Broodjes, Wraps & OmeletOntbijtRecepten

Wentelteefjes

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 12 juni 2016 1 Comment
wentelteefjes

Is het jullie wel eens opgevallen dat de meeste hardloop-, maar ook andere sportwedstrijden op zondag zijn? Ook mijn duurtrainingen plan ik altijd graag op een zondag in, op de een of andere manier maak ik er dan meer tijd voor en vaak heb je ook minder verplichtingen. Het is dan wel extra belangrijk om een goede voedingsbodem te leggen met vooral voldoende koolhydraten. Wentelteefjes zijn naast pannenkoeken een perfect ontbijtje voor een zware inspanning. En het past ook goed bij een zondags ontbijt als je het mij vraagt!

De wentelteefjes zoals je ze van vroeger kent bevatten niet zoveel voedingsstoffen en daardoor niet een bewuste keuze voor een sporter. Ik maakte een verantwoorde variant met volkoren boterhammen, amandelmelk en kaneel. Als topping gebruik ik banaan, honing en walnoten en ik bak ze in lichtgezouten Lurpak roomboter. Nu hoor ik je denken, “lichtgezouten roomboter?”. Ja, hierdoor komen alle smaken nog veel meer tot zijn recht, anders worden de wentelteefjes wat flauw. Zout is een echte smaakversterker. Tegenwoordig proberen veel mensen zout te vermijden, teveel zout is ook zeker niet goed. Maar wanneer je nooit meer uit pakjes en zakjes kookt, zul je merken dat het wel meevalt met hoeveel zout je op een dag binnenkrijgt. In plaats van dat ik een beetje zout toevoeg aan het beslag, bak ik de wentelteefjes dus in lichtgezouten roomboter.

wentelteefjes

Ik schreef het al in een eerdere blog, maar tot voor kort hield ik niet van boter. Alle soorten boter en margarines waren voor mij hetzelfde. Maar inmiddels ben ik er achter dat er wel degelijk verschil is tussen margarine en roomboter en ook tussen verschillende roomboters. Zo ben ik zelf erg fan van Lurpak. Een natuurlijk product gemaakt van alleen verse room van de beste Deense melk en een beetje zout. De Denen nemen boter trouwens uiterst serieus. Alleen de allerbeste boters doorstaan de strenge controle van het Deense Zuivelbureau en ontvangen het Lurpak keurmerk. Wil je zelf boter proeven? Volg dan de stappen snijden, kijken en proeven. Voor je weet ben je een boterexpert. Stap 1. Snij de boter in de lengte door met een gespannen metaaldraad (of een scherp mes) en bekijk deze nauwkeurig met het oog. Stap 2. Ruik aan boter. Stap 3. Proef de boter, laat deze rondgaan in je mond en spuug hem uit, net als bij wijn. Hebben jullie zelf wel eens een botertest gedaan? Ik geloofde er eerst niet zo in, maar het verschil proef je echt.

Gezouten Lurpak is perfect om in te bakken en zoals gezegd geeft het zout net wat extra smaak aan het hele gerecht. Naast Lurpak boter (pakje), kun je ook kuipje Lurpak Smeerbaar Gezoute  gebruiken. Dit is Lurpak boter waar een beetje raapzaadolie aan is toegevoegd. Handig wanneer je zelf altijd bakt in een combinatie van boter en olie. En het is natuurlijk ook lekker en makkelijk op brood. Lurpak is verkrijgbaar bij onder andere Albert Heijn en Jumbo.

Voor 2 personen:

  • 4 volkoren boterhammen
  • 125 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 ei
  • 1 tl kaneel
  • 2 bananen
  • 1 el honing (15 gram)
  • 20 gram walnoten
  • 20 gram Lurpak lichtgezouten roomboter (of Lurpak Smeerbaar gezouten)

Kluts het ei met de amandelmelk en de kaneel. Schenk in een diep bord en wentel de boterhammen stuk voor stuk door de melk tot deze helemaal op is en de boterhammen verzadigd zijn met het eimengsel. Verhit de Lurpak in een grote koekenpan tot deze goed heet is en leg de boterhammen in de hete boter. Bak 5 minuten aan elke kant tot er een knapperig korstje ontstaat.

Snijd de banaan in plakjes en beleg de wentelteefjes hiermee, besprenkel met wat honing en walnoten en serveer.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde per persoon: 488 calorieën
13,9 gr eiwit – 60,6 gr koolhydraten – 19,9 gr vet

wentelteefjes

wentelteefjes

♦ Dit artikel is in samenwerking met Lurpak, lees mijn disclaimer ♦

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Eet en sportdagboek #56 - Eat.Run.Love. 19 september 2016 at 09:00

[…] die vandaag de Damloop loopt, maar stiekem ben ik nog steeds heel blij dat ik niet hoef. Ik maak wentelteefjes met banaan, eet een kapje met pindakaas en drink er een Sap.je met o.a. wortel, zoete aardappel, […]

Reply

Leave a Comment