelopen en dat dit doel en de aanloop naar het doel toe haar ontzettend had geholpen. Na het beschrijven van deze eigenlijk onbeschrijfelijke ervaring wist ik het… dat is mijn doel voor 2014, het lopen van de New York Marathon!! En aangezien ik van rock bottom moest komen, begon daar mijn hardloop avontuur…

Op welk resultaat ben je het meeste trots?
Twee weken geleden heb ik voor het eerst een halve marathon gelopen; 21km. Ik heb deze gelopen op Vlieland en het was fantastisch. Voordat ik deze run ging lopen was mijn verste afstand 13km, dus de 21km uitlopen was een behoorlijke uitdaging voor mij. Maar tevens een goede test in de aanloop naar de hele. Ach, die 8km lopen we wel op ‘karakter’, net zoals de laatste 12 bij de hele. Nou zo gezegd zo gedaan, ik heb de hele run uitgelopen in een hele schappelijke tijd van 2.07,32. Voor een eerste officiële run niet slecht dacht ik zo, en ik ben er zeker weten trots op. Dit geeft een extra motivatie boost om te zien dat het harde trainen zijn vruchten begint af te werpen.

hardloop vragenWanneer loop je het liefste hard?
Als je mij deze vraag een paar maanden geleden had gesteld had ik zeker weten gezegd in de avond. Ik was absoluut geen ochtend renner. Als ik dat wel deed dan was mijn hele dag ontregeld. Maar, vooral nu in de zomer, probeer ik toch zoveel mogelijk mijn (kortere) trainingen in de ochtend te doen. Ik merk dat ik na het werk altijd wel weer andere plannen heb of moe ben, of geen zin, of er komt iets tussen, waardoor ik al snel mijn trainingen uitstel. En van uitstel komt afstel en dan bleef ik in het weekend met nog 3 trainingen over. Dat moest dus duidelijk anders. Ik gebruik het weekend meestal voor de lange duurlopen, ook hier weer het liefst in de ochtend. En als het dan een goede run is geweest, kan ik de hele dag met een goed gevoel en een lach op mijn gezicht de dag door.

Waar loop je het liefste hard?
Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen, en ook zeker niet arrogant bedoeld, maar in ieder geval niet in het Vondelpark. Deze is echt te klein geworden voor me. Niet omdat ik zulke lange afstanden loop maar puur omdat ik elke bocht, elke hoek en elke boom in het Vondelpark bijna ken. Ik weet dus ook precies hoever het einde nog is en dit heeft weer invloed op mijn trainingen. Het is allemaal een mind-set. Zodra ik weet dat het einde in zicht komt, begint mijn motivatie al te dalen. Ik weet dat ik dicht bij huis ben, dus waarom nog dat ene extra rondje als ik toch bijna thuis ben? Nee, het liefst ga ik ergens anders lopen waar ik de weg niet ken, de route niet en de afstanden niet. Ik loop nu ’s ochtends vaak langs de Amstel en in het weekend Amsterdamse bos. Het allerliefst ren ik in het buitenland. 2 weken terug nog in Barcelona gelopen. Dat vind ik het leuke aan hardlopen. Het kan overal, wanneer je maar wilt.

Luister je muziek tijdens hardlopen?
Als ik alleen loop absoluut. Als ik samen loop uiteraard niet. Ik heb het geluk dat Lara bijna elke training met mij mee loopt. Muziek is dan dus ook absoluut niet nodig. Maar als ik alleen loop heb ik mijn koptelefoon op en zit ik echt helemaal in mijn eigen wereld. Zonder muziek wordt het mij te snel te saai en heb ik al snel geen zin meer. De juiste muziek, houd me aan het rennen.

Loop je het liefst met iemand samen of alleen?
In het begin dacht ik dat ik graag alleen liep, dat ik dan beter zou lopen. Maar het tegendeel is waar. Zoals ik hierboven al vertelde, loopt Lara bijna elke training met mij mee. Eigenlijk een soort Personal Trainer! Lara heeft ontzettend veel hardloop ervaring en heeft vorig jaar zelf de marathon gelopen. Zij kan mij dus goede tips geven en geeft mij net dat ene zetje om de training toch goed uit te lopen. If you think she is easy on me.. think again;) Smokkelen mag niet en daar is ze heel streng in. Maar in de eerste plaats motiveert ze me ontzettend om door te zetten en beter te worden en is het heel fijn om iemand te hebben om mee te trainen. Zij is tenslotte ook mijn inspiratie geweest om überhaupt de marathon te gaan lopen, en die wil ik natuurlijk niet teleurstellen!

Wat is je favoriete merk hardloopkleding?
Nike staat wel boven aan. Ik vind dat Nike ontzettend fijne kleding heeft die mij eigenlijk altijd goed zitten. Ze hebben heel veel keuze waardoor je vele combi’s kan maken. Daarnaast heb ik ook wel een aantal items van de H&M. Ze hebben af en toe hele leuke kleding en het zit altijd fijn. Ik krijg altijd veel reacties op die outfits en ik verbaas iedereen altijd als ik zeg dat het ‘gewoon een H&M’etje is”. Er is tegenwoordig ontzettend veel leuke hardloop kleding en ik verbaas me dan ook nog steeds als ik af en toe nog iemand zie lopen in de welbekende dikke jogging broek met capuchon trui. Dat is tegenwoordig echt niet meer nodig.
Dat is het enige nadeel wat ik ondervindt aan hardlopen, je hebt er echt een tweede garderobe bij!!

Doe je nog andere sporten naast het hardlopen?
Ik hockey nog steeds. Dat begint ook bijna weer na de zomer stop. In de aanloop naar de marathon zal ik denk ik wel wat minder spelen om blessures te voorkomen en omdat ik al 3x per week train, maar ik vind het ontzettend leuk om erbij te doen. Ik dacht ook altijd wel dat ik al een goede conditie had vanwege hockey. Maar ik kwam er al snel achter dat hardlopen een heel andere tak van sport is wat rennen en conditie betreft.

Verder zal ik in aanloop naar de marathon wat meer in de sportschool te vinden moeten zijn. Daar kan ik helaas nog steeds de tijd niet voor vinden, maar ik weet dat het belangrijk is om meer krachttraining te gaan doen.

Heb je nog een tip voor mede hardlopers?
Ik ben zelf nog degene die vaak tips vraagt aan andere, dus echt goede tips heb ik niet. Have FUN. Probeer het leuk te maken voor jezelf en vooral te houden. Ik denk zelf heel vaak, maar hardlopen is helemaal niet leuk. Maar dat kan het wel zijn. Train met een leuk persoon (find your own Lara!) of loop af en toe eens mee met een hardloop groepje. Als je wilt kan dat elke avond wel. Dat maakte het voor mij in het begin leuk. Ik leerde echt een nieuwe wereld kennen, de wereld van de hardlopers, want die is er echt! Ik heb zoveel leuke mensen mogen ontmoeten waar je weer zoveel inspiratie en motivatie uit kan halen om te hardlopen. Heb er plezier in, dan kom je een heel eind.

De foto’s zijn gemaakt door David Stegenga.

Dank je wel voor je inspirerende antwoorden Daphne! Super hoe je een doel voor jezelf hebt gesteld, ik ga je niet achterna!

Lijkt het je ook leuk om een aantal vragen voor de blog te beantwoorden? Stuur dan een mailtje naar info@eatrunlove.nl!  

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Eline 24 augustus 2014 at 11:19

Wow wat ontzettend knap! Van niks naar een marathon! Chapeau!

Reply
Avatar
Nathalie 23 augustus 2014 at 22:09

Wat leuk geschreven en wat een gaaf doel! Respect! Het gaat je vast lukken! Geniet ervan!

Reply

Leave a Comment