Lifestyle

10 vragen aan… Jan

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 december 2015 0 comments
Jan Schreuder 3

Voormalig militair en actief sporter Jan Schreuder, startte na 7 jaar bij een gevechtseenheid van de marine te hebben gezeten een bootcamp clubje in Vlaardingen. Eigenlijk kwam hij er hier pas achter hoe belangrijk de juiste voeding voor het herstellen van het lichaam is na het sporten. Nadat hij zelf ziek werd, besloot hij het roer om te gooien en zich te focussen op een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon en met succes. Omdat naar zijn mening veel sportvoeding onnodige ingrediënten zoals vulmiddelen, kleurstoffen en suikers bevat besloot hij zelf de keuken in te duiken en zo ontstond Clean Cuisine. Jan ontwikkelt en maakt sportvoeding en snacks met volwaardige ingrediënten en een goede balans tussen macro- en micro nutriënten. Ik sprak hem een paar weken geleden bij mij aan de keukentafel over zijn missie, zijn dromen en zijn eigen voedings- en sportpatroon.

Waar staat Clean Cuisine voor?

Het staat voor “Functional Nutrition”, naast dat de producten goed voor je zijn, wil ik ook dat er een kanteling komt in consumenten gedrag; dat ze beseffen dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor waar ze in investeren en de voor de voedselindustrie. Ik kies er bewust voor om alle producten in glazen potjes te verpakken zodat mensen ze kunnen hergebruiken of recyclen. Ik zou willen dat mensen mee helpen om minder afval te creëren. De producten zelf zijn voor sportieve mensen, voor momenten rondom het sporten. Bijvoorbeeld voor de training als je nog wat extra energie kunt gebruiken of na de training wanneer je wilt herstellen.

logo 1 copy

Ben je altijd al bezig geweest met gezonde voeding?

Nee hoor. Toen ik het bootcamp clubje begon, kwam ik net uit 7 jaar militaire dienst waar niet de meest gezonde levensstijl wordt nagestreefd. Ik wist weinig van voeding, natuurlijk merkte ik wel dat mijn lichaam soms behoefte had aan bepaalde voedingsstoffen maar als je op uitzending bent, heb je niet altijd de mogelijk om verse groenten te eten en dat merk je. Daarnaast heerst er echt een drankcultuur. In 2011 ben ik uit de defensie gestapt, dat was wel even wennen want wat ging ik nu doen. Automatisch kies je voor iets waar je goed in bent en zo kwam ik uit bij het oprichten van een bootcamp club. Toen kwam ook de bewustwording van voeding en het feit dat ik altijd heel fit wil zijn.

Wat is jouw favoriete Clean Cuisine product en waarom?

Op dit moment is dat “Dope”, het allernieuwste product dat ik heb ontwikkeld met maca. Ik vind die smaak super lekker, en maca doet ook zeker wat met je. Maar ik vind het belangrijk dat mensen zelf een eigen mening vormen dus ik zal ze niks op de mouw spelden. Ik maak alle producten zo gezond mogelijk, dus in dit geval ga ik echt af op smaak.

Hoe ben je tot de beste samenstelling van de producten gekomen?

Ik doe continue onderzoek naar wat producten voor je doen en hoeveel je van een bepaald ingrediënt moet gebruiken om een uitgebalanceerde combinatie te krijgen. Verder kijk ik natuurlijk naar smaak en substantie, deze moet perfect in balans zijn.

clean cuisine

Goede basisvoeding staat voorop in een gezond voedingspatroon, waar bestaat jouw basis voeding uit? 

Toen ik me meer ging verdiepen in voeding werd ik voorstander van Paleo, maar dat doe ik nu eigenlijk ook niet meer. Ik vind dat in de Voedselzandloper een aantal misvattingen staan, maar dat het idee goed is. Veel groenten en fruit is voor mij de basis. Ik ontbijt bijv. met bananenpannenkoeken, als lunch eet ik graag kliekjes van warm eten van de dag ervoor of een salade met bijv. couscous.

Welke sport beoefen je zelf?

Ik ben regelmatig bij Vondelgym te vinden voor een les Crossfit. Het hardlopen ga ik ook weer oppakken, in januari start ik met een hardloopgroepje voor Studio 191. Daarnaast geef ik training bij Kettlebell Outdoor. Zelf sport ik 3 à 4 keer per week.

Het is soms lastig om de dedication om te sporten te vinden, hoe ervaar jij dat en hoe ga je daarmee om?

Sporten en gezonde voeding gaan hand in hand wat mij betreft. Als ik lekker in mijn vel zit en veel sport, maak ik ook bewustere keuzes in wat ik in mijn mond stop. Als ik de dag start met brood met chocoladepasta dan is het hek van de dam en heb ik de hele dag behoefte aan koolhydraten. Mijn guilty pleasure is pasta, maar dat probeer ik niet te vaak te eten. Soms heb ik daar gewoon trek in en dan eet ik dat ook. Ik vind dat dat moet kunnen, je moet er niet teveel mee bezig zijn wat wel of niet kan.

Hoe ga je om met hypes en trends?

Ik denk dat ik niet trendgevoelig ben, maar stiekem ben ik dat toch wel. Als ik zie dat veel mensen ergens mee bezig zijn, wil ik dat toch ook zelf ervaren. Dat vind ik ook gelijk heel belangrijk; ieder lichaam is anders en iedereen moet dus voor zich zelf kijken wat werk. Zelf ben ik voorstander van westerse producten of uit eigen regio. Ik denk dat wat er in de buurt groeit, het beste past bij de omgeving. Het is geen vreemd voedsel voor ons, maar als we vreemde superfoods toevoegen uit bijv. Zuid Amerika dan kan het wel eens zo zijn dat de anti-nutriënten (dat waar je lichaam niet tegen kan) een heftige reactie verzorgen. Daarnaast ben ik voorstander van veel lokaal houden in verband met verspilling.

Waar ben je verder nog mee bezig?

Ik speel al langere tijd met het idee dat er wat moet veranderen, het kan niet zo doorgaan met het consumenten gebruik: verspilling van producten en grondstoffen die verloren gaan. Ik vind dat daar verandering in moet komen, dus ben gaan nadenken wat ik zelf kan doen om daar verandering in aan te brengen. Zo ben ik gekomen tot een sustainable food festival. Een educatief festival, waar wetenschappers presenteren maar ook lokale innovatieve ondernemingen een podium krijgen. Het festival is vooral bedoeld ter inspiratie, zodat wanneer je thuis komt je weet wat je zelf kunt doen. Ik wil graag mensen in beweging krijg en laten nadenken over waarom er iets zou moeten veranderen. Concrete datum is nog niet bekend, maar zodra ik die weet zal ik die delen!

Heb je een tip voor lezers van Eat.Run.Love?

Zoek een sport die je leuk vindt, liefst een georganiseerde sport zodat er goed naar techniek gekeken wordt en je vooruitgang boekt. Ik zie om me heen dat sommige mensen gezond willen zijn en zich zelf pushen om hard te lopen met oortjes, dat werkt niet als je het niet leuk vind. Als je elke dag diezelfde 5km rent, zul je geen vooruitgang boeken en leg je jezelf een straf op.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment