SportWorkout

Welk gewicht kettlebell kun je het beste gebruiken

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 19 april 2016 2 Comments
welk gewicht kettlebell

Wanneer je net begint met een kettlebell training, kan het lastig zijn om te bepalen welke kettlebell voor jou geschikt is. De kettlebell gewichten starten al bij 4kg en lopen zelfs door tot 64kg. In deze blog ga ik in op welk gewicht kettlebell je het best kunt gebruiken. Lees ook zeker even eerdere artikelen die ik schreef over kettlebells.

Het juiste kettlebell gewicht

Bij winkels als Action zie je soms kettlebells van 4kg liggen, deze kun je beter links laten liggen want bieden te weinig weerstand. Bij kettlebell training is het belangrijk dat je niet een te licht gewicht pakt, anders haal je er geen voordeel uit. Wanneer je net begint met trainen en nog nooit een kettlebell hebt vastgehouden, kun je starten met een kettlebell van 8 à 10 kg. Heb je echter de oefeningen al een paar keer gedaan of train je sowieso al veel, start dan minimaal met 12kg. Als man zijnde kun je beginnen met een 12kg of 16kg. Als je de kettlebell oppakt, denk je wellicht even dat hij te zwaar is, maar vergeet niet dat je dynamische bewegingen maakt met een kettlebel. Je zult merken dat je snel progressie maakt, en snel kunt overstappen naar een zwaardere kettlebell.

Wanneer je de oefeningen goed beheerst en merkt dat je veel herhalingen moet maken om effect te hebben (vermoeid raakt), is het tijd om over te stappen naar een zwaardere kettlebell.

Hoeveel kettlebells heb ik nodig? 

In principe heb je voldoende aan één kettlebell. Echter is de kans groot dat bepaalde spiergroepen beter zijn ontwikkeld dan andere waardoor de kettlebell voor sommige oefeningen te zwaar of te licht is. Zelf heb ik kettlebell van 8, 12 en 16kg die ik voor verschillende oefeningen gebruik.

Waar let je op bij het kopen van een kettlebell? 

Je kunt online bij diverse webshops kettlebells kopen. Ik heb mijn kettlebells gekocht bij Helisports, van het merk Kroon. Let op dat je gaat voor een gietijzeren variant. Deze zijn namelijk een stuk handzamer dan de kunststof varianten die gevuld zijn met cement. Ooit ben ik met een kunststof variant begonnen, maar deze zijn veel groter en hebben een dikker handvat waardoor ze niet lekker vasthouden. De gietijzeren kettlebells zijn wel iets duurder, maar de kwaliteit is dan ook een stuk beter. Je kunt ook nog gaan voor een gietijzeren variant met een neopreen buitenkant, dit is handig als je er in de woonkamer mee aan de slag gaat, dan beschadigt je vloer niet!

Meer weten over kettlebell training? Lees dan ook deze artikelen:
Waarom trainen met een kettlebell
Alle ins en outs rondom de kettlebell
Mijn favoriete kettlebell oefeningen

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Workout tijdens kerst; de vijf beste kettlebell oefeningen - Eat.Run.Love. 20 december 2016 at 06:30

[…] Lees ook: Welk gewicht kettlebell kun je het beste gebruiken? […]

Reply
Avatar
Carolien - On a Healthy Adventure 19 april 2016 at 11:15

Interessant artikel! Ik train momenteel nog even met die van kunststof. Tot 6 kg vind ik die goed. Daarna ga ik ook naar gietijzeren overschakelen omdat die hanger zijn.

Reply

Leave a Comment