CrossFitMamaSport

Zwanger en Crossfit; ja of nee?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 9 juni 2019 4 Comments
zwanger en crossfit

Van de week plaatste ik een Instagram Story met de vraag waar jullie graag over zouden willen lezen op Eat.Run.Love. en er werd massaal gereageerd met vragen over mijn zwangerschap en het sporten. Dat vind ik natuurlijk super leuk! Want ja, ik sport ook tijdens mijn zwangerschap nog heel erg graag.  Eén van de vragen was wat mijn ervaring met Crossfit is tijdens zwangerschap. Ik heb aan het einde van mijn tweede trimester al een artikel geschreven over zwanger en crossfit. Dat artikel ging meer over wat ik tot dan toe anders deed en aanpaste. Vandaag zal ik proberen antwoord te geven op de vraag zwanger en crossfit: ja of nee?

Zwanger en Crossfit: ja, dat kan zeker!

Mijn persoonlijke ervaring is dat je zeker kunt blijven Crossfitten, maar je moet wel je verwachtingen bijstellen. Je zult weinig tot geen progressie boeken, geen PR’s zetten en niet meer tot het gaatje gaan. Ik wil daar wel bij benadrukken dat toen ik zwanger werd ik al 3 jaar aan Crossfit deed en op dat moment 5 à 6 keer per week trainde. Daarmee heb ik natuurlijk een goede basis gehad. Als jij nog nooit gecrossfit hebt, zou ik niet aanraden om tijdens je zwangerschap te beginnen met Crossfit. Heb je lange tijd niet gesport en wil je tijdens je zwangerschap beginnen met sporten dan zou ik eerder iets van Mom in Balance adviseren. Maar als jij al een tijdje Crossfit (ook al doe je dat minder dan ik), dan kun je prima tijdens je zwangerschap blijven Crossfitten! Met goede begeleiding.

Goede begeleiding

Er zijn vrouwen die tot het einde van hun zwangerschap pull-ups blijven doen, maar er zijn ook vrouwen die al bij 13 weken stoppen met pull-ups. Dit hangt samen met hoe het voor jou voelt om pull-ups te blijven doen, maar ook hoe jouw lichaam hier op reageert. Dat je heel snel geen rechte buikspieren meer mag trainen is bij de meeste vrouwen wel bekend, maar ook met andere oefeningen kan er veel spanning op je buikspieren komen te staan waardoor je last kunt krijgen van een diastase. Goede begeleiding is in mijn ogen essentieel om gezond en fit je zwangerschap door te komen. Een trainer die veel ervaring heeft met zwangerschappen kan jou namelijk goed begeleiden, goede alternatieven bieden voor oefeningen die je niet meer kunt doen en checken of jouw lichaam reageert zoals hoort. Ik deelde eerder al een checklijstje welke je kunt aanhouden, maar een ervaren trainer let er bijvoorbeeld ook op of je goed blijft ademen (je mag tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld niet meer “bracen” (= adem vast- of inhouden) , je moet tijdens de training nog kunnen blijven praten en je mag niet na de training 20 minuten lang (bij wijze van spreken) uitgeput op de grond liggen bijkomen. Ik zou dus zeker in jouw box even navragen of er een trainer is met ervaring in het begeleiden van zwangere vrouwen. Ik heb de mazzel dat Charlotte, eigenaresse van Kracht, heel veel ervaring heeft met zwangere dames en mij dus heel goed kan begeleiden.

zwanger en crossfit

Alles een tandje lager

Normaal gesproken werkt het heel goed om te luisteren naar je lichaam, je lichaam geeft namelijk zelf wel aan wat wel en wat niet kan. Wanneer je zwanger bent, werkt dat toch iets anders. Heel vaak voelt een beweging (bijvoorbeeld hardlopen) op dat moment nog prima, maar krijg je er juist later last van. Zo ken ik een meisje die tijdens haar zwangerschap nog handstand push ups deed. Dat ging prima, maar na de training kreeg ze toch een bloeding. Uiteindelijk is dat goed afgelopen, maar zoiets wil je toch niet. Mijn motto is hier: better safe than sorry. Dat is ook de reden dat ik vanaf ongeveer 20 weken ben gestopt met hardlopen. Het voelde nog prima, maar je weet niet wat het effect op je bekkenbodem is. En je kunt er dan na je zwangerschap behoorlijk klachten mee krijgen. Hetzelfde geldt voor de buikspieren. Je wilt niet het risico lopen dat de buikspieren niet meer goed terug groeien en je voor altijd last blijft houden van een diastase.

Er zijn dus een aantal richtlijnen: vermijd high impact of contact sporten, doe geen oefeningen voor rechte buikspieren of oefeningen waar veel spanning op de buikspieren komen te staan, vermijd oefeningen waarbij je kunt vallen, blijf niet te lang op je rug liggen en blijf bij elke oefening goed doorademen. Merk je dat je niet meer goed kunt ademen, dan gewicht of tempo omlaag. Het is lastig om hier aantal weken zwangerschap aan te koppelen, want ieder lichaam reageert anders op een zwangerschap en geen enkele buik ziet er hetzelfde uit. Ik kon nog tot een week of 28 pull ups doen (voordat ik een tuit op mijn buik kreeg), terwijl een ander meisje waar ik vaak mee samen train al bij 13 weken is gestopt met pull-ups. Ook hierom is het belangrijk om goede begeleiding te hebben, iemand die kan controleren hoe jouw lichaam reageert!

Je traint voor jezelf

Crossfit is als je het een beetje fanatiek doet, behoorlijk prestatie gedreven. Het liefst wil je altijd verbeteren: zwaardere gewichten, moeilijker bewegingen of sneller. Wanneer je zwanger bent, kun je dit alles overboord gooien. De tijd en het gewicht doen er niet meer toe. Je wilt jezelf niet meer tot het uiterste pushen, dat is niet goed voor jou en de baby. Ik moet zeggen dat ik dit in het begin best lastig vond. Ik zat na 3 jaar trainen eindelijk op een goed niveau, waarbij ik steeds workouts ook RX kon doen. Ik vond het lastig om bijvoorbeeld toes to bar, die net een beetje lekker gingen, te laten voor wat het was. Wat nu als ik straks bevallen ben, en ik alles kwijt ben? Vooral in het begin, toen mijn buik ook nog niet zo zichtbaar was, had ik hier moeite mee. Nu ben ik op een punt dat mijn buik in de weg zit, dus dat ik het lichamelijk ook niet meer kan. Belangrijk is echt om te bedenken dat je blijft trainen omdat je fit en gezond de zwangerschap wil doorkomen. En het voor jou én de baby heel erg goed om te blijven sporten. Na de bevalling is je herstel sneller en ik hoor ook van veel dames dat je wel wat inlevert tijdens je zwangerschap maar ook niet veel. Je moet het ook maar zo zien; je draagt gedurende je zwangerschap steeds meer kilo’s met je mee. Ook dat zorgt voor uitdaging. Laat die klok en gewichten dus voor wat het is, en ga gewoon lekker bewegen. Kijk niet naar anderen, maar naar jezelf. Een workout van 20 minuten, ook al doe ik andere bewegingen en beweeg ik iets langzamer, zorgt er nog steeds voor dat ik zweet en geeft mij nog steeds een voldaan gevoel.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn ervaringen met zwanger zijn en Crossfit. Mocht je nog specifieke vragen hebben naar aanleiding van dit artikel laat het dan gerust weten!

zwanger en crossfit

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

4 Comments

Avatar
Linda 4 oktober 2019 at 10:10

Leuk artikel om te lezen en inderdaad, ik ben nu 25 weken zwanger voel mij goed om in ieder geval een keer per week te Crossfitten, op een aangepast niveau. Ik woon in het buitenland en er wordt hier nog erg sceptisch aangekeken tegen sporten tijdens zwangerschap. Ik ben in verwachting van een tweeling, zou je voor een tweeling hetzelfde advies geven? Groetjes

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 oktober 2019 at 17:14

Hi Linda, allereerst gefeliciteerd :) Ik vind het lastig om hier advies over te geven, aangezien elk lichaam wel echt anders is. Ik zou eigenlijk zeggen; probeer eens te kijken met iemand die gespecialiseerd is in zwangerschappen. Maar dat is misschien lastig als ze sceptisch zijn over sporten tijdens zwangerschap. Het aller belangrijkste is dat je rustiger aan doet; minder gewicht, niet al te hogen intensiteit (buiten adem) en geen high impact (rennen, springen). Misschien ben je binnenkort nog eens in Nederland dat je daar met iemand zou kunnen sparren?

Reply
Avatar
Tember 12 juni 2019 at 09:03

Fijn om te lezen weer!! :)
Geniet van de ‘soort van laatste loodjes’. Ik moet even gaan shoppen voor korte zwangerschapssportbroeken. Nog tips toevallig? :)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 juni 2019 at 20:36

Dank je wel! Het gaat nu snel :) Ik heb zelf een kort broekje van Reebok (normale collectie) die ik nog heel goed pas omdat hij wat lager is. Met een lange sporttop erover gaat dat prima, het is deze: https://www.reebok.nl/reebok-crossfit-short-met-geweven-tailleband—graphic/D94945.html. Ook pas ik nog steeds een aantal normale strakke korte broekjes waarvan de band niet te strak is, evt. een maatje groter. Die zijn trouwens ook allemaal van Reebok, hun broeken zijn vaak wat losser aan de bovenkant (bij mij in ieder geval) wat dus ideaal is bij zwangerschap. Ik heb dus zelf geen specifieke zwangerschaps korte broeken gekocht. Ik heb wel één lange zwangerschapstight van Rohnish.

Reply

Leave a Comment