SportTriathlon

Beginnen met wielrennen? Maak niet deze fouten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 april 2017 2 Comments
Beginnen met wielrennen? maak niet deze fouten

Precies een jaar geleden kocht ik via via een racefiets van twee jaar oud. Ik heb in mijn omgeving diverse mensen die een racefiets hebben en het sprak mij wel aan om een racefiets te hebben. Lekker touren op zondag, met de fiets kom je toch een stuk sneller veel verder dan hardlopend. Dat ik echt een mooi weer fietser ben bleek wel een maand geleden omdat ik toen een dikke laag stof van mijn fiets mocht halen. Inmiddels heb ik drie ritjes achter de rug van 30km, 76km en 49km. Niet echt een ritme dus, en ook geen trainingsschema. Daar zou wel iets van verandering in moeten komen aangezien ik in oktober de triathlon in Barcelona ga doen. Specifieker trainen zal me helpen efficiënter en effectiever te worden. Aan de andere kant, op deze manier voelt het goed voor mij en qua conditie en kracht heb ik geen problemen. Maar daarom heb ik deze blog niet geschreven. Ik schrijf deze blog namelijk omdat ik vooral heel nieuw ben in het wielrenvak en de afgelopen tijd een aantal klassieke beginnersfouten heb gemaakt. Wil je lachen en deze fouten zelf niet maken? Lees dan snel verder!

Beginnen met wielrennen? maak niet deze fouten

Ondergoed dragen

De eerste keer dat ik op de racefiets zou stappen trok ik ondergoed onder mijn fietsbroek aan. Een aantal keren daarna deed ik dat nog steeds. Tot ik er achter kwam dat het dus helemaal niet de bedoeling is om ondergoed onder je fietsbroek te dragen. Goh, het knelt, het schuurt en zit gewoon niet lekker. De zeem in de broek doe zijn werk het beste zonder ondergoed. Geen benarde situaties daar beneden meer zonder ondergoed!

Vergeten uit te klikken

Dit is wel een echte klassieker hoor. En tot twee weken geleden was het me ook nog nooit gebeurd. Maar hee, je telefoon pakken en klikken uit de pedalen is geen goede combinatie kan ik je vertellen. Het ergste? Je valt om in slow motion, maar kunt er niks aan doen. En de kans dat je je bezeert is ook nog eens erg groot. Ik weet er alles van, want ik heb nog steeds een snee van de ketting in mijn been staan, een blauwe plek op mijn knie en heup en een kapotte knie. Oefenen, oefenen, oefenen. En uiteindelijk gebeurt het volgens mij iedereen wel een keer.

Beginnen met wielrennen? maak niet deze fouten

Zwarte kettingvegen op mijn kuit

Schijnbaar een echte beginnersfout, die mij na een jaar fietsen dus ook nog steeds overkomt. Een afdruk van de ketting in mijn kuit. Een racefiets heeft geen kettingkast en geen standaard. Het is erg makkelijk om je fiets tegen je been te laten leunen, maar doe het dan wel de goede kant op. Een veeg van de ketting is niet charmant en heel hardnekkig…

Te weinig eten en drinken

Wielrennen is een echte duursport, je zit al gauw langer dan een uur op de fiets om een beetje resultaat te behalen. Ondanks dat je misschien denkt dat je in een uurtje geen drinken nodig hebt, raad ik je aan om altijd een bidon met water mee te nemen! Je weet nooit hoe warm het is, hoe ver je gaat fietsen en hoeveel dorst je krijgt. Weet je zeker dat je langer dan anderhalf uur gaat fietsen, neem dan ook een energiereep mee. Want de man met de hamer ligt dan op de loer. En als die komt, ben je leeg en worden je benen loodzwaar. Neem na een uur een stukje van de reep en eet zo gedurende de rit je reep op.

Beginnen met wielrennen? maak niet deze fouten

De verkeerde kant op schakelen

De berg op ploeteren, terug willen schakelen en er vervolgens achter komen dat je de andere kant op had moeten schakelen. Of gewoon helemaal vergeten te schakelen. Berg of heuvel op is dit echt funest. Je blaast je benen op, raakt verzuurd, komt stil te staan en komt niet meer (of heel moeilijk) weg. Oefenen op vlakke stukken met schakelen, snelheid en beentempo. Belangrijk om licht te fietsen zodat je benen snel draaien. Zelf heb ik er een handje van om te zwaar te fietsen, dit is zonde want daarmee is het ook lastig om tempo te maken.

Geen (zonne)bril dragen

Als jij 30km per uur fietst, komen die vliegjes ineens wel heel hard op je af. Een vliegje of weet ik wat dan ook in je oog is niet fijn kan ik je vertellen. Sexy bruin worden op de fiets doe je toch niet, dus zet die bril maar gewoon op. Zorgt voor een hoop minder ongemakken. Naast dat je geen troep meer in je ogen zult krijgen, heb je ook geen last meer van de wind.

Beginnen met wielrennen? maak niet deze fouten

Ik ben wel benieuwd; herken je deze fouten? Of heb je zelf nog mooie verhalen?

Foto’s genomen tijdens in Zuid-Limburg toen we lus 3 van Amstel Gold Race fietsten. 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Frank Beuken 10 maart 2019 at 09:17

Een leuk artikel. Ik moest toch een beetje lachen, maar niet om jouw ervaringen maar het feit dat ik mij goed herken in de beginnersfouten 😆

Reply
Avatar
Sarah 1 juni 2017 at 08:08

Super interessant ! :)

Reply

Leave a Comment