Hardlopen / TrailrunningSport

Zandvoort Circuit Run | Editie 2018

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 maart 2018 0 comments
zandvoort circuit run

Gisteren liep ik de Zandvoort Circuit Run. Zonder doel en met spierpijn liep ik heel relaxed. Ik ervaarde weer eens een runner’s high en ben een happy runner. Einde blog. Nee grapje, maar ik voel dat deze blog een kopie gaat worden van vorig jaar. Toen liep ik net als dit jaar ook zonder doel. Maar omdat ik het altijd leuk vind om mijn ervaringen te delen en jullie het leuk vinden om dit te lezen, tik ik toch op zondagavond even een blogje.

Voor de vijfde keer

Dit keer heb ik even goed nagezocht hoe vaak ik al heb gelopen. Dit jaar werd de vijfde keer. Ik vind de Zandvoort Circuit Run één van de leukste runs van het jaar. Het is lekker dichtbij huis, het parcours is leuk en afwisselend en ik kom altijd super veel bekenden tegen. Dus toen ik dit jaar opnieuw door Odlo werd uitgenodigd om mee te lopen, wist ik niet hoe snel ik ja moest zeggen. Ook al wist ik dat het dit jaar pittig zou worden doordat ik zo weinig heb gelopen.

Op twee handen te tellen

Dat is het aantal keer dat ik heb hardgelopen na de Barcelona Triathlon in oktober vorig jaar. Dat is een half jaar geleden, ik weet het. Het aantal runs dat ik heb gelogd is exact 10 keer. Ik heb daarnaast nog een paar keer zonder horloge gelopen, maar veel is het niet. Na de triathlon had ik echt even geen zin meer om te lopen, en daarna is het er gewoon niet meer van gekomen. Niet omdat ik het niet leuk vind, maar omdat ik mijn prioriteiten gewoon even ergens anders had liggen. Gelukkig is mijn basisconditie goed en heb ik het toch een beetje weten te onderhouden door eens in de twee weken gemiddeld hard te lopen.

Kick-off van het seizoen

Ik merk dat de Zandvoort Circuit Run voor mij altijd een beetje de kick-off van het hardloopseizoen is. Voor de race loop ik een aantal keer hard om de afstand in de benen te krijgen en na de race bouw ik langzaam weer op naar mijn einddoel voor dit jaar. Ik heb nog niet helemaal voor ogen wat dat is, maar mijn plan is om in oktober weer een kwart triathlon in het buitenland te doen. Het doel van deze wedstrijd is dan ook meestal kijken waar ik sta en vooral genieten.

Een goede basisconditie 

Nu is het natuurlijk niet zo dat ik een half jaar heb stil gezeten, want ik heb volop gecrossfit. En dat zorgt voor een goede basisconditie. Samen met mijn hardloopgeschiedenis weet ik daarom ook dat ik deze afstand goed kan lopen. Toevallig had ik het er vandaag met Sanne over, met wie ik voor de derde keer de Zandvoort Circuit Run liep. 12km is zo’n afstand die je redelijk ongetraind kan doen. Met ongetraind bedoel ik dat ik geen specifieke hardlooptrainingen nodig heb. De Dam tot Damloop – wat net zo’n legendarische loop is – vind ik daarentegen een ander verhaal. Voor 16km vind ik wel dat je echt moet trainen, anders is de kans op blessures en slecht herstel te groot.

Spierpijn eruit lopen

Wie net als ik veel crossfit weet dat de afgelopen vijf weken de Crossfit Open was. Afgelopen vrijdag deed ik de laatste. Zaterdag werd ik wakker met lichte spierpijn in mijn kuiten (geen idee waar dat vandaan kwam). Ik keek in onze crossfit-app en zag toch mijn schrik dat Powerliften – waar ik voor ingeschreven stond – een dynamic lowerbody training was. Dat betekent veel herhalingen met relatief laag gewicht waarbij de spieren gaan branden. Burn baby burn. Dat zou ik ga voelen. En ja hoor, zondag werd ik wakker met mega spierpijn. Hopelijk zou ik de spierpijn er een beetje uit lopen. Gewoon relaxed beginnen, dat was het doel. Ik heb op mijn eigen tempo gelopen en vloog over het zand – hard strand met wind in de rug -, de laatste kilometers kon ik zelfs relatief eenvoudig nog wat versnellen. Totaal niet uitgeput vond ik de race eigenlijk helemaal niet pittig. Bijzonder om te merken hoe conditioneel en sterk ik eigenlijk ben. Iets waar ik enorm blij van word, en een lichamelijke peptalk die ik nodig had. Lekker hardloopweer, veel bekenden en een runner’s high. Blij en voldaan – met een grote glimlach – ben ik thuis gekomen. Ik heb zin om het hardlopen weer op te pakken. Missie geslaagd!

Heb jij ook gelopen? Hoe was het?

zandvoort circuit run

Met medeblogger Mari en met vriendinnetje Sanne

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment