SportYoga

Yoga, it’s a process!

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 februari 2016 6 Comments
Untitled-1

 

Anna heeft in 2009 yoga echt ontdekt. Vanaf toen ging het snel en heeft ze diverse opleidingen gevolgd tot yoga docente. Inmiddels geeft ze zelf les en leidt ze ook yoga docenten op. Vanaf nu zal Anna elke maand een blog schrijven over yoga en mindfullness. Meer over Anna lees je op de auteurspagina. En als je vragen hebt voor Anna laat het dan vooral onderaan deze blog of via mail (info@eatrunlove.nl) weten. 

Waarom doe je aan yoga? 

Wil je lenig worden of sterk? Wil je afvallen? Of doe je het omdat het ‘hip’ is? Vaak geef ik les aan studenten die eigenlijk niet weten wat het verschil is tussen yoga en andere manieren van bewegen of sport. Ik zeg het zo, omdat yoga in onze westerse wereld vaak in dit rijtje wordt geplaatst. Het valt onder lichamelijke beweging, een lesje yoga doen. Natuurlijk is het prima als je het zo ziet en het kan zeker fungeren als een fijne workout. Maar, er is meer!

Wanneer doe je aan yoga of wanneer noem je het yoga? Als je met je neus op je knieën kunt of als je je benen over elkaar kunt vouwen? Yoga gaat verder (of beter gezegd, zou verder kunnen gaan) dan een kunstje vertonen of de inspanning die je levert tijdens de circa anderhalf uur in de sportschool of op de yogaschool. Maar wat is dat dan?

Wie is de baas?

Yoga is geen sport. Dat is 1. Het lichamelijke stuk is maar één onderdeel. En staat in dienst van het uiteindelijke doel, Samadhi. Oftewel verlichting. Dat klinkt voor veel mensen heel zweverig. Sterker nog, veel mensen vinden yoga maar zweverig. De vraag is dan, wat is zweverig? Het is veel praktischer en simpeler dan je denkt. Echter, dat simpele is juist wat het zo moeilijk maakt. En confronterend. En dat is precies waarom sommigen er (nog) niks van willen weten. Verlichten, betekent eigenlijk gewoon licht laten schijnen op. Op kanten of patronen van jezelf waar je je niet altijd bewust van was of bent. Als je die bewustwording creëert heb je de keuze hoe je er mee om wilt gaan.

Nog simpeler gezegd is yoga een mind training. Je leert jezelf beter kennen, maar ook de regie in eigen handen te houden. Je kunt immers zelf kiezen of je je laat verleiden, afleiden, je het slachtoffer bent, denkt iets niet te kunnen, of dat je niks aan jouw situatie kunt veranderen. Jij bent dus de baas over jezelf en niks en niemand anders. Dat klinkt heel makkelijk en simpel, en dat maakt het juist zo moeilijk.

Schoonmaken!

De lichamelijke houdingen (asana’s) in een yoga les zijn zeker ook om je lichaam te trainen. Je lichaam soepel en sterk te houden, zodat pijntjes en beperkingen verholpen en/of uitgesteld worden. En toch staat het in dienst van die mind training. Ga bij jezelf maar eens na hoe vervelend het is als je ziek bent of pijn hebt, om dan te studeren of ruimte in je hoofd te creëren voor ontwikkeling. Dan staan die lichamelijke zaken in de weg. Vandaar dat een gezond, sterk, soepel, maar vooral pijnvrij lichaam een vereiste is voor geestelijke ontwikkeling.

Maar nog meer zijn asana’s een metafoor voor situaties in je leven. Als je een houding die je moeilijk vindt, langer vast moet houden dan dat prettig is bijvoorbeeld. Wat doe je? Wat denk je? Ga je net iets anders staan of zitten, zodat de houding minder vervelend wordt? Kom je uit de houding? Of geef je je over aan het feit dat het lastig is en zie je wel wat er dan gebeurt? Kortom, hoe ga je daarmee om? Vaak kun je dit herleiden naar situaties in je leven. Hoe ga je met een onprettige situatie om? Ga je vermijden, loop je weg, (ver)bijt je jezelf er doorheen of ga je de confrontatie aan? Nog een voorbeeld. Kijk je tijdens de les naar hoe goed anderen zijn of hoe ver dat meisje naast je komt? En vergelijk je dat dan met hoe ver jij komt? Als je ervoor open staat, en het wilt, ga je patronen zien. En dat is stap 1. Vervolgens kun je kritischer gaan kijken naar hoe efficiënt en effect die patronen zijn, en of ze je verder helpen naar waar jij naar toe wilt. Of dat ze je misschien juist tegen houden. Schoon schip maken dus. “Free your mind and the rest will follow”!!

IMG-20160224-WA0018

The full monty!

Maar, zoals ik al zei, dat is niet altijd even makkelijk. Als je echt verandering wil, meer kennis wil en je los wil weken van alle stemmetjes, patronen en emoties, moet je met de billen bloot. Nee, niet perse letterlijk. Al zou dat een grote stap voorruit zijn. Als je jezelf goed en mooi genoeg vindt om bloot te gaan. Hoef je niet meer te voldoen aan dat ideaal beeld. Niet meer dunner, gespierder, sexyer, slimmer, beter, etc. Maar goed, die is groot! Het gaat eerst om eerlijk zijn naar jezelf en ontdekken wie jij eigenlijk bent, los van je kleding, werk, studie, vrienden en alles waar we identiteit aan verlenen. En dat is niet altijd leuk of makkelijk. Soms zelf heel confronterend. Maar als je dat gaat zien en gaat accepteren, al is het maar een klein beetje, wordt het leven een stuk minder ingewikkeld. Echt niet dat je vrienden (lees echte vrienden) minder van je houden als je 5 kg zwaarder bent, je af en toe onredelijk bent of fouten maakt. Dat klinkt misschien logisch, maar toch zijn er heel veel mensen die vooral aan het perfecte beeld willen voldoen om de simpele reden aardig en geaccepteerd te worden. Feit blijft dat sommigen mensen dat zeker vinden en doen, ondanks (of juist door) je imperfectie(s). En dat er altijd mensen blijven die dat niet vinden en doen. Dus, laat al die ballen die je hoog wilt houden maar lekker vallen en relax! It’s ok, you are ok! En iedereen die dat niet vindt? Doei!

To the full potential!

Dus niet alleen lichamelijk sterker en flexibeler, maar ook mentaal! Je leert anders kijken. Naar jezelf, naar situaties en naar de mensen om je heen. “If you change the way you look at things, the things you look at change”. Het fijne is dat je minder snel gefrustreerd of boos bent. Ten minste, dat bepaal jij. Daardoor ben je ook vriendelijker en fijner naar de omgeving. En weer zo’n cliche: ‘Een betere wereld begint bij jezelf!”.

Natuurlijk vergt dit de nodige oefening, tijd en investering. Jij moet het doen. Niemand anders kan het doen. En nee, met dat ene lesje in die week zal er op korte termijn niet veel veranderen. Je bent ook nooit uitgeleerd, in de yoga niet en in het leven niet, als je het mij vraagt. Sowieso, wonderen moet je niet verwachten. Sterker nog, één van de tips is juist om niks te verwachten, überhaupt niet en van niemand niet. Maar zie het zo. Als je echt wilt en je ervoor open stelt, is yoga je (anti-age)dokter, je fysio, je psych, je coach, je leraar en je workout. Het doel is om het lijden (en vooral de reden van) zo klein mogelijk te maken, jezelf te ontwikkelen en je ware potentieel te ontluiken. You are in control. Niet de situatie, niet je emoties, niet al je (aangeleerde) gedachtes. En ja, als dit proces in z’n werk wordt gezet, al is het maar een klein beetje en alleen op sommige moment, geeft dat rust en fijnheid. Zie daar, mijn liefde voor yoga!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

6 Comments

3 stappen naar een sterke chaturanga - Eat.Run.Love. 29 april 2016 at 15:30

[…] Andere artikelen van Anna: – Elke yogavorm heeft z’n voordeel – Yoga, it’s a process […]

Reply
Avatar
Angela 27 februari 2016 at 09:03

Ik zou wel yoga willen beoefenen, maar ik durf niet. Door precies datgene dat je hierboven beschrijft. Dat op zich is al iets om over na te denken. Misschien moet ik maar eens niet zo nadenken en gewoon een keertje gaan ;-)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 27 februari 2016 at 10:32

Gewoon een keertje gaan! Voor alles is een eerste keer, je moet je er alleen voor openstellen! Laat je weten als je bent gegaan?

Reply
Avatar
Sabien 28 februari 2016 at 13:18

Zelf ben ik ook nooit zo’n held om naar iets ‘nieuws’ te gaan en bij yoga had ik altijd het gevoel dat iedereen al lenig is bij aanvang. Nu heb ik een paar weken geleden een kennismakingscursus gedaan en ik ben enthousiast, wellicht is dat ook iets voor jou? Succes!

Reply
Avatar
Liesbeth 26 februari 2016 at 08:19

Ik reageer niet zo vaak, maar hierop wil ik toch zeggen ‘dankjewel’, wat een eye-opener :).

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 27 februari 2016 at 10:31

Graag gedaan Liesbeth! Leuk dat je nu wel reageert.

Reply

Leave a Comment