Lifestyle

Yoga met Evy

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 7 februari 2016 1 Comment
yoga met evy

Na hardlopen met Evy (je weet wel, die bekende Belgische dame die aanmoedigingen in je oor schreeuwt) is het nu ook mogelijk om te starten met Yoga met Evy. Toen ik dit zag, was ik reuze benieuwd naar het boek en toen ik dit op Instagram en Facebook plaatste, las ik aan de reacties dat jullie dat ook waren, dus snel een review! Naast het boek Yoga met Evy is er ook een online platform waar je lessen kunt volgen. Met het boek leer je een heleboel yogaposes op een leuke, onderbouwde en 100% betrouwbare manier. Aan de hand van stap voor stap uitleg worden er drie yogasessies aangeleerd. Hierna kun je verder online lessen volgen, naar een echte yogastudio gaan of gewoon thuis af en toe deze series blijven doen.

yoga met evy

Yoga met Evy

De reden dat Evy met yoga is begonnen? In 2009 ging haar rechter knieschijf uit de kom, een operatie en een jaar revalidatie waren het gevolg. Een paar maanden kon ze niet meer hardlopen en daarom ging ze op zoek naar een sport die ze wel mocht beoefenen tijdens haar revalidatieperiode en zo kwam Evy uit bij yoga. In het voorjaar van 2014 was ze klaar voor een teachertraining, deze volgde ze in Brugge en Gent.

Het eerste deel van het boek bestaat uit een uitgebreide inleiding; wat is yoga, waar komt het vandaan, welke stijlen zijn er en waarom zou je aan yoga moeten doen. Daar heeft Evy een aantal goede redenen voor:

  • Omdat het je fit houdt
  • Omdat het je mind én body flexibel maakt en houdt
  • Omdat het pure me-time is… echte luxe
  • Omdat je het overal en altijd kan doen
  • Omdat het je bewuster maakt van je eigen grenzen
  • Omdat het heel betaalbaar is: all you need is een matje, een blokje, eventueel een yogariempje en je eigen lichaam

Yoga en het 21-dagen concept

Ongeveer 45% van wat we doen zijn gewoonten. Dat is goed, want gewoonten kosten ons minder moeite dan bewust gedrag. Om je gedrag blijvend te veranderen, moet je nieuwe gewoonten aanleveren. Dat vraagt tijd, maar het vaak wel de moeite waard. Recent wetenschappelijk onderzoek door pyschologe Phillippa Lally laat zien dat een nieuwe gewoonte aanleveren minimaal 21 dagen duurt. Het duurt ongeveer 66 dagen om de gewoonte tot een automatisme te maken en iets langer als je wilt dat de gewoonte echt stevig verankerd wordt.

Daarom is het boek Yoga met Evy gebaseerd op 21 workshops, 21 dagen om de basiskneepjes van Yoga onder de knie te krijgen. Na deze 21 dagen ben je niet de meest geavanceerde yogi ter wereld, maar het zaadje is geplant en kan uitgroeien tot een nieuwe gewoonte. Elke week bestaat uit zes yogasessies of -workshops waarbij je telkens één nieuwe pose of aspect uit de aligment-based yoga aanleert. Aligment-based yoga is een dynamische yogavorm en een complete workout voor je lichaam, mind en ziel. De nadruk wordt gelegd op de aligment (uitlijning) van de yogaposes. Ook in yogalessen lopen mensen blessures op. Wanneer je onbewust op een verkeerde manier in een pose staat, plaats je jouw lichaam in een gevaarlijke positie met een verhoogde kans op blessures. Daarom is uitlijning belangrijk!

yoga met evy

yoga met evy

Fundament, kracht & stretch

Dat zijn de drie thema’s van het boek waarin de yogasessies worden gegeven. Zo gaat het in het eerste deel echt om de basishoudingen: zoals de berghouding, staande zijwaartse stretch, kleermakerzit met twist, cat/cow en downward facing dog. De eerste volledige serie bestaat uit deze basishoudingen gecombineerd met de zonnegroet (die overigens ook stap voor stap wordt uitgelegd).

Het tweede deel – kracht – wordt al wat pittiger met de krijger, boomhouding, lunge en de boothouding (core to the max!), maar ook de handstand en kraai worden hier uitgebreid behandeld en uitgelegd. Dit vind ik heel tof, vooral omdat dit houdingen zijn waar kracht inderdaad een grote rol speelt.

Het laatste deel gaat om stretch, niet mijn favo houdingen, maar wel heel erg belangrijk; denk aan zithoudingen met een twist, vooroverbuigingen en liggende houdingen. Ook heupopeners komen uitgebreid aan bod. Deze sessies zijn perfect voor na het sporten als je het mij vraagt!

yoga met evy

yoga met evy

yoga met evy

Voor wie is dit boek? 

Yoga met Evy is een aanrader voor beginners, maar ook zeker voor ervaren yogi’s. Met het boek leer je alles over basistechniek uitlijning, correct te ademen en verfijn je jouw yogaposes. Het eerste deel ben ik wat sneller doorheen gegaan, omdat ik deze houdingen al onder de knie heb. Het tweede en derde deel vind ik super leerzaam en ga ik dan ook zeker van begin tot eind volgen! Wanneer je klaar bent, kun je de sessies door elkaar gebruiken of eventueel houdingen toevoegen.

Yoga met Evy kost €24,99 en is o.a. bij Bol.com verkrijgbaar.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Bianca 10 februari 2016 at 00:40

Fijne revieuw ik ga dit boek zeker kopen.

Reply

Leave a Comment