SportYoga

Yoga voor hardlopers

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 15 januari 2014 10 Comments
yoga voor hardlopers
Steeds vaker hoor en lees ik dat de combinatie van hardlopen en yoga perfect is, en inmiddels heb ik het zelf ook ondervonden. Hardlopen kan behoorlijk intensief zijn met een grote kans op blessures als je niet op de juiste manier loopt. Het is dan ook belangrijk om daar bewust van te zijn en yoga kan daarbij helpen.

 

1. Met yoga werk je aan spierkracht, balans en flexibiliteit, het grote voordeel is dat het risico op blessures vermindert. Bij veel yogahoudingen zijn de kleine stabiliserende spieren in de voeten en enkels actief. Dezelfde spieren die ervoor zorgen dat je tijdens het lopen in balans blijft, ook op een onvaste ondergrond zonder je enkels te verzwikken.
2. Yoga verbetert je houding tijdens het hardlopen. Bij yoga is er veel aandacht voor je houding, er wordt verondersteld dat de kracht komt uit je Hara, het krachtcentrum ter hoogte van je buik. Het aanspannen van de buikspieren is vereiste voor het uitvoeren van veel yoga houdingen. Yoga is daarom uitermate geschikt voor het werken aan een goede core stability. De kennis en vaardigheden die je bij yoga opdoet kun je gebruiken tijdens het hardlopen.
3. De ademhaling is een essentieel onderdeel van yoga. Regelmatig en rustig ademhalen zorgt ervoor dat je je hersenen en spieren voldoende zuurstof krijgen. Doordat je via yoga bewust wordt van je ademhaling, kun je dit tijdens het hardlopen toepassen.

 

Online zijn er talloze yogahoudingen te vinden die geschikt zijn voor hardlopers, ik laat er vijf zien die geschikt zijn voor een stretch. Ik wilde deze zelf uitvoeren en laten fotograferen, maar merk dat ik nog niet goed genoeg ben om de oefening vlekkeloos uit te voeren en dat ziet er dan toch een beetje raar uit voor jullie…

 

Om je spieren alvast wat soepeler te maken kun je starten met een paar keer de Zonnegroet.

 

Pigeon pose. In deze houding stretch je de dijen, liezen, buik, borst, schouders en nek. Het is een geweldige yoga houding om de heupen te openen en de flexibiliteit te verbeteren.
Om deze uit te voeren, ga je eerst in een hoge plank staan. Vervolgens leg je je rechter knie zo ver mogelijk richting je handen en draai je je been in zodat je onderbeen dwarsligt. Leg dan je linkerbeen neer en strek je bovenlichaam op.
Downward facing dog. Deze houding is goed voor stramme beenspieren, vooral in de kuiten, terwijl het ook de armen versterkt.
Ga op de vloer zitten op handen (iets voor je schouders) en knieën (onder je heupen). Adem in en ga staan op handen en voeten. Zorg ervoor dat je hoofd ontspannen is tussen je armen en dat je wervelkolom recht is.
Extended triangle pose. De triangle pose stretcht de zijkanten van het lichaam en de hamstrings. Daarnaast kan het pijn in de rug verlichten.
Ga aan de zijkant van je matje staan en neem een grote stap naar rechts, spreid je armen, draai je handen een kwartslag en kijk over je rechterarm. Beweeg nu met je arm en bovenlichaam naar rechts en kantel vervolgens een kwartslag op de inademing. Draai nu je hoofd richting het plafond.
Standing forward bend. In deze houding rek je de hamstrings, kuiten en heupen. Ook verbetert het de spijsvertering en vermindert het vermoeidheid.
Sta rechtop met je handen langs je lichaam. Op de inademing buig je naar voren tot je handen de grond raken (of niet). Probeer iedere keer op de uitademing je handen verder naar de grond en je hoofd meer richting je knieën/schenen te krijgen.
Chair pose. In deze zittende houding werk je aan je core, billen, benen en armen en worden de enkels en wervelkolom versterkt.
Sta rechtop met je handen langs je lichaam. Adem in en reik je armen omhoog, handpalmen tegen elkaar. Ga op de inademing zitten. Probeer je rug zo recht mogelijk te houden, geen squat dus.
Bron informatie over yoga: ProRun
Bron foto’s: Yoga journal

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

10 Comments

Voordelen yoga voor mentale gezondheid - Eat.Run.Love. 25 april 2017 at 01:00

[…] Ook interessant om te lezen: Yoga voor hardlopers […]

Reply
Yoga als aanvulling op CrossFit - Eat.Run.Love. 20 maart 2016 at 07:00

[…] yoga een goede aanvulling kan zijn voor hardlopers, wisten we al. Het zorgt voor een goede houding die van pas komt tijdens het hardlopen, je werkt aan spierkracht […]

Reply
Avatar
michael kors handbag 3 juni 2015 at 14:11

michael kors bags singapore

Reply
Uitleg Yoga vormen - Eat.Run.Love. 3 augustus 2014 at 07:02

[…] spieren te stretchen en te ontspannen (ik kan nogal hectisch in mijn hoofd zijn). Bovendien is het een perfecte combinatie met hardlopen. Nog steeds kan ik mijn tenen niet aanraken en kijk ik vol jaloezie naar mijn buren, maar […]

Reply
Avatar
Anouk 15 april 2014 at 13:57

i love pilates, maakt een wereld van verschil, ben nog nooit in mijn leven zo lenig én sterk geweest. super aanvulling op hardlopen!!

Reply
Avatar
Jessica 15 april 2014 at 20:48

Leuk om te horen, ik wil zelf binnenkort ook een keer Pilates gaan doen. Doe je het toevallig in Amsterdam?

Reply
Avatar
Marieke 18 januari 2014 at 11:37

Ik ga binnenkort een keer met een vriendin mee naar Bikram Yoga. Ik ben heel benieuwd, heb nog nooit zoiets gedaan!

Reply
Avatar
Jessica 18 januari 2014 at 14:17

Ga je met Lindsey? Ben heel benieuwd hoe je het vindt!

Reply
Avatar
Marion | 24 hours of Fashion 15 januari 2014 at 18:57

Heel toevallig! Ik wil in februari beginnen met hardlopen, en ben van plan binnenkort ook onder yoga te gaan.

Reply
Avatar
Jessica 15 januari 2014 at 21:10

Hi Marion, wat leuk! Is het de eerste keer dat je gaat hardlopen? Yoga is echt heel fijn, kun je natuurlijk ook zonder hardlopen beoefenen! Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen.

Reply

Leave a Comment