SportTriathlonWorkout

Wielrennen als sport en ontspanning

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 8 april 2016 1 Comment
wielrennen als sport vrouwen

Steeds meer vrouwen stappen op een racefiets blijkt uit onderzoek van NOC*NSF, en dat verbaast me niks. Waar ik voorheen het gevoel had dat iedereen aan het hardlopen was, zijn nu steeds meer vrouwen op zoek naar een fiets. Toen ik me aan het oriënteren was op een racefiets, bleek dat ontzettend veel mensen in mijn omgeving fietsen, of op zoek zijn naar een goede fiets. Ik begrijp het wel, want wielrennen is zowel sport als ontspanning.

Wind in de haren

Nummer één reden voor mij om een racefiets aan te schaffen, was omdat ik dan in het weekend lekkere toertochten kan maken. Gezellig op pad met mijn vriend, vader, broertje of een vriendin. De hele dag buiten, fietsen naar het strand, lekker lunchen en weer terug. Een gezonde blos op de wangen, een leeg hoofd en op zoek naar nieuwe omgevingen. Ik houd ervan om buiten te zijn, en je legt toch wat makkelijker lange afstanden af dan met hardlopen of wandelen. En voor mij is het naast het CrossFitten de perfecte manier voor actief herstel.

Ultieme duursport

Hoewel ik zelf – en de meeste andere vrouwen ook – fietsen om actief buiten te zijn, is het naast het actieve herstel ook gewoon een fantastische workout. Zo helpt fietsen om het metabolisme te versnellen, verbetert het de bloedcirculatie in het hart, biedt het de mogelijkheid een grote hoeveelheid calorieën te verbranden, vergroot het uithoudingsvermogen en ondersteundt het de opbouw van nieuwe spiergroepen in de kuiten, dijen en billen. Ook biedt het sporters met blessures een goede workout die minder belastend is dan de meeste andere sporten. Een hele rits aan voordelen dus. Je zult merken dat nadat je eerste rondje fietsen met spaghettibenen van de fiets af komt…

Racefiets speciaal voor vrouwen

Wielrennen is van oorsprong echt een mannensport, de meeste racefietsen zijn dus ook gericht op mannen. Dat moest anders dacht de CFO van Giant, Bonnie Tu. In 2008 kwam zij vanuit haar eigen behoefte aan goede passende fietsen op het idee voor Liv. Een paar jaar later werd Liv gelanceerd als het fietsmerk speciaal voor en door vrouwen. Deze fietsen zijn afgestemd op de wensen en behoeften van vrouwen. Zo hebben de fietsen een andere afmeting, is het frame wat korter, het stuur wat smaller en is de gewichtsverdeling anders. Hierdoor zit je anders en rechter op de fiets wat zorgt voor extra comfort.

Een testritje

Een fiets is duur, ik ben de eerste die dat toegeeft. Ook ik heb heel lang zitten twijfelen of ik wel een fiets zou kopen, zou ik er wel vaak genoeg op fietsen, zou ik het wel leuk vinden? Maar inmiddels weet ik wel al dat ik de investering waard vind, ik houd van de vrijheid en het actieve element. Zelf heb ik een tweedehands racefiets uit 2014 voor een hele mooie prijs op de kop weten te tikken, maar Liv heeft bijvoorbeeld al instapmodellen vanaf €729. Mocht je toch eerst een keer een testritje willen maken, dan is dat mogelijk via Liv. Regelmatig organiseren zij clinics waar je voor een hele kleine bijdrage aan mee kunt doen.

wielrennen als sport vrouwen

wielrennen als sport vrouwen

wielrennen als sport vrouwen

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

10.000 stappen per dag moeilijk? - Eat.Run.Love. 21 januari 2018 at 23:30

[…] Mocht je wandelen nu echt heel vreselijk vinden, dan is fietsen een goed alternatief. Fietsen wordt niet altijd even goed gemeten als activiteit, maar als je minimaal een half uur per dag fiets weet je toch dat je aan voldoende beweging komt. Mocht je het heel leuk vinden dan kun je zelfs overwegen om een racefiets aan te schaffen, hiermee leg je nog makkelijker grote afstanden af. Wielrennen is een sport, maar ook zeker heel ontspannend.  […]

Reply

Leave a Comment