SportWorkout

Zweten tijdens het sporten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 25 oktober 2017 0 comments
Zweten tijdens het sporten

Zweten, hoe langer ik met het woord bezig was, hoe vreemder het woord mij in de oren klinkt. Maar dat terzijde. Vandaag wil ik het namelijk over zweet hebben! Een vies onderwerp? Nee, helemaal niet. Zeker als je veel sport, zweet je waarschijnlijk veel. Drupt bij jou het zweet van je voorhoofd af terwijl je buurman kurkdroog blijft? Dan kan het wel eens zo zijn dat je beter getraind bent, of niet?

Wat is zweten

Allereerst, wat is zweten nu precies? Zodra je inspanning gaat leveren, krijg je het warm. Wanneer je lichaamstemperatuur stijgt, ga je zweten. Rondom zweetcellen liggen ook spiercellen die het water naar buiten duwen. Hierdoor komt er een laagje vocht op je huid te liggen, dit verdampt en daardoor koel je weer af. De lichaamstemperatuur wordt op deze manier gereguleerd en zo raak je niet oververhit.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ga vaak pas extreem zweten als ik klaar ben met sporten. Dan heb ik net een loeizware workout gedaan en dan gaat de kraan open als ik stil ga staan. Je lichaam wil dan zo snel mogelijk alle geproduceerde warmte kwijt raken, waardoor je extra ga zweten. Het is vaak beter om dan even te wachten met een (warme) douche, want door een warme douche kan je lichaam nog steeds de warmte niet koud. Een koude douche kan juist helpen om de oververhitting van de spieren te stoppen en de afbraak van spiereiwitten tegen te gaan. Veel topsporters zweren dan ook bij een (ijs)koud bad of douche na een intensieve inspanning.

Waarom zweet ik meer dan iemand anders? 

Iedereen heeft 2 tot 5 miljoen zweetklieren over zijn lichaam zitten, dat is nogal een groot verschil. Per persoon verschilt de hoeveelheid zweten. Dit heeft dus te maken met het aantal zweetklieren wat je hebt, maar ook hoe actief deze zweetklieren zijn. Daarnaast speelt geslacht, lengte en gewicht een rol. Ook de hoeveelheid spieren of vet kan er voor zorgen dat je meer of minder zweet. Het klinkt een beetje flauw, maar grote, dikke mannen zweten over het algemeen meer dan kleine, slanke vrouwen.

Zweten tijdens het sporten

Meer zweten betekent meer calorieën en vet verbranden

Ha, dan kan ik je uit een droom helpen! Hoor jij wel eens dat wanneer je meer zweet je meer vet verbrandt? Fabeltje. In de zomer kan het voorkomen dat je in 30 graden buiten staat te sporten, of je kiest ervoor om in een sportschool met airco te staan. In het eerste geval zal je lichaam veel meer moeite hebben om de lichaamstemperatuur te reguleren met als gevolg meer zweten. In een ruimte met airco is het veel koeler en blijft je lichaam ook koeler.

Sta jij na het sporten wel eens op de weegschaal en ben je lichter dan voor de training? Dat is geen vetverbranding, maar vochtverlies. Wanneer je hevig zweet, verlies je veel vocht. Het is dan ook extra belangrijk om goed te blijven drinken tijdens het sporten. Overigens is hydratatie überhaupt belangrijk om goed sportprestaties te kunnen leveren.

Lees ook: het belang van goede hydratie voor sporters

Gevorderde sporters zweten meer dan beginnende sporters

Er zijn meerdere onderzoeken geweest waaruit bleek dat gevorderde sporters meer zweten dan beginnende sporters. Zweet je veel, dan betekent dat dat je lichaam goed op temperatuur blijft en je op hoge intensiteit kunt blijven sporten. In een Zuid-Koreaans onderzoek deden 36 proefpersonen mee, 15 getrainde lopers en 20 inactieve studenten. De zweetrespons werd gemeten door op de onderarm acetylcholine toe te dienen. Hiermee werd de zweetrespons opgewekt en gecontroleerd ten opzichte van de test die twee dagen later werd afgenomen. Toen moesten alle proefpersonen namelijk een VO2max test op de fiets doen. Hoe hoger de VO2max, hoe fitter de persoon en hoe sneller de zweetrespons op gang kwam. Daarnaast werden bij de hardlopers meer zweetklieren geactiveerd en bleek iedere zweetklier meer zweet af te scheiden. Kanttekening bij dit onderzoek is wel dat de zweetrespons medisch is opgewekt, maar het geeft wel een beeld. Bron.

Dus maak je geen zorgen. Zweten is gezond. En wanneer je veel sport ook een teken dat je fit bent!

Zweten tijdens het sporten

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment